• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

15.06.2024

06:20

Na današnji dan: Vaterpolisti uzeli zlato u Kranju, a onda spasavali živu glavu od Hrvata (VIDEO)

Starsportphoto

Ostali sportovi

Na današnji dan: Vaterpolisti uzeli zlato u Kranju, a onda spasavali živu glavu od Hrvata (VIDEO)

Podeli vest

Vaterpolisti Srbije na današnji dan 15. juna 2003. godine osvojili su zlato na Evropskom prvenstvu u Kranju, ali je finale ostalo u senci velikih nereda koji su tada prvi put viđeni u istoriji vodenog sporta.

Prošla je 21 godina od čuvenog finalne utakmice u Sloveniji, kada je tadašnja selekcija Srbije i Crne Gore nakon velike borbe i čak dva produžetka pobedila Hrvatsku sa 9:8 (2:3, 1:0, 3:4, 2:1, 1:0, 0:0).

Meč u slovenačkom gradu sam po sebi bio je spektakularan, a u meč za titulu koplja su ukrstile dve tada najbolje vaterpolo selekcije. Ipak, da se spremaju neki neredi, bilo je jasno i pre i tokom meča, pošto su tribine u Kranju do vrha ispunili hrvatski navijači, njih oko 5.000, među kojima su bile i udarne navijačke grupe "Bed blu bojs" i "Torcida". Oni su tokom meča stalno provocirali naš tim, dobavicali im i u par navrata ih gađali predmetima.

Foto: Starsportphoto

 

Iako veliki i ljuti rivali, dve reprezentacije su vodile fer i sportsku borbu u bazenu-Igralo se u egalu, nijedna ekipa nije uspela da stekne osetniju prednost, pa je posle regularne četiri deonice utakmica otišla u produžetke. Gol odluke na kraju je postigao Aleksandar Šapić u prvom produžetku i tako odveo svoj na krov Evrope. 

U našem timu igrali su Nikola Kuljača, Slobodan Nikić, Dejan Savić, Vanja Udovičić, Danilo Ikodinović, Viktor Jelenić, Vladimir Gojković, Aleksandar Ćirić, Aleksandar Šapić, Predrag Jokić, Boris Zloković, Filip Filipović, Živko Gocić, Denis Šefik i kapiten Vladimir Vujasinović, dok je selektor bio Nenad Manojlović.

Foto: Starsportphoto

 

A onda je nakon poslednjeg sudijskog žvižduka nastao haos na tribinama. Nezadovoljni ishodom meča, hrvatski huligani počeli su da divljaju bacaju stolice i kamenice u bazen prema našim igračima, izazivajući do tada nezapamćene nerede u ovom sportu.

To me je doprinelo veoma loše obezbeđenje na plivalištu u Kranju, kao i neshvatljivo mali broj policajaca, iako se znalo da se radi o utakmici "visokog rizika". Došlo je do opšte tuče na tribinama, a hrvatski huligani su lomili i udarali sve pred sobom. Kidisali su ka loži gde je bio manji broj srpskih navijača i novinara, a ugroženi su bili i naši vaterpolisti. Pojedini su čak u begu od huligana skočili u bazen kako bi se spasili.

Foto: Starsportphoto

 

Pokušavali su hrvatski reprezentativci da smire svoje besne pristalice, ali uzalud. Ubrzo je malom broju slovenačke policije, pristiglo pojačanje, koje su upali na tribine i uspeli da zaustave divljanje. Zbog svega što se dešavalo, na kraju ceremonija dodele medalja nije ni održana, pa su našim vaterpolistima priznanja naknadno uručena. 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Đurđev raskrinkao Đilasovu perjanicu: Stranom plaćeniku Mariniki Tepić priviđaju se plaćene ubice države!
Politika

Đurđev raskrinkao Đilasovu perjanicu: Stranom plaćeniku Mariniki Tepić priviđaju se plaćene ubice države!

Nakon što su svi njeni napadi na ličnoj i porodičnoj osnovi na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića propali, Marinika Tepić već godinama unazad pokušava da naruši ugled aktuelnog premijera Srbije Miloša Vučevića izmišljajući njegove navodne veze sa novosadskim kriminalcima. Ti napadi su delom na ličnoj osnovi, jer Vučević voljom građana vrši funkciju koju je ona htela za sebe uz pomoć stranih ambasada, a delom su nastavak kampanje kriminalizacije rukovodstva Srbije sa ciljem destabilizacije države i unošenja nemira među građanima, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

18.06.2024

13:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija