• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

13.10.2024

21:05

Pao svetski rekord! Kenijka najbrža maratonka u istoriji (VIDEO)

Reuters

Ostali sportovi

Pao svetski rekord! Kenijka najbrža maratonka u istoriji (VIDEO)

Podeli vest

Kenijska atletičarka Rut Čepngetič (30) pobedila je danas na maratonu u Čikagu i postavila novi svetski rekord.

Čepngetič je trku završila u dva sata, devet minuta i 56 sekundi, a pored novog rekorda ispisala je i istoriju "kraljice sportova". Naime, ona je postala prva žena koja je istrčala 42 kilometra ispod dva sata i 10 minuta. 

Dosadašnji svetski rekord u ženskoj konkurenciji držala je Etiopljanka Tigist Asefa, koji je ostvarila prošle godine na maratonu u Berlinu u vremenu od dva sata, 11 mituta i 53 sekunde.

 

 

- Osećam se sjajno, ponosna sam na sebe, moj san se ostvario. Ove godine je bilo savršeno vreme i dobro sam se pripremila. Srećna sam što se svetski rekord vratio u Keniju - rekla je Čepngetič, kojoj je maraton u Čikagu mesto gde ostvaruje velike uspehe, pošto je pobeđivala na njemu 2021. i 2022, dok je prošle godine bila druga. 

Druga kroz cilj na maratonu u Čikagu prošla je Etiopljanka Sutume Kebede, koja je za pobednicom kasnila sedam minuta i 36 sekundi, dok je treća bila bila Kenijka Irina Čeptaj sa vremenom 2:17,51.

Foto: Reuters

 

U muškoj konkurenciji pobedio je Kenijac Džon Korir sa dva sata, dva minuta i 44 sekunde. Drugi je bio Mohamed Esa, a treći Ejmos Kipruto.

Čepnegetič i Korir trčali su u čast poginulog sunarodnika i atletičara Kelvina Kiptuma, koji je u februaru ove godine poginuo u saobraćajnoj nesreći u svojoj zemlji. Inače, Kiptum je prošle godine na maratonu u Čikagu postavio svetski rekord.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Čestitka predsednika Vučića pripadnicima 63. padobranske brigade: Uvek ste ispoljavali visok nivo pripadnosti svojoj vojsci i svom narodu!
Politika

Čestitka predsednika Vučića pripadnicima 63. padobranske brigade: Uvek ste ispoljavali visok nivo pripadnosti svojoj vojsci i svom narodu!

Vojna svečanost povodom Dana 63. padobranske brigade i 80 godina od njenog osnivanja, Dana vojnih padobranaca održana je danas na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu, a kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ukazom predsednika Republike Aleksandra Vučića jedinici je dodeljen Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena 63. padobranskoj brigadi, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i izvršavanju bezbednosnih zadataka.

13.10.2024

18:41

TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)
Live TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)

Situacija na Bliskom istoku se ne smiruje, ratu u Ukrajini se ne nazire kraj, a svet strahuje od globalnog sukoba. Da li će doći do eskalacije koja će prerasti novi svetski rat? Na ovo pitanje su, tokom gostovanja u "Info danu", odgovorali politički filozof Dragoljub Kojčić, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i akademik profesor dr Dragan Radenović.

13.10.2024

18:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka