• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.07.2022

12:05

"UPRAVA NAPOLJE", "RIBANJE" FUDBALERA, PRAZNE TRIBINE... Navijači besni, žele titule, a iz Humske svi sem uprave beže!

Starsportphoto

Partizan

"UPRAVA NAPOLJE", "RIBANJE" FUDBALERA, PRAZNE TRIBINE... Navijači besni, žele titule, a iz Humske svi sem uprave beže!

Podeli vest

Duboki potresi u Partizanu na startu istorijskog izdanja Superlige Srbije

Fudbaleri Partizana su u tri kola uspeli da zapadnu u ogroman bodovni minus. Iako je svega četiri bode prednost za Crvenu zvezdu na startu maratona, jasno je da je pred crno-belima težak posao da se vrate na pobednički kolosek. Situacija na terenu nije sjajna, ali je situacija unutar kluba u svim strukturama kluba u još gorem stanju! 

Navijači žele trofeje, a trofeja nema! Crvena zvezda je pet godina uzastopno šampion države, prethodne dve sezone odbranjena je i dupla kruna, a Partizan je ušao u treću sezonu bez trofeja budući da je pre titula Zvezde u Kupu, Vojvodina uzela drugo nacionalno takmičenje. Nazdovoljstvo je iz dana u dan sve veće, a geneza problema na stadionu Partizana traje dugo! Nema sezone, evo već pet godina, a da se sa tribina stadiona u Humskoj nije čulo "Uprava napolje" ili da navijači u nekom trenutku nisu postrojavali fudbalere ispred juga, kao nakon meča sa TSC-om...

 

Problemi u Partizanu 

Problemi na relaciji uprava - navijači postoje već dugo godina, a srž sukoba počeo je neposredno pred utakmicu Partizana i Čukaričkog 2018. godine. Tada je grupa Grobara počela da skandira "Uprava napolje", a sukob sa čelnicima crno-belih traje od tada. 

Tog 31. oktobra na Banovom brdu na udaru navijača bili su predsednik kluba Milorad Vučelić i generalni direktor Miloš Vazura, a sve to ponovo smo videli u subotu kada je u Humskoj gostovao TSC. Pristalice crno-belih počeli su pogrdno skandiranje upravi Partizana, a isti dvojac još jednom je bio na meti kritika navijača. 

Evenutalni problem najavljen je i na startu prethodne sezone. Decenijski običaj u Humskoj bio je da igrače i stručni štab dočeka uprava crno-belih, ali se to godinu dana ranije nije dogodilo. Aleksandar Stanojević i ekipa upalili su motore uoči sezone, a u Sportskom centru "Zemunelo" nikoga od rukovodstva nije bilo. 

Iznerviralo je to navijače Partizana koji su izrevoltirani zbog situacije u klubu sve manje dolazili na stadione. To se nije dopalo Aleksandru Stanojeviću budući da su njegovi izabranici ređali dobre rezultate, ali na tribinama nije bilo ljudi. Najveći problem izbio je u finišu prethodne godine kada se prvo mesto "klimalo" crno-belima, a u Humskoj je bio potpuni "egzodus" navijača. 

Foto: Starsportphoto

Takođe, navijači su prethodne sezone bili nezadovoljni igrama fudbalera, a na posebnom udaru bio je Miloš Jojić. Vezista se posle karijere izgrađene u Nemačkoj i Turskoj vratio u Humsku, ali tokom dve godine gotovo ništa nije uradio. To je nerviralo pristalice Partizana, koje su ga na utakmici žestoko vređali. Trener Aleksandar Stanojević je odlučio da ga zameni pet minuta pre kraja poluvremena, ali je sa terena ispraćen zvižducima... Zbog toga, Stanojević je rešio da se obračuna sa navijačima, a nakon toga ništa više nije bilo isto na relaciji trener-tribine. 

Nervoza zvog loših rezultata sve veća

Situacija u Partizanu nije bila bolja ni godin dana pre dolaska Stanojevića. Tada je crno-bele predvodio Savo Milošević, a i legendarni golgeter imao je mnogo problema sa kontrolom besa. Ostaće upamćen incident koji se dogodio tokom utakmice u Novom Sadu kada je Milošević posle nedosuđenog faula sudiju gađao flašicom. 

Naime, glavni arbitar Jovanović nije svirao prekršaj nakon duela Saničanina i Umara Sadika. Savo je u tom momentu eksplodirao utrčao na teren i flašicom gađao sudiju. Momentalno je Savo krenuo da napušta svoj prostor i da se udaljava od klupe, nije čekao sankciju sudije, a usput je, u besu, nogom snažno šutnuo mirkofon Arene sport na atletskoj stazi.

Foto: Starsportphoto

Bio je to povod da Savo Milošević digne sidro i napusti Partizan. Uprava je pokušavala da ga predomisli, ali nije išlo, a prilikom odlaska istakao je kako se više nikada neće vratiti u srpski fudbal! 

- Nisam u afektu doneo odluku, nije ovo kap koja je prelila čašu, ovo već traje, dozvolio sam sebi da uradim to što sam uradio u Novom Sadu, a ružno je. To ne sme da radi trener i pedagog, pre svega trener Partizana. Ali, nije me Novi Sad opredelio, ovo traje i sve je jako mučno. Šta da kažem momcima kada uđem u svlačionicu i pogledam ih u oči. Sebi znam šta da kažem: Ići odavde i nikad više ne raditi ovde -  rekao je Milošević tada. 

Kazne na račun Partizana stižu prečesto

Nedavno se Partizan suočavao i sa zakonskim problemima. Naime, crno-beli nisu isplatili dug Crvenoj zvezdi u vredni od 6.764.435 dinara, te je Fudbalski savez Srbije kazino crn-bele zabranom registrovanja novih igrača naredna tri meseca. 

Taj dug crno-beli imaju prema večitom rivalu zbog incidenata, odnosno materijalne štete koju su Partizanovi navijači izazvali tokom prošlosezonskih gostovanja Crvenoj zvezdi u prolećnom delu prethodne sezone. Odmah nakon što je suspendovan, uprava Partizana je isplatila dugovanja rivalu i kazna je povučena. 

Foto: Starsportphoto

Nemarnost uprave može se videti i u događaju iz marta ove godine kada je UEFA udarila na Partizan, takođe zbog kašnjenja. isciplinska komisija UEFA zasedala je i ocenila da je Partizan zbog ispada navijača kažnjen po tri tačke, odnosno po jednoj zbog pet žutih kartona. Ukupno, Partizan će zbog meča sa Česima morati da plati 20.875 evra. 

Nakon toga, UEFA je imala sport sa Partizanom zbog kašnjenja u isplati rata za kupovinu Filipa Holendera... 

Partizan se 2019. suočavao sa istim problemom, a crno-beli su zbog dugovanja mogli da budu izbačeni iz Evrope. Naime, dug od 2.500.000 evra morao je da bude isplaćen do 31. marta kako bi Partizan stekao pravo nastupa na međunarodnoj sceni. 

Foto: Starsportphoto

Tada je klub bio u očajnoj situaciji nakon odlaska trenera Zorana Mirkovića, njegovog pomoćnika Gordana Petrića i sportskog direktora Ivice Ilieva. Novinarima se tada obratio predsednik Milorad Vučelić i otkrio da je ukupan dug kluba 22.000.000 evra. Zanimljivo je da Iliev od tada nije zvanično predstavljen kao novi-stari sportski direktor, ali njegov otkaz nije promenio status budući da od tada radi istu funkciju u Humskoj.

Pustoš na tribinama

Nezadovoljstvo navijača može se primetiti i po činjenici da je na tribinama stadiona u Humskoj sve manje ljudi. Istina, protiv TSC-a se skupio veći broj pristalica crno-belih, ali teško da će u narendim nedeljama biti toliki broj navijača nakon slabih izdanja Partizana.

Iako je Stolica najavio da želi navijače koji će biti uz klub u svakom momentu jasno je da situacija ne obećava. O svemu tome je u prošlosti govorio i Aleksndar Stanojević kada je bio besan zbog činjenice da njegova ekipa ne dobija nikakvu podršku iako je prva na tebeli i, u tom trenutku, na korak od titule u Superligi Srbije.

Status trenera upitan

Po dolasku u Humsku Ilija Stolica potpisao je dvogodišnji ugovor sa crno-belima. Ipak, sva je prilika da srpski stručnjak neće ostati do juna 2024. godine u Partizanu, a da stvar bude gora pitanje je do kada će njegov mandat na klupi beogradskog velikana potrajati...

Foto: Starsportphoto©

U ponedeljak je u Humskoj organizovan hitan sastanak, a tema je bila poverenje treneru Stolici. Navodno, uprava kluba, odnosno sportski sektor na čelu sa Ivicom Ilievim i trener Ilija Stolica imaju različita gledanja na fudbal, a u takvim okolnostima je pravo pitanje do kada će oni moći zajedno. Šuška se da su obe strane radile iza leđa jedna drugoj kako bi neko napustio klub, ali nakon sastanka sve će ostati isto. 

Pojedini izvori ističu da je Milorad Vučelić, predsednik kluba insistirao na dolasku Ilije Stolice, te da je on ubedio Ilieva da prihvati njegov predlog. Isto tako, u subotu je prvi čovek Partizana "spasao glavu" treneru budući da je stavio "veto" na predlog o njegovom otkazu. Navodno, sportski direktor Iliev želeo je da u Humsku vrati Sava Miloševića. 

Dugo čekanje ostavilo posledice

Insistirao je Ilija Stolica nakon remija sa TSC-om da je Partizanu potrebno vreme kako bi počeo da ređa rezultate. Nažalost, klub iz Humske nema luksuz da njegov projkekat proradi budući da već nekoliko sezona crno-beli ozbiljno kaskaju za ljutim rivalom, a da stvar bude gora čini se da će ove sezone voditi ozbiljniju borbu sa Vojvodinom, Čukaričkim, Radničkim iz Niša i TSC-om nego sa Crvenom zvezdom. 

Foto: Starsportphoto

Aleksandar Stanojević

Bilo je jasno da će Aleksandar Stanojević otići na kraju prethodne sezone, ma kakav epilog bio. Titula nije osvojena, a trener crno-belih jedva je dočekao da ozvaniči odlazak iz Humske. Iako je sve slutilo na takav scenario čini se kao da je uprava do poslednjeg dana verovala da će se Stanojević predomisliti što ih je stavilo u nepovoljan položan dva dana pred početak priprema za novu sezonu. 

Dodatan problem predstavlja činjenica da su gotovo svi kandidati za klupu Partizana redom odbijali crno-bele. Stolica je ostao kao "prinudno rešenje" i u ruke je dobio nemoguć zadatak. Crno-beli su izmenili gotovo pola tima, a pojačanja su stilaza u hodu. Partizan nije bio kompletan tokom priprema i bez sumnje sve to je ostavilo ogromne posledice na tim. 

Navijači nezadovoljni radom uprave

U finišu prošle sezone navijači su bili besi zbog činjenice da će Partizan ponovo ostati bez titule. Nadali su se da će tokom leta u Humsku stići pojačanja spremna da izađu na crtu Crvenoj zvezdi, ali se to nije dogodilo. Iako su crno-beli poslednjih godina pravili dobre poslove, i jake izlazne transfere, utisak navijača je takav da dobijen novac nije uložen u jačanje tima. 

Rikardo Gomeš nema pravu alternativu. Istina, Samed Baždar jeste jedan od najtalentovanijih igrača u Srbiji, ali je činjenica da još uvek nije spreman da iznese sezonu sam. Angažman novih igrača kontinuirano je kasnio, a sve je eksaliralo na pripremama budući da Partizan nije mogao da sastavi poslednju liniju od igrača koji igraju odbranu. 

Foto: Starsportphoto

Najvažnija sezona u istoriji Superlige nije počela kako treba, a to je dodatan problem za navijače. Čini se da Partizan nije spreman za titulu i napad na plasman u Ligu šampiona, a sve mane tima videle su se posle samo 270 minuta fudbala. 

Ipak, i u prošlosti se dešavalo mnogo sličnih problema u Partizanu. Titule koje su stizale u eri Dragana Đurića nisu bile dovoljne da smire navijače, a pristalice crno-belih u jednom momentu su i raspisale peticiju kako bi funkcioner kluba napustio kormilo i otišao iz Humske ulice. 

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
goran

pre 1 godinu

Partizan je klub u rukama kriminalaca. Ovo je uzas i dokle vise bre? Rezultati se dobijaju na terenu a ne u novinama i napadanjem svojih fudbalera.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17