• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.08.2022

14:33

ODRŽANA KOMEMORACIJA BATI RADOVIĆU! Partizan se oprostio od legendarnog reprezentativca! (VIDEO)

kkpartizan.rs

Partizan

ODRŽANA KOMEMORACIJA BATI RADOVIĆU! Partizan se oprostio od legendarnog reprezentativca! (VIDEO)

Podeli vest

Održana je komemoracija Radovanu Bati Radoviću, nekadašnjem košarkašu i treneru Partizana, reprezentativcu Jugoslavije i barjaktar naše delegacije na Olimpijskim igrama 1960. godine.

Radović  je preminuo 26. avgusta u Beogradu, a komemeracija je održana u sredu u skupštini grada uz prisutvo mnogih ljudi iz sveta košarke i sporta, od predsednika OKS Božidara Maljkovića, predsednika KSS Predraga Danilovića,, Žarka Zečevića i mnogih drugih koji su izuzetno poštovali sve što je uradio Bata Radović u svom životu.

Emocije su najviše slomile potpredsednika Olimpijskog komiteta Srbije Žarka Zečevića, koji je tokom govora i zaplakao.

- Igrali smo mnogo zajedno Bata Jelić i ja smo se od početka družili se Radovićem.  Kad sam došao u Partizan, moj susret sa Batom Radovićem na prvom treningu bio je veoma zanimljiv. Ja klinac od 17 godina, a on 31, a trener nam je bio Ranko Žeravica. Ranko nam tada da švedski sanduk ispod koša da skačemo i dodirujemo obruč, Bata ide ispred mene, već je tada bio malo punačak, ali ni godine ga nisu omele da odradi sve što se od njega tražili. Od samog početka smo drugovali, punih 55 godina, bili saigrači, trener posle, a i nakon karijera smo se viđali, družili, ručali zajedno. Svi su ga obožavali, gde god je radio, širom ove planate - rekao je Zečevič, koji je u suzama je završio govor.

Bata Radović je rođen 1936. godine. Karijeru je počeo u OKK Beogradu, za Partizan je igrao od 1957. do 1968. godine. Odigrao je 216 utakmica, postigavši 4.188 poena ili sjajnih 19,4 po utakmici. Iako nije bio izrazito visok igrao je na poziciji centra i važio je za odličnog košgetera i još boljeg skakača.

Kažu da nikada nije izgubio podbacivanje na početku utakmice. U derbijima protiv velikog rivala Crvene zvezde redovno je bio najbolji u Partizanu a četri puta je postigao 30 i više poena. Zajedno sa Milošem Miškom Bojovićem godinama je bio duša Partizana.

Odlični košgeter se redovno nalazio u vrhu liste najboljih strelaca šampionata Jugoslavije. Za 11 sezona u Partizanu, dva puta je bio drugi na listi strelaca domaće lige, a nikada nije zauzeo niže od četvrtog mesta. Kao veliki navijač Partizana, u crno-belu porodicu stigao je 1956. iz OKK Beograda i iste te godine postao je i reprezentativac. Od 1969. do 1971. godine, Radovan Bata Radović je bio trener KK Partizan.

Za reprezentaciju je nastupao sve do 1963, bio je učesnik Olimpijskih igara u Rimu 1960. gde je bio barjaktar SFRJ na otvaranju Igara.

U dresu reprezentacije SFRJ, osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 1961. godine u Beogradu. Prvenstvo se igralo na Beogradskom sajmu, a Bata je osvojivši sa drugovima srebrnu medalju za Jugoslaviju, već tada sebe upisao u besmrtnike, jer je to bila prva medalja za jugoslovensku košarku. Na Mediteranskim igrama u Italiji, u Napulju 1963, kao kapiten predvodio je reprezentaciju Jugoslavije koja je osvojila bronzanu medalju. Od reprezentacije se oprostio 23. septembra 1965. na utakmici reprezentacije Maroka. U plavom dresu je odigrao 66 mečeva (47 pobeda), 379 poena i mnogo skokova. Šest puta je igrao i za B reprezentaciju za koju je dao 59 poena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija