• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.01.2023

09:57

VIŠE CRNO NEGO BELO U HUMSKOJ I U 2022. GODINI! Legenda Partizana o USPESIMA u Evropi, promašajima na domaćoj sceni i ŠANSAMA protiv strašnog Šerifa!

Starsportphoto

Partizan

VIŠE CRNO NEGO BELO U HUMSKOJ I U 2022. GODINI! Legenda Partizana o USPESIMA u Evropi, promašajima na domaćoj sceni i ŠANSAMA protiv strašnog Šerifa!

Podeli vest

Ni 2022. godina, poput prethodne, ne može se okarakterisati kao uspešna za klub iz Humske

Tračak “svetlosti u tunelu” doneli su rezultati na evropskoj sceni, ali je na domaćoj sceni ponovo napravljen promašaj u 2022. godini i veliki zaostatak za večitim rivalom sa Marakane.

No, krenimo redom. Promene među crno-belima nastale su po zavšetku prethodne sezone, kada je Aleksandra Stanojevića, koji je podneo ostavku posle poraza u finalu Kupa Srbije od Crvene zvezde, nasledio Ilija Stolica.

Očekivalo se da bivši prvotimac crno-belih donese svežinu i unese neophodnu energiju među igrače, a sa njim krene i pomak na rezultatskom planu.

Umesto toga, nekadašnji as Parnog valjka zadržao se samo 65 dana i, nakon serije poraza, otišao sa klupe.

BLAMAŽA PROTIV KIPRANA OTERALA STOLICU

Kulminacija je bila neuspeh u kvalifikacijama za Ligu Evrope i eliminacija od AEK-a iz Larnake, koji je klub iz Humske koštao učešća u drugom po jačini UEFA takmičenja.

Foto: Starsportphoto©

Ilija Stolica se samo dva meseca zadržao u Partizanu

Ekipa je bila u dubokom “kanalu”, trebalo je naći adekvatnu zamenu, koja bi razmrdala tim i vratila ga na pobedničke staze. Kao glavni konkurent pominjao se legendarni Savo Milošević, koji je tokom prvog mandata, iznedrio mnoge igrače i lansirao ih u fudbalsku javnost.

PREPOROD SA PETRIĆEM

Ipak, umesto proslavljenog golgetera, uprava kluba ukazala je poverenje još jednoj legendi Partizana – Gordanu Petriću! I ispostavilo se, nije pogrešila.

Dolazak nekadašnjeg defanzivca OFK Beograda, škotskih Dandi junajteda, Glazgov Rendžersa, Hartsa, premijerligaša Kristal Palasa, atinskog AEK-a... uneo je neophodno samopouzdanje među igrače i vratio im osmehe na lica.

Foto: Starsportphoto©

Gordan Petrić je preporodio Partizan

- Gordan je sa svom svojom prednošću i harizmom učinio da se ekipa oseća lagodnije. Uneo je tu neku mirnoću, da ne mora po svaku cenu da se pobedi i dokazao igračima da je fudbal “živa stvar”, da nekad pobediš nekad izgubiš, da sutra postoji novi dan da napreduješ. Naravno, u fudbalu nikad nije ništa izvesno. Videli smo na Mundijalu da veliki favoriti ne doguraju daleko i da je sve tako kako jeste. Ne treba stavljati igračima omču oko vrata - rekao je večiti ljubimac Grobara Milivoje Ćirković, na početku razgovora za "Informer".

Krenule su i pobede crno-belih, naročito na evropskoj sceni. Pod Petrićevom komandom, padali su malteški Hamrun u plej-ofu Lige konferencija (4:1, 3:3) i bundesligaš Keln oba puta (2:0, 1:0), dok su nerešeni rezultati protiv Slovačkog iz Češke (3:3, 1:1) i francuske Nice (1:1), uz poraz od istog rivala (1:2) obezbedili Partizanu proleće u Evropi.

Foto: Starsportphoto

Milivoje Ćirković veruje da će Partizan na proleće pružati još bolje igre

- Ova sezona je, vezano za Evropu bila jako uspešna. Samo prezimljavanje u Evropi je uspeh za naš srpski klub, pogotovo za Partizan koji je u prvenstvu zaostao za Zvezdom, a u Evropi je napravio veliki iskorak. Ostaje sada da se ekipa dobro pripremi, počinje rano prvenstvo, već 4. februara nastavlja se Superliga. Prva utakmica u Ligi konferencija je 16. februara – dodaje Ćirković.

SVAKO PROLEĆE U EVROPI JE ISKORAK

Tamo će ga dočekati u šesnaestini finala Šerif iz Tiraspolja, koji je srpskoj fudbalskoj javnosti odlično poznat. Grobarima je dva puta ostao u lepom sećanju: najpre iz sezone 2005/2006. kada ga je Partizan izbacio iz kvalifikacija za Ligu šampiona, a nedavno je zadao bolan udarac večitom rivalu Zvezdi koju je eliminisao iz plej-ofa za isto takmičenje i ušao u grupnu fazu prvi put u istoriji.

- Protivnik je atraktivan, dobar što se tiče Lige konferencija, međutim, Partizan ima svoj jasan cilj da napravi još jedan iskorak i trebalo bi očekivati da posle priprema i tih uvodnih utakmica u prvenstvu, ekipa bude maksimalno spremna. Svaki put kad Partizan prezimi u Evropi je iskorak za klub, navijače i sve koji vole crno-bele boje – naglašava Milivoje Ćirković i nastavlja:

- Svi znamo ekipu Šerifa od koga je sastavljena, dosta njih je iz Južne Amerike, ima Argentinaca, Brazilaca, igrača koji nisu s njihovog podneblja.

Foto: Starsportphoto

Sezona u kojoj je Ćirković sa Partizanom osvojio titulu prvaka Zajednice SCG

Oba puta pre 17 godina, crno-beli su slavili sa po 1:0, a golove je postigao legendarni Obiora Odita. Sagovornik “Informera” je imao priliku da bude deo tih pobeda:

- Imao sam priliku da učestvujem protiv njih u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Stvarno imaju fenomenalne uslove za rad i oni su bukvalno država u državi. Njih cela država i svi stoje iza njih. Podatak da su dobili Real Madrid oslikava veličinu i snagu ekipe, ali naravno Partizan ima svoju moć. Ima formiranu ekipu, koja je igrala dobro, u nekim utakmicama je mogla bolje, očekujemo tu utakmicu da će biti neizvesna, ipak, to je protivnik koji nije nepobediv.

Zna junak istorijskog trijumfa nad Njukaslom i plasmana u Ligu šampiona put do uspeha i u prolećnoj sezoni.

- Bitno je da se igrači dobro spreme. Da budu svi zdravi i da imaju fokus na te utakmice. Kako će igrati, opet sve zavisi i od protivnika, ali Partizan ima kvalitetan tim i realne šanse da u tom evropskom delu se bori za neki dobar plasman – konstatuje Milivoje Ćirković.

BIĆE POJAČANJA

- Ima dosta mladih igrača, velika većina fudbalera je na pripremama. Treba da dođu stranci, da upoptune celinu i da formiraju tim, koji će iči 12. januara, ide se u Tursku. Tu će biti većina igrača koji će činiti okosnicu tima, uvek se očekuje da će neko biti pojačanje, ali to će biti uslovljeno odlascima. Ako bude nekih odlazaka, biće i pojačanja, tako da u toj varijanti ne verujem da će biti prevelikih broja igrača dolazaka, u opciji su 2-3 atraktivna pojačanja koji će odmah istaći konkurenciju da igraju i nalaziti se u kombinaciji za startnih 11 - kaže Milivoje.

SALE MI JE REKAO "IDI, ŠUTNI I DAJ GOL"

“Ajmo, Milivoje... Partizan je u Ligi šampiona...” epska rečenica novinara RTS-a iz 2003. godine i dalje odzvanja u srcima Grobara, kada su crno-beli pretposlednji put stigli do Lige šampiona (poslednji je bio sedam leta kasnije).

I danas, 19 godina posle toga, Ćirkovića obliju emocije kada se seti tog meča sa Njukaslom u kvalifikacijama za najelitnije takmičenje.

Foto: FK Partizan

 

- Posle prve utakmice i poraza u Beogradu od Svraka (0:1) niko nije znao, ni mi sami nismo bili sigurni u prolaz. Išli smo u Englesku da odigramo, pa šta se desi. Sam tok meča sve je promenio, nakon 15 minuta videli smo da možemo da se nosimo, Iliev je dao gol, Kralj je branio vanserijski, bio je na vrhuncu karijere i u 119. minutu odbranio “slobodnjak” sa 16 metara. Usledili su penali, koji su bili lutrija. Sa naše strane, dosta sreće i umeće, Mateus je pitao ko može da izvede penal, svi su ćutali osim Saše koji je rekao da ima osećaj da će promašiti i nije želeo. Oni su u šestom krugu poveli sa 3:2, Ilić je izjednačio na 3:3, a onda mi je Sale rekao “idi šutni i daj gol”. Ostalo je istorija – dodao je Milivoje Ćirković za “Informer”.

ZAHVALNOST KRALJU I UPRAVI

Nedavno se Milivoje Ćirković posle 12 godina odsustva, vratio u Humsku i dobio novu ulogu. U narednom periodu obavljaće dužnost u skauting službi crno-belih.

- Ima nas 7-8 u timu, predvodi nas glavni skaut Dejan Rusmir i mi bivši fudbaleri Partizana, koji će da gledaju sve vrste kategorija igrača, počevši od onih najmlađih do prvotimaca. Imaćemo, kad krene to posle Nove godine, plan šta nam je potrebno na kojoj poziciji za sve strukture i timove, o tom potom, svako će dobiti svoje zaduženje. Prevashodno na poziv Ivice Kralja, koji smo dugogodišnji prijatelji i saigrači, prihvatio sam deo mog posla. Zahvaljujem se njemu i upravi na ukazanom poverenju. Bez obzira što nisam toliko godina bio aktivan član, nikada nisam prestao da volim i pratim Partizan, tu sam da odgovorim svim zahtevima.

Foto: FK Partizan

Ivica Kralj i Milivoje Ćirković

TITULA NIJE IZGUBLJENA

Mišljenja je Ćirković da Partizan još može da se nada osvajanju titule, koja se šest godina čeka u Humskoj.

- Dokle god i matematički postoji šansa, treba se nadati. Jeste velika bodovna razlika za našu ligu, ali postoje ta dva derbija na proleće, ima mnogo utakmica da se igra, ne treba odustajati. Najbitnije da svi igrači koji dođu na pripreme budu zdravi i spremni za nastavak prvenstva i Evropu, pa ćemo videti kako će to izgledati - istakao je Milivoje Ćirković za "Informer".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija