• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

15.02.2023

07:43

"GROBARE" OPTUŽILI DA SU PUTINOVI DIVERZANTI! Totalno ludilo uoči duela Šerifa i Partizana u Kišinjevu!

Informer

Partizan

"GROBARE" OPTUŽILI DA SU PUTINOVI DIVERZANTI! Totalno ludilo uoči duela Šerifa i Partizana u Kišinjevu!

Podeli vest

Navijačima crno-belih zabranjen ulazak u Moldaviju na meč nokaut faze Lige konferencija, a tamošnje vlasti veruju da Srbi rade za ruskog predsednika Vladimira Putina i da žele da izazovu nemire u njihovoj zemlji

Vlasti u Moldaviji označili su navijače Partizana kao ruske diverzante, zbog čega su im zabranili ulazak u zemlju, a samim tim i dolazak na duel sa Šerifom u šesnaestini finala Lige konferencija (četvrtak, 21.00, RTS 1)!

Grupa od 12 "grobara" zadržana je u ponedeljak uveče odmah po sletanju na aerodrom u Kišinjevu, uz obrazloženje tamošnjih službenika da nisu poželjni u njihovoj državi zato što su Srbi. Takođe, rečeno im je da je najbolje da se vrate kući, pa su ubrzo prebačeni u deo za deportaciju. Tu su proveli noć, da bi juče ujutru napustili bivšu sovjetsku republiku o sopstvenom trošku, pošto su prethodno morali da kupe papreno skupe karte.
Prazne tribine

Zahvaljujući bezbednosnim službama odlučeno je da se meč igra bez publike i da se srpskim diverzantima zabrani ulaz u zemlju
Adrijan Keptonar

Oglasila se i predsednica

Fudbalski savez Moldavije je u međuvremenu, na preporuku domaćih političara i službi bezbednosti, odlučio da susret Šerifa i Partizana proglasi utakmicom visokog rizika, zbog čega će biti odigran pred praznim tribinama. Da je pozadina svega isključivo politička, bilo je jasno posle oglašavanja poslanika tamošnje vladajuće partije Akcije i solidarnosti Adrijana Keptonara, koji tvrdi da su izbacivanjem simpatizera crno-belih "sprečili prvi korak ka sprovođenju plana Kremlja o destabilizaciji zemlje".

- Prvobitno je bilo planirano da navijači Partizana dođu u našu državu. Međutim, zahvaljujući naporima informativno-bezbednosnih službi odlučeno je da se meč odigra pred praznim tribinama i da se tako srpskim diverzantima spreči ulazak u zemlju - rekao je Keptonar, inače član Odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i javni red.

U Moldaviji već dugo tinja sukob između države i regiona Pridnestrovlje, u kojem uglavnom živi rusko stanovništvo i traži nezavisnost. Upravo tom delu zemlje pripada i grad Tiraspolj, odakle je Šerif. Bezbedonosni problemi su se pogoršali otkako je počeo rat Rusije i Ukrajine, pa su u tom sukobu u više navrata rakete preletale i Moldaviju, zbog čega je juče tri sata bio zatvoren vazdušni prostor.


Tamošnji mediji sad idu toliko daleko da tvrde kako je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski još 9. februara obavestio moldavske vlasti da Rusi, uz pomoć Srba, planiraju državni udar u toj zemlji. Trebalo je, navodno, da diverzanti uđu predstavljajući se upravo kao fudbalski navijači. Ubrzo se oglasila i predsednica Moldavije Maja Sandu, koja je potvrdila ovu suludu teoriju zavere.

- Ruski plan da preduzme subverzivne akcije na teritoriji naše države nije novina. Za naredni period predviđene su akcije uz angažovanje diverzanata sa vojnom obukom, kamufliranih u civilu, koji će izvoditi nasilne akcije, napadati državne objekte i uzimati taoce. Na primer, materijali sadrže instrukcije za ulazak u Moldaviju za državljane Rusije, Belorusije, Srbije i Crne Gore. Uveravam vas da naše institucije rade na tome da spreče ovakve izazove i da situaciju drže pod kontrolom - poručila je Sandu.

Dačić: Tražimo hitno objašnjenje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zatražio je od moldavskih vlasti da što pre objasne zbog čega su odlučili da srpskim državljanima zabrane ulazak u tu zemlju.
- Zahtevamo da organi Moldavije hitno dostave svaku informaciju koju poseduju. Mi do sada nismo nikada dobili nikakvo obaveštenje iz ove države - naglasio je Dačić.

Doživeli diskriminaciju

S druge strane, fanovi Partizana, među kojima su bile i četiri devojke, užasnuti su onim što su doživeli u Kišinjevu.

- Tretirani smo na vrlo grub način, uz veoma jasno naglašenu diskriminaciju od strane granične službe. Razloge za deportaciju je teško razumeti, ali svode se na to da smo Srbi i da nam zato nije bio dozvoljen ulazak u zemlju. Oduzeti su nam pasoši i predata dokumenta na moldavskom jeziku. Na kraju smo se suočavali sa podrugljivim komentarima poput "ako Putin sutra pošalje raketu, poginućete ovde? Zašto da umrete ovde? Poginite u svojoj zemlji" - otkrila je Mirjana Radosavljević (25) iz Beograda.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija