• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

27.08.2024

06:40

Na današnji dan: "Ajmo Milivoje"! Partizan izborio Ligu šampiona, Njukasl pao posle penala (VIDEO)

profimedia

Partizan

Na današnji dan: "Ajmo Milivoje"! Partizan izborio Ligu šampiona, Njukasl pao posle penala (VIDEO)

Podeli vest

Fudbaleri Partizana, na današnji dan 2003. godine plasirali su se u Ligu šampiona posle pobede nad Njukaslom u dvomeču trećeg kola kvalifikacija (0:1, 1:0, 4.3).

Te magične noći, 27. avgusta pre tačno 21 godinu, desilo se čudo, crno-beli su na "Sent Džejms Parku" u revanšu posle penala eliminisali veliki Njukasl sa 4:3. Prvi meč u Beogradu dobio je engleski velikan sa 1:0, da bi dve nedelje kasnije isti rezultat usred Njukasla imao i Partizan, pa je odluka ko će u elitu doneta sa bele tačke. 

Heroji crno-belih u penal lutriji bili su Milivoje Ćirković, koji je pogodio odlučujući jedanaesterac i golman Ivica Kralj, koji je odbranio dva udarca domaćima. Navijačima Partizana ostaće zauvek upamćen poklič srpskog komentatora Predraga Strajnića, koji je pred odlučujući penal Ćirkovića uzviknuo čuveno "Ajmo Milivoje". 

Partizan je tako domogao istorijskog učešća u Ligi šampiona. Predvođeni sa klupe legendarnim Nemcem Lotarom Mateusom, nekada najboljim fudbalerom sveta, crno-beli su postali prvi klub iz Srbije koji je zaigrao u grupnoj fazi elitnog evropskog ranga posle raspada Jugoslavije. 

"Parni valjak" je put ka evropskim zvezdama počeo da krči u drugom kolu kvalifikacija protiv švedskog Đurgardena, koga je jedva prošao u dvomeču. U prvom meču bilo je 1:1, a i u drugom je bilo nerešeno 2:2, ali je Partizan prošao dalje zbog više golova u gostima.  

Usledio je slavni Njukasl, predvođen sa klupe ser Bobijem Robsonom, dok je napadom "svraka" gospodario Alan Širer, i dalje najbolji strelac u istoriji Premijer lige. U prvoj utakmici na krcatom "JNA" slavio je engleski tim minimalnim rezultatom od 1:0 i to golom Solana u 39. minutu, čime je ostala velika nada da Partizan u revanšu može do velikog čuda. Što se i desilo dve nedelje kasnije.

Foto: profimedia

Taribo Vest u duelu sa Alanom Širerom

Crno-bele je tog 27. avgusta dočekao prepun "Sent Džejms Park". Očekivano, domaća ekipa nije previše zapinjala na terenu, znala je da ima gol prednosti na svom kontu, te je s vremena na vreme pasivnu igru u prvom poluvremenu prekidao povremeni pokušaj Širera, ali je siguran na golu Partizana bio Ivica Kralj. 

U nastavku trener Mateus ništa nije hteo da menja, poslao je na teren istu ekipu iz prvog poluvremena. Crno-beli su krenuli dosta agresivnije, a takvu igru krunisali su ekspresno već u 50. minutu. Akciju je započeo Saša Ilić, koji je fantastično izneo loptu na polovinu Njukasla, potom uposlio Alberta Nađa, ovaj i pored protivničkog čuvara uspeo da je vrati do Ilića, koji potom loptu šalje do usamljenog Ivice Ilieva, kome nije bilo teško da sa šest, sedam metara pogodi prazan gol i anulira prednost rivala iz prvog meča.

Od tog trenutka oba tima su igrala otvoreno, želeći da postignu gol koji će ih odvesti dalje, I jedni drugi su imali šanse, ali su mreže mirovale, pa se otišlo u produžetke. Dodatnih pola sata igre donelo je novo uzbuđenje i žestoku borbu, ali ne i promenu rezultata, te se pristupilo izvođenju penala.

Sa bele tačke prvi su krenuli Englezi, ali je kapiten Širer poslao loptu preko gola. Šutirao je potom Malbaša, ali je odbranio Šaj Given, a potom je istom merom uzvratio i Kralj  zaustavio udarac Kirona Dajera.

Konačno, precizan za Partizan bio je Nađ, da bi potom golman Partizana odbranio šut i Džonatana Vudgejta i uneo nervozu u redove domaćina. Priliku da Partzanu donese veliku prednost propustio je Milan Stojanovski pogodivši prečku, što je Ameobi iskoristio i pogodio za 1:1 u penal seriji. Damir Čakar je doneo novu prednost crno-belima, ali je to odmah anulirao Lua Lua. Šansu da sve reši propustio je Iliev u petoj seriji kada je poslao loptu preko prečke.

Foto: profimedia

Albert Nađ

Precizan za Njukasl potom je bio Dženas, kao i na drugoj strani kapiten Ilić. Usledila je dramatična sedma serija, Hjuz je poslao loptu daleko na tribine, a onda su sve oči bile uprte u Ćirkovića. Defanzivac crno-belih je hladnokrvno nameštao loptu na belu tačku, dok su mu domaći navijači zviždali iz sve glasa.

U trenutku dok se zaletao ka lopti srpski komentator, koji je prenosio utakmicu kraj malih ekrana uzviknuo je "Ajmo Milivojeeeeee"! Poslao je Milivoje golmana Givena na jednu stranu, a loptu u mrežu za pobedu Partizana i plasman u Ligu šampiona. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast!
Live TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast!

SAD se sprema za obojenu revoluciju u Gruziji. Ruske snage izvele su masovne udare. Kijev napadnut dronovima u više talasa. Kada pomislimo da je došlo vreme da se smire tenzije u svetu, događaji u prethodnih četrdeset osam sati govore suprotno. Na ove i sve druge važne svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost i general Vinko Pandurević.

26.08.2024

22:15

Amerika je dotakla dno! Ne zna se da li je gori Tramp ili Kamala! Cela država pretvorila se u antidemokratiju! (VIDEO)
Live TV

Amerika je dotakla dno! Ne zna se da li je gori Tramp ili Kamala! Cela država pretvorila se u antidemokratiju! (VIDEO)

Ponovo se oglasio Donald Tramp. Od kada se vratio na mrežu X, sve je aktivniji kako se bliži 5. novembar. On kritikuje Kamalu Haris i Džoa Bajdena i pita se ko u njihovo ime pregovara na Bliskom istoku. U poslednjih 18 godina Hezbolah i Iran imaju najžešće sukobe. Ponovo Tramp spominje i Treći svetski rat. Na ovu temu u "Info danu" govorili su politikolog Vladimir Kljajić i prof. dr Stevica Deđanski, analitičar.

26.08.2024

16:03

Hronika

Rijaliti učesnik otkrio sve o životu Uroša Blažića: I on će svedočiti o masovnom ubici
Hronika

Rijaliti učesnik otkrio sve o životu Uroša Blažića: I on će svedočiti o masovnom ubici

Rijaliti učesnik Viktor Đorđević družio se sa Urošem Blažićem koji je 4. maja ubio devet, a ranio 12 osoba, a neposredno pre masakra dopisivao se sa njim. Đorđević je pozvan u sud kao svedok i najverovatnije će svedočiti u septembru. On je iskaz u svojstvu svedoka dao i u tužilaštvu, a govorio je o svom druženju sa Blažićem, oružju, kao i o porukama na "Vacap" grupi koje su razmenjene neposredno pre ubistva.

26.08.2024

22:03

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija