• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.06.2022

14:47

NEVEROVATNO! Znate li pravi razlog zašto teniseri MORAJU DA BUDU U BELOM na Vimbldonu?

tanjug/ap photo

Tenis

NEVEROVATNO! Znate li pravi razlog zašto teniseri MORAJU DA BUDU U BELOM na Vimbldonu?

Podeli vest

Otkrili smo vam pre nekoliko zašto je anasan na vhu pehara Vimbldona, a sada vam donosimo priču o tome zašto je bela oprema obavezna na nezvaničnom prvenstvu sveta za tenisere

Vimbldon je najstarije takmičenje u "belom sportu", igra se od 1877. godine. Englezima su tradicija i prestiž na prvom mestu, to je jedini turnir koji se igra na travi, trofej osvojen na terenima "Ol Inglad kluba" smatra se najprestižnijim.

Belo je obavezno

Otkrili smo vam da je ananas krajem 19. veka bio privilegija samo najbogatijih te je zbog toga završio na vrhu Vimbldonskog pehara. Navodno je ananas u vreme nastanka trofeja bio dodat jer je imao status ekskluzivnog voća, koji je u to vreme bio dostupan samo kraljevskim porodicama. Kada je 1877. godine održan prvi Vimbldon, ananas je bio simbol bogatstva. 

Foto: reuters

 

Zbog duge istorije i privrežnosti tradiciji u Velikoj Britaniji, Vimbldon obiluje pravilima kada je u pitanju ponašanje i odevanje učesnika. Teniseri i teniserke moraju da budu u kompletno beloj opremi, koja je inače na početku bila originalna boja ovog sporta.

Ali, mnogi ne znaju zašto Englezi na tome insistiraju. Naime, krajem 19. veka, u Engleskoj je tenis bio vid društvenog okupljanja. Tadašnjem "visokom društvu" bilo je nezamislivo da se na vešu vide tragovi znojenja, posebno ako se na dami primeti da se oznojila. To se smatralo neprikladnim. 

Zbog toga je belo postalo - zaštitini znak Vimbldona.

Foto: reuters

Englezi poštuju tradiciju

Na ostalim grend slemovima bela boja opreme nije obavezna, Ju Es open je dozovolio opremu u boji 1972. godine. Na Vimbldonu se to verovatno nikad neće desiti. Rodžeru Federeru je 2013. godine imao narandžasti trag na đonu, na patikama. Naravno, organizatori su odmah reagovali, nije pomogli ni negodovanje velikog Federera.Morao je da promeni patike. 

Zaštitni znak Vimbldona

Martini Navratilovoj koja je devet puta pobedila u Londonu zamerili su jer je njena suknja, sa plavim štraftama, prevršila granicu dozvoljenog, i to na revijalnom meču.  Ona je rekla da je takve suknje nosila godinama tokom karijere i da je njena oprema čak  u Vimbldonskom muzeju!

Ali, Navratilova nije znala da je dres kod postao striktinji. Vimbldon je 2014. godine izdao dekret  od deset poglavlja sa pravilima za igrače. Tako se potpuno belo odnosi se i na znojnice, trake za glavu, marame, narukvice i patike.

Logo brenda može biti u bilo kojoj boji, ali belom bojom ne smatra se ona koja nije "čisto bela", niti krem boja, na opremi je dozvoljena štrafta u drugoj boji, ne široj od jednog centimetra, bilo koji deo donjeg veša u drugoj boji koji bi mogao da bude vidljiv, čak i u slučaju znojenja, nedozvoljeno je nositi.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17