• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.07.2022

11:53

KRVARI, PATI, RASPADA SE, TRPI BOLOVE, HODA UZ POMOĆ ŠTAKA, a onda - ČUDO! Nadal trči kao tigar i igra atomski tenis!

Tanjug/AP

Tenis

KRVARI, PATI, RASPADA SE, TRPI BOLOVE, HODA UZ POMOĆ ŠTAKA, a onda - ČUDO! Nadal trči kao tigar i igra atomski tenis!

Podeli vest

Ako je verovati Rafaelu Nadalu, čovek se raspada! Ima problem s kolenom, pa stopalom, trbušnim mišićima, slomio je rebro...ali to mu ne smeta da leti po terenu, trči kao tigar, osvaja trofeje, a sad se domogao i polufinala trećeg grend slema u sezoni - Vimbldona

Španac Rafael Nadal je ove sezone osvojio Australijan open, Rolan Garos i plasirao se u polufinale Vimbldona. Sećate se, nekoliko meseci pre Melburna operisao je stopalao, hodao je na štakama, potom je u Indijan Velsu polomio rebro, pa se vratio i pobedio u Parizu sa povređenim stopalom, koje ga muči i na Vimbldonu, a imao i problema sa stomačnim mišićima...

Koleno, stopalo, mišići....

Jasno je da se Španac ove godine služi istim podlim trikovima. Mesecima kuka na povrede, da jedva hoda, da ga boli, da godinama živi sa bolovima, a onda na terenu vidite potpuno drugog čoveka. Španski teniser uporno nastavlja da potencira pričama o povredi stopala i problemima koji ga muče, iako se to u njegovoj igri niko ne vidi.

Nadal zbog povrede prošle godine nije igrao od početka avgusta i turnira u Vašingtonu. Španac je imao zahvat na povređenoj levoj nozi, u oktorbru je hodao na štakama dok je na nozi nosi gips. Govorio je da ga čeka dug oporavak, ali je usledilo magičan oporavak i povratak na teren već krajem godine.

Foto: Reuters

Povređen osvojio Melburn

Igrao je na Australijan openu, iako je iz dana u dan pričao o povredi, pa da nije znao nekoliko dana pre dolaska u Melburn da li će igrati, a otišao je toliko daleko, da je čak razmišljao da odustane od tenisa.

Ali, nekim čudom je proigrao u Melburnu i domogao se trofeja preko Danila Medvedeva. Potom je slomio rebro na Indijan Velsu, bilo je pitanje da li će igrati u Parizu... Međutim, opet se desilo čudo! Trčao je kao tigar i igrao atomski tenis.

Rafa je pobedio Novaka Đokovića, potom osvojio Pariz, iako je opet pred početak takmičenja kuka i žalio se da mu je to možda poslednji Rolan Garosa. Posle Parizan otkrio je da je igrao pod anestezijom, da je primao injekcije, opet se pojavio na štakama...  Svaki meč dobijao je injekciju u nerv u stopalu da bi se ono "umrtvilo".

Doping

- Anestezija traje sedam ili osam sati i umrtvljuje moj osetljivi nerv. Doktor mi je injekcije davao direktno u nervne završetke. U finalu su moji prsti zaspali, nisam imao nikakav osećaj u njima, trnuli su mi, ali imao sam neophodnu kontrolu skočnog zgloba kako bih mogao da se takmičim. Kontrola nad stopalom postoji, ne i osetljivost, tako da postoji malo veći rizik da dođe do uvrtanja skočnog zgloba. To je sada realnost, ali ova situacija ne može trajati doveka. Bar sam uspeo da osvojim turnir, jer mogu da se krećem i trčim -  rekao je tada Bik sa Majorke.

Nekoliko nedelja kasnije oglasili su se doktori iz Nemačke. Novinar Zidojče cajtunga Verner Bartens je razgovarao sa nemačkim ortopedima koji su skeptični po pitanju dijagnoze Rafaela Nadala. On navodno ima Miler-Vajsov sindrom.

 

 

- Ta bolest i vrhunski sport ne mogu da idu jedno sa drugim. Ne mislim da ima nekrozu (umrtvljenje) kosti, jer ta bolest napreduje i teško je baviti se vrhunskim sportom više sati - kazao je ortoped.

Nadal nije povređen

Nemački doktor Fric Zergel sumnja u Rafaela Nadala zbog dopinga, o čemu se godinama spekuliše. Kako je rekao Nadal pred svaki meč dobijao je injekciju u nerv u stopalu da bi se ono "umrtvilo".

Foto: Tanjug/AP

Da li je Nadal povređen?

Spekuliše se da li je taj tretman uopšte dozvoljen, a među prvima koji već godinama sumnja u Nadala je nemački doktor Fric Zergel sa Instituta za biomedicinska i farmaceutska istraživanja u Nirnbergu.

- Nadal je pokazao neke abnormalnosti. Imam trajnu sumnju u to što radi i što se tiče regeneracije i cele njegove atletizacije. Takođe, Nadal dolazi iz Španije, iz zemlje koja nije baš poznata po tome što posebno pažljivo prati svoje heroje - kazao je Fric Zergel za "Sport1".

Opet je bilo pitanje da li će igrati u Londonu, ali je usledilo treće čudo! Mada, ko više broji, čuda su rezervisana za Nadala. U Londonu nije problem samo stopalo, nego i mišići abdomena. Ali, posle prenemaganja, pobedio je ipak posle četiri i po sata igre Tejlora Frica.

Foto: Tanjug/AP

 

Sećate se, pre godinu dana kada je Novak povređen osvojio Melbrn, Rafa je jasno rekao da je to nemoguće. Zašto? Jer su čuda rezervisana za njega.

- Za mene je sreća bitnija nego šansa da pobedim. Istovremeno, kad igrate loše, nećete pobediti. To je sigurno. Ako zaista imate fizičkih problema, nećete pobediti. Kad imate bolove i to vas ne stavlja u neku situaciju da osećate ograničenja i kretanje, onda možda možete da nađete način. Ali, kad stvarno, istinski imate povredu, nemoguće je osvojiti ovakav turnir - tvrdio je tada  Nadal.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija