• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.01.2023

07:00

NESALOMIVI NOVAK! Ove brojke govore koliko je veliki naš as, NA KORAK JE OD 10. TITULE U MELBURNU, A STATISTIKA MU SVAKAKO IDE U PRILOG PRED DUEL SA CICIPASOM!

REUTERS/Hannah Mckay

Tenis

NESALOMIVI NOVAK! Ove brojke govore koliko je veliki naš as, NA KORAK JE OD 10. TITULE U MELBURNU, A STATISTIKA MU SVAKAKO IDE U PRILOG PRED DUEL SA CICIPASOM!

Podeli vest

Novak Đoković ima šansu da osvoji deseti put Australijan Open

Srpski teniser Novak Đoković najtrofejni je učesnik prvog grend slema u sezoni. Čak devet je podigao trofej u Rod Lejver Areni, a sada ima šansu da to uradi ponovo.

Na tom putu mu stoji trenutno četvrti teniser sveta, grčki igrač Stefanos CIcipas koji po prvi put igra finale u Melburnu.

NIKAD PORAŽEN U FINALU AUSTRALIJAN OPENA

Koliko je Novak moćan na Otvorenom prvenstvu govori to da nikada nije izgubio u finalu, jednostavno nijedan protivnik nije imao šansu kada je Đoković nadomak trofeja.

Poslednji je doživeo je pre pet godina, prošle sezone nije učestvao zbog korona protkola, tako da za sada ima 34 uzastopne pobede u Melburnu.

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

Padali su mnogi rivali, neki su bili na korak senzacije, ali Novakov šampionski mentalitet im to nije dopustio.

Mnogi igrači su popustili pod pritiskom, ali Nole nikada, tako da njegovog rivala očekuje jako težak posao u finalu.

PET PROTIVNIKA

Protiv pet raziličitih protivnika, Novak je igrao u finalima ovog turnira, a svi zajedno su mu oduzeli ukupno sedam setova.

Čak četiri puta je savladao Endija Mareja, dok je Rafael Nadal dva puta poražen, a Žo Vilfred Conga, Dominik Tim i Danil Medvedev po jednom.

Svakako Škotlanđanin Endi Marej ima najgore uspomena kada su u pitanju finala Australijan Opena, posle svakog izgbuljenog meča, videla se frustracija čoveka koji tako blizu uspehu, a opet u isto vreme i tako daleko.

Ni drugi teniseri se nisu baš najbolji, a podatak koliko je izgubio setova u devet finala, dovoljno govori o tome.

Zanimljivo je da protiv Rodžera Federera nikada nije igrao u finalu Australijan Opena, ali protiv njega na ovom turniru vodi  sa 4:1 u međusobnim susretima.

Federer je pobedio samo jednom, davne 2007. godine, a od tada je protiv Srbina osvojio samo jedan set.

MANJE IZGUBLJENIH MEČEVA, NEGO OSVOJENIH TITULA

Osam puta je Novak izgubio na Australijan Open, što je manji broj od pehara koji podigao na ovom turniru.

Kao mlad teniser na svoj prva dva nastupa u Melburnu, Novak je gubio na startu turnira. Prvo je 2005. godine poražen od čoveka koji tada osvojio Australijan Open i nekadašnjeg prvog tenisera sveta Marata Safina.

Godinu kasnije, od njega je bio bolji manje poznati američki teniser Pol Goldstein koji kasnije dva puta izgubio od Đokovića.

Već pomenuti Rodžer Feder je pobedio našeg asa 2007. godine u osmini finala. On je te godine trijumfovao na prvom grend slemu u sezoni.

Sledeći poraz stigao je u četvrtfinalu od Rodika, da bi potom izgubio godinu kasnije od Žoa Vilfreda Conge u osmini finala.

Četiri godine kasnije od njega je bio bolji Sten Vavrinka četvrtfinalu, a Švajcarc je tada osvojio Australijan Open pobedom na Rafaelom Nadalom.

Verovatno najveće iznenađenje desilo se 2017. godine kada je u drugom kolu izgubio od Uzbekistanca Denisa Istomina u drugoj rundi takmičenja.

Poslednji put je iz savldan 2018. godine,  a podvig je napravio Hjeun Čung u osmini finala. Teniser iz Južne Koreje je važio za jednog od najtalentovanijih igrača, ali povrede su ga odaljile od teniskog vrha.

Zanimljivo je da niko našeg asa nije dobio dva puta, a na ovogodišnjem takmičenju uprkos problemima sa povredama deluje superiorno, te je svakako ogoroman favorit u meču sa Cicipasom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija