• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.07.2023

10:31

Hrvat bez dlake na jeziku! Zbog Pilića su teniseri pre 50 godina bojkotovali Vimbldon! Danas ni da pisnu

Starsport/AP foto

Tenis

Hrvat bez dlake na jeziku! Zbog Pilića su teniseri pre 50 godina bojkotovali Vimbldon! Danas ni da pisnu

Podeli vest

Pre 50 godina teniseri su zbog legendarnog Nikole Pilića bojkotovali Vimbldon, što bi danas bilo nemoguće očekivati od igrača.

Danas slušamo da teniseri i teniserke imaju primedbe na sve, mnoge stvari bi promenili, ali niko od njih ne zna šta je jedinstvo, niko nema petlju nešto da uradi, da kaže. Odluke umesto njih donose kampanije, sponzori...  Te 1973. godine čak 82 igrača odlučilo je da bojkotuje Vimbldon jer je bilo zabranjeno Nikoli Piliću da učestvuje na turniru.

Teniseri bojkotovali Vimbldon

Nikola Pilić je dobio devetomesečnu suspenziju od Teniskog saveza Jugoslavije jer je odbio da igra za reprezentaciju na Dejvis Kupu. Odbio je da igra iako je do tog momenta 12 godina redovno branio boje reprezentacije, ali je teniski kalendar bio takav da su se poklapeli masters i Dejvis Kup. Pilić je i ranije Savezu nagovestio odluku, pa su ipak odlučili da ga suspenduju kada je ona postala zvanična. Zbog toga je Pilić trebao da propusti Vimbldon, a sa njim je čak 82 igrača odlučilo da ne nastupi. Čak 12 od 16 najboljih na svetu je stalo uz legendarnog tenisera, pa smo tada videli najslabiji Vimbldon ikada odigran. 

- Upozoravao sam savez pet meseci da ne mogu da budem u Zagrebu, u isto vreme sam igrao masters u Montrealu.  Niko nije rekao da sam 20 godina igrao za Jugoslaviju - prisetio se Nikola Pilić u intervjuu za italijanski portal "ubitennis".

Foto: Printscreen You Tube

 

 

Bojkot Vimbldona, najprestižnijeg turnira, tada je bio prava revolucija.

- Najvažnija stvar koja se dogodila poslednjih 50 godina. Tada se na Vimbldonu igralo za 50 funti što nije bilo dovoljno ni za jelo. Borilo smo se za prave stvari. Verovali da ćemo popustiti, našli su neke tenisere iz kvalifikacija. Dobili smo što smo tražili, trening kampove, adekvatan tretman. Bio je to uspeh.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Teško je zamisliti da se danas teniseri ujedine. Pilić je otkrio koji igrači su iz njega tada bili najglasniji.

- Džon Njukom, ja, Klif Drajsdejl, Mekmanus, pa su se pridružili Eš, El Šafei, Stan Smit, koji je branio trofej, Ken Rozver, iako je znao da neće imati još mnogo prilika, Adriano Panata, Paolo Bertolući...

Prošle godine se pričalo o bojkotu kada su zabranili Rusima i Belorusima da igraju zbog rata u Ukrajini.

- Nemoguće. Rusi nisu igrali, a šta je ATP uradio. Oduzeo je bodove  onima koji su igrali. Ne krivite Borisa Džonsona. Rubljov je želeo da igra bez obzira na Putina. 

Možda su na Vimbldonu još ljuti na Pilića.

- Mislim da nisu, a i ne zanima me. Znam da smo uradili ono što smo morali, zbog tenisa.

Pomenuo je iskusni stručnjak i Novaka Đokovića, koji takođe želi nešto da promeni u tenisu.

- Previše je novca u igri. Đoković pokušava nešto da uradi za slabije igrače, niko ga nije podržao. Ako je tenis danas toliko bogat, to duguje nama, jer smo se borili. Nole je veliki šampion i čovek. Bori se za druge, dao je osam, devet miliona evra vrtićima u Srbiji. Kada je imao 13 godina došao je kod mene u Minhen. Znao sam da će biti šampion. Pitao me je stvari koje drugi nisu, napredovao je, shvatio sam da na terenu ima neobičnu tenisku inteligenciju. Drugi dečaci su govorili u šali da žele da budu broj jedan, on je to mislio. 

Foto: Starsportphoto

 

 

Nada se Pilić da Đoković može osmog trofeja na Vimbldonu.

- On je favorit, ali je tu i Alkaraz. Grend slem traje 14 dana, ne sme da ima loš dan. Prošle godine je izgubio dva seta protiv Sinera, ali njegova glava je jaka, vratio se. Kada je u šestoj brzini ne može niko da ga pobedi. Ne znam u kojoj je sada. 

Podsetili su Italijani da je Pilić Hrvat, ali da je vodio Dejvis kup tim Srbije.

- Politika je jedno, sport drugo. Đoković je došao na moju akademiju i pored rata.

Ako trijumfuje na US openu će imati šansu da osvoji kalendarski grend slem koji mu je izmakao 2021. godine.

- Tog dana je Medvedev odigrao najbolji tenis, pa mu prošle godine nisu dali da igra. Da je u pitanju bio Federer pustili bi ga. U sportu se nikada ne uzna. Ko bi pre 10 godina pomislio da će Napoli osvojiti Skudeto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija