• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.07.2023

12:22

Nik kao nikad do sad: To što Novak radi ne može da se nauči!

Tanjug/AP

Tenis

Nik kao nikad do sad: To što Novak radi ne može da se nauči!

Podeli vest

Australijski teniser Nik Kirjos prošle godine je izgubio u finalu Vimbldona od Novaka Đokovića, pa odlično zna kako je igrati protiv Srbina na najvećim turnirima.

Iako je ove sezone propustio takmičenje zbog povrede prati šta se dešava. Novak Đoković će u polufinalu igrati sa Janikom Simerom, a biće to njegovo 46. grend slem polufinale. Nik je pred meč opisao šta to Novaka izdvaja od ostalih tenisera, naučio je to na teži nači Australijanac, pošto je poražen od Srbina u borbi za trofej baš u Londonu.

- On je uvek mentalno usklađen. Bio je miran u momentima kada bi svi paničili - objasnio je Australijanac. 

Đoković je posle tri sata igre pobedio Kirjosa sa 3:1 (4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:3)). Australijanac je uzeo prvi set i tako samo razbesneo Novaka, koji je nakon preokreta stigao do četvrtog trofeja u nizu. Nole je inače neporažen na Centralnom terenu već 10 godina, pa je jasno zašto  je opušten kada bi svi bili u frci.

Foto: REUTERS

Nik Kijros i Novak Đoković

 


- Smiren je, strpljiv. Ne žuri. To ne može da se nauči, to dolazi sa iskustvom.

Endri Rodik je tada rekao da je Novak menatlno najjači od ostalih, da je majstor igre, a Patrik Muratoglu da je pobediti Đokovića na Vimbldonu najveža planina na koju neki teniser može da se popne. 

Foto: Tanjug/AP

Nik Kijros i Novak Đoković

 

Sportski psiholog Ana Privrat pre nekoliko dana je za Informer objasnila šta je najveća snaga Novaka Đokovića i šta ga čini mentalno superiornim.

- Uvek je prisutan u svakom momentu, igra poen za poen, tio je Novakova najveća snaga. Takođe, njegova najveća odlika, nije da je savršen, nego da ume da izađe iz svake situacije. I kada je loše ume da se vrati u meč. Njegov um je orjentisan da uvek traži rešenje. Nije koncentrisan na problem nego na rešenje. U tome je njegova najveća snaga, prisutnost u momentu i samopouzdanje. Sam je rekao da kada je ego postao njegov saveznik počeo je da pobeđuje. Ego je glas u glavi koji imamo, on u glavi ima najvećeg prijatelja. On je sam sebi najveća podrška, samopozdanje koje se jasno vidi na terenu. Preporučio je i svi mladim igračima vizualizaciju pre svakog meča. On to radi za sve sfere u životu, što je izuzetno bitno, jer je u glavi već prošao sve te situacije. Vizualizacija podiže novo energije, jer mozak ne zna da li je nešto zamišljeno ili se stvarno desilo. Već izlazi spreman, te situacije je već prošao, podiže samopouzdanje i adrenalin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija