• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

05.07.2024

06:40

Na današnji dan: Federer uzeo 15. grend slem titulu i postaovio rekord!

EPAIMAGES

Tenis

Na današnji dan: Federer uzeo 15. grend slem titulu i postaovio rekord!

Podeli vest

Na današnji dan, 5. jula 2009. godine, švajcarski teniser Rodžer Federer osvojio je 15. grend slem titulu u karijeri i šesti trofej na Vimbldonu, pošto je pobedio Endija Rodika sa 3:2 po setovima (5:7, 7:6, 7:6, 3:6, 16:14).

Nešto više od četiri sata trajao je meč dva velika rivala, da bi nakon duge i izjednačene borbe Federer slavio, i tako se ponovo vratio na sam vrh ATP tura.

Ovim trijumfom Švajcarac je postavio rekord, pošto je tada osvojio najviše grend slem titula - 15, a jednu manje imao je Amerikanac Pit Sampras. Osim toga, Federer je u sedmom uzastopnom finalu na Vimbldonu osvojio svoj šesti trofej, što je dodatno potvrdilo njegov kvalitet. 

Kada je reč o prvom setu, teniseri su sigurno igrali prilikom svojih servisa, a prvu brejk loptu imao je Federer tek u 11. gemu pri rezultatu 5:5. Švajcarac nije uspeo da iskoristi četiri brejk lopte u tom gemu, nakon čega je Rodik poveo sa 6:5. Posle toga je Amerikanac olako uspeo da iskoristi svoju prvu brejk loptu i tako osvoji prvi set sa 7:5. 

 

 

Oba tenisera su u drugom setu bila bez brejk prilika, te je posle 6:6 set odlučen u taj brejku. Rodik je odlično počeo, vodio je sa 5:1 i 6:2, ali je drugi teniser sveta nakon toga zaigrao bolje, uz bolji servis osvojio je šest uzastopnih poena, i tako izjednačio na 1:1 u setovima..

Teniseri su i u trećem setu bili sigurni prilikom svojih servisa, a Federer u šestom gemu pri vođstvu od 3:2 nije uspeo da iskoristi priliku za brejk, pa je i ovaj set odlučen posle tajbrejka. Švajcarac je posle dobre igre poveo sa 5:1, ali je Rodik ubrzo smanjio na 6:5. Međutim, Rodžer je posle servisa osvojio i sedmi poen i poveo sa 2:1 u setovima.

Endi je u četvrtom gemu četvrtog seta napravio brejk i posle gema osvojenog na svoj servis poveo sa 4:1. Šesti nosilac je do kraja seta sačuvao brejk prednosti i izjednačio na 2:2 u meču. 

Već pri samom kraju, uz veliku dozu motivacije, teniseri su sigurno čuvali svoje servise, sa malo prilika za brejk. Rodik je u 17. gemu imao dve prilike da oduzme servis protivniku, ali je Švajcarac uspeo da se izvuče i povede sa 9:8. U nastavku meča, Federer je vodio, ali je Amerikanac svaki put uspevao da izjednači. Rodžer je u 30. gemu po prvi put uspeo da oduzme servis Rodiku i tako osvoji peti set sa 16:14,  kao i svoj šesti trofej na Vimbldonu.

Nagradni fond turnira iznosio je 12.550.000 funti, a Federer je kao pobednik osvojio 850.000 funti, dok je Rodik kao finalista zaradio 425.000 funti. 

 

 

Federer je u karijeri osvojio sve grend slem turnire u pojedinačnoj konkurenciji i ukupno ih u kolekciji ima 20 (šest Otvorenih prvenstava Australije, jedan Rolan Garos, osam Vimbldona i pet Otvorenih prvenstava SAD). Jedan je od petorice tenisera u Open eri kojima je to pošlo za rukom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija