• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

08.09.2024

22:33

Italijan pokorio Ju-Es open! Siner "počistio" Frica u finalu! (FOTO/VIDEO)

profimedia

Tenis

Italijan pokorio Ju-Es open! Siner "počistio" Frica u finalu! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Italijanski teniser Janik Siner savladao je Amerikanca Tejlora Frica rezultatom 3:0 (6:3, 6:4, 7:5) u finalu Ju-Es opena.

Postao je Siner tek četvrti igrač koji je u istoj sezoni osvojio Australijan open i Ju-Es open, posle Matsa Vilandera, Rodžera Federera i Novaka Đokovića. Italijan je došao do druge grend slem titule u karijeri, pošto je na stadionu „Artur Eš“ maksimalnim rezultatom savladao Tejlora Frica.

Iako je pred početak turnira u Njujorku otkriveno da je prvi igrač sveta čak dva puta bio pozitivan na doping testovima u martu - to očigledno nije uticalo na njega. 

Foto: profimedia

 

Mladi Italijan je odmah na startu iskoristio nervozu protivnika i došao do dve brejk lopte. Američki teniser je uspeo da spasi prvu, ali je nakon odličnog servisa loše smečovao i poslao lopticu u aut. Nastavio je prvi teniser sveta praktično da "rešeta" protivnika, koji se ovoga puta nije dao, i sigurnije je igrao sa osnovne linije.

Siner je napravio nekoliko neiznuđenih grešaka, što je Fricu donelo prednost od 40:15. Iako se Italijan borio i uspeo da dođe do izjednačenja, Amerikanac je iskoristio treću brejk loptu i vratio izgubljeni brejk.

Prvi teniser sveta je potom preuzeo stvar u svoje ruke, snažno je udarao i primoravao rivala na greške sve do kraja prvog dela igre. Imao je tri vezane brejk lopte - za dobijen prvi set. Servisom je Amerikanac spasao prvu, potom je Janik promašio čitav teren, ali je na posletku uzeo set.

Foto: profimedia

 

A u drugom setu - igra mačke i miša. Poen za poenom i gem za gemom. Najpre je Janik poveo, pa Fric izjednačio. Ponovo je Italijan bio bolji, pa Amerikanac poravnao rezultat. Grešio je Janik na servisima, ali Fric tada nije uspevao da iskoristi svoje prilike.

Oba tenisera uzimala su poene uglavnom na svojim servisima, na kojim su bili poprilično sigurni. Serije dobrih poteza prekinule bi se čim bi protivnik stao na servis. Drugi set se u velikoj meri razlikovao od samog početka igre, s obzirom da su teniseri u ovom slučaju ekspresno upisivali poene.

Foto: profimedia

Tejlor Fric

Ubrzo se situacija preokrenula, isprva se činilo da je Italijan iz nekog razloga potpuno poklekao. Gotovo se nije pitao ništa, Fric je odlično servirao i nije grešio. Statistika govori sama za sebe - u svoja četiri gema Siner je izgubio četiri poena, a Fric je u tri izgubio svega jedan. Amerikanac je izjednačio rezultat na 4:4, ali je nakon toga par puta pogrešio, što je prvog tenisera sveta ponovo stavilo u bolju poziciju.

Siner je u desetom gemu drugog seta bio znatno bolji, Fricu je dopustio samo jedan poen i to na početku istog. Potpuno je preuzeo inicijativu i kontrolu nad igrom i priveo set kraju rezultatom 6:4. 

Foto: profimedia

Janik Siner

Treći set započeo je strmoglavim padom Frica. Amerikanac je bio u fenomenalnoj defanzivi i iskusno iskoristio Sinerove učestale greške. Poveo je 40:0, a nakon toga - muk. Siner se razbesneo i ekspresno vratio pet odličnih poena, te okrenuo ovaj gem u svoju korist. U sledećem je bio sličan scenario, ali je 12. teniser sveta uspeo da se izbori i poravna rezultat.

Fric je uspešno iskoristio duple greške Sinera pri rezultatu 3:3, što mu je omogućilo da povede sa 4:3. Zanimljivo je napomenuti da mu, osim porodice, podršku s tribina pružala i njegova devojka, američka influenserka Morgan Ridl, koja ga već godinama prati na ATP turu. Večeras je na stadionu „Artur Eš“ sijala od sreće nakon svakog poena svog izabranika.

Foto: profimedia

Morgan Ridl

Nije želeo Amerikanac da se preda i poveo je sa 5:3 u gemovima. Italijan je video da se stvari izmiču kontroli i odlučio da se uozbilji, praktično terajući protivnika na greške. Njegove facijalne ekspresije jasno su pokazivale frustraciju zbog Fricove prednosti.

Preuzeo je kontrolu kada je bilo najbitnije i iskoristio stegnutost rivala koji je trebalo u ovom gemu da završi set. Prvi teniser sveta se tako izborio za novu brejk loptu - a onda je stigao do izjednačenja. Ipak, posle duže razmene u narednom poenu pogrešio je Amerikanac, Italijan pogodio sjajan servis i došao do preokreta. 

Bilo je očigledno da će Italijan nakon ovog meča podići trofej poslednjeg grend slema u sezoni. Siner je lako osvajio poene, Fric se trudio da izjednači, ali je njegovo zalaganje bilo bezuspešno. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija