• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.12.2021

18:32

Vesić: Metro kruna svega što smo do sada uradili!

Beograd

Vesić: Metro kruna svega što smo do sada uradili!

Podeli vest

Početak izgradnje metroa je kruna svega što je do sada urađeno u Beogradu, istorijiski dan koji smo čekali više od 50 godina, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda i član Predsedništva SNS Goran Vesić

On je dodao da je tokom 51 godine bilo je dobrih i loših vremena za grad, ali da se nikada nisu stekli uslovi da Srbija bude toliko ekonomski jaka i da postoje politička volja i znanje da se metro izgradi.

- U ime Beograđana, zahvalan sam predsedniku Aleksandru Vučiću zato što će država finansirati izgradnju metroa. Prve dve linije koštaju 4,6 milijardi evra, a gradski budžet je 1,3 milijarde evra. Kroz republički budzet dobićemo i BG voz, koji vredi 1,3 milijardi evra, a sve to zajedno čini pet godišnjih budžeta Beograda. Grad ne bi mogao da finansira ovako veliki projekat bez pomoći države - rekao je Vesić za "SNS Informator".

On je istakao da će Beograd biti prva prestonica bivše SFRJ koja ima metro i najavio je dalje širenje BG voza i nove linije prema Surčinu i Obrenovcu, Petlovom brdu i Ceraku, Bežanijskoj kosi i prema Adi Huji pa na levu obalu Dunava.

- Kada se sve to završi, 2030. godine čak 70 odsto javnog prevoza biće na šinama. Na ulici ćemo imati manje od 500 autobusa, a već sad kupujemo 100 autobusa na gas i planiramo da ukinemo vozila na fosilna goriva. To je cilj koji je Pariz dao sebi do 2025. godine, a Beograd će ga ostvariti 2030. Tako ćemo istovremeno rešavati i saobraćajne i ekološke probleme - poručio je Vesić.

Govoreći o zagađenju, Vesić je rekao da ono postoji desetinama godina unazad, samo što se, kako je rekao, niko time nije bavio jer su drugi problemi bili veći. Sada kada ekonomija bolje radi, počeli smo da se bavimo zagađenjem, smatra Vesić.

- Do 2030. godine nećemo imati nijedno vozilo na fosilna goriva, a ostaje nam da rešimo i individualna ložišta koja su veliki izvor zagađenja. Zato ćemo smanjiti porez na imovinu za one koji su energetski efikasni, kako bismo stimulisali ljude da izoluju stanove i uvedu solarne panele, a ukinuće se i participacija na priključak na grejanje - naveo je zamenik gradonačelnika.

On kaže da na predstojeće izbore u Beogradu izlazi sa rezultatima - metroom, obilaznicom, Beogradom na vodi, sa više od 500 urađenih fasada, novim skverovima, rešavanjem problema kanalizacije.

- U Beogradu se zaista živi bolje. Prosečna plata prošlog meseca bila je 690 evra, nezaposlenost je 7,5 odsto - zaključio je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set