• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kaldrma.rs

13.08.2024

16:58

Ovu oazu golotinje mnogi Beograđani obožavaju! Evo kako je nastala nudistička plaža na Adi Ciganliji

shutterstock/Informer

Beograd

Ovu oazu golotinje mnogi Beograđani obožavaju! Evo kako je nastala nudistička plaža na Adi Ciganliji

Podeli vest

U vreme letnjih žega i pre tridesetak i nešto godina Ada Ciganlija je bila omiljeno mesto Beograđana, a već tada se pojavio trend popularne nudističke plaže.

Avgustovske vrućine okupljale su i više od 200.000 kupača, a jedina dilema posetilaca u jednom trenutku bila je da li će na plažu – u kupaćem ili bez njega.

Jer već tada je moda naturizma, kupanja bez kostima, zahvatila i Beograd.

Masovno popularizovan na Jadranu gde su ga kao modu doneli nemački i skandinavski turisti, naturizam je svoju refleksiju tako doživeo i sredinom osamdesetih na “beogradskom moru“. Nije bilo liberalnih Nemaca i Šveđana ali je bilo hrabrih Beograđana koji se nisu libili da se zarad mode ili nekakvog pomeranja društvenih tabua, izlože suncu ali i bezbrojnim znatiželjnim pogledima, potpuno nagi.

Doći do nudističkog dela beogradskog mora tada ipak nije bilo nimalo lako, jer je ovaj deo bio smešten na samom kraju Savskog jezera koje je tada bilo daleko od današnjeg stanja uređenosti.

Foto: Insajder

 

Na svakih sat vremena je tada kretao vozić sa ulaza u Adu, a postojao je i prilaz sa obrenovačkog puta kroz tadašnju šikaru i šipražje kraja jezera. Međutim, za one koji idu kolima, bilo je ravno čudu pronaći parking sa ove strane.

Kada je zavladala besparica osamdesetih godina i mali broj Beograđana mogao sebi da priušti letovanje na moru, sve više naših sugrađana vreme je provodilo na Adi i postepeno su potiskivali nudiste, formirajući plaže sve bliže ovoj “oazi” golotinje i slobodnih misli.

Njima je u ono vreme ostalo svega 300 do 400 metara jezerske obale, dok su se „obučeni” širili sve više.

U svom nerazumevanju ovog procesa i turističkog trenda, tadašnja Radna organizacija „Ada Ciganlija” javno je zauzela stav da neće ulagati ni dinara u naturizam, pa su nudisti sami uređivali svoj deo, a kap koja je prelila čašu bila je kada su im uklonili tuševe, jer je navodno prljava voda pomešana sa sapunicom oticala u jezero.

Foto: ULTIMATE OCR / Foto: ULTIMATE OCR

 

“RO Ada Ciganlija” je godinama odbijala da legalizuje naturističku plažu, a čak im je u jednom trenutku pretila da će ih preseliti na Adu Međicu.

O uređenom parkingu, kioscima, dovođenju vode za piće i spasiocima nudisti su mogli samo da sanjaju. Tadašnje vlasti jednostavno nisu imale sluha za kupače bez kupaćeg kostima.

Nerešena situacija sa plažom često je Beograđane dovodila i u nedomicu na čijoj se teritoriji nalaze, pošto je situacija na kupalištu „golaća” bila šarenolika.

Foto: Informer

 

Posećivali su je svi, od obučenih naturista do sredovečnih muškaraca koji su dolazili bez svojih lepših polovina više da „odmaraju” oči nego da se kupaju.

Danas je broj posetilaca ovog dela obale, koji stariji sugrađani i dalje zovu “naturistička plaža”, dosta manji u odnosu na epohu osamdesetih iako su se društveni trendovi znatno promenili u korist takve slobode. Ipak, više nema tog osećaja “tabua” kao što je bio slučaj u ono vreme, pa je valjda i to smanjilo intenzitet naturističkog uživanja na ovom delu “beogradskog mora”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Milićević u Zrenjaninu: Okupili smo mladost oko sporta!
Društvo

Milićević u Zrenjaninu: Okupili smo mladost oko sporta!

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević otvorio je sinoć u Gradskoj bašti, zajedno sa gradonačelnikom Simom Salapurom, sportski kamp za mlade iz dijaspore i regiona koji će se do 18. avgusta održavati u našem gradu.

13.08.2024

17:16

TV

"Veseli se srpski rode" pevali jednim glasom svi naši pobednici! Beogradom se orila najlepša pesma modernih vremena! (VIDEO)
Live TV

"Veseli se srpski rode" pevali jednim glasom svi naši pobednici! Beogradom se orila najlepša pesma modernih vremena! (VIDEO)

Toliko je razloga danas bilo za radost, slavlje i ponos. Slika jedinstva i sloge poslata je u svet. Danas su Srbi pokazali zašto su nebeski narod. Bilo je ljudi iz Crne Gore, Severne Makedonije, Republike Srpske. Na ovu temu u Informer specijalu govorili su Dragoslav Bokan ispred Instituta za nacionalno istraživanje i analitičar Stevica Deđanski.

12.08.2024

22:15

Doček na balkonu - simbol neuništivosti Srbije! Zašto se diže fama na nacionalnom nivou zbog jedne pesme? (VIDEO)
Live TV

Doček na balkonu - simbol neuništivosti Srbije! Zašto se diže fama na nacionalnom nivou zbog jedne pesme? (VIDEO)

Doček olimpijaca održaće se večeras u Beogradu ispred staraog dvora. Po dolasku iz Pariza, naši sportisti najpre će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a onda će tradicionalno izaći na balkon Skupštine grada da pozdrave svoje verne navijače. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Anja Pešić, nekadašnja reprezentativka u odbojci i Nenad Peruničić, bivši reprezentativac u rukometu.

12.08.2024

19:05

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Žestok odgovor Gaze! Reketiran Tel Aviv!
Planeta

Žestok odgovor Gaze! Reketiran Tel Aviv!

Hamas je danas ispalio dve rakete na Tel Aviv, prve u nekoliko meseci, nakon što je u izrealskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze poginulo najmanje 19 Palestinaca, sve uoči čekivanog nastavka pregovora o prekidu vatre u četvrtak.

13.08.2024

19:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set