• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. G.

15.11.2019

08:39

(FOTO) UŽIČKA MISTERIJA! NEMA VIŠE TENKA ISPRED ZGRADE NARODNOG MUZEJA! Evo zbog čega je uklonjen jedan od simbola grada!

Vesti

(FOTO) UŽIČKA MISTERIJA! NEMA VIŠE TENKA ISPRED ZGRADE NARODNOG MUZEJA! Evo zbog čega je uklonjen jedan od simbola grada!

Podeli vest

Tenk, koji već šest decenija stoji ispred zgrade Narodnog muzeja u Užicu, pomeren je juče, a njegovo pomeranje je izazvalo burne reakcije kod Užičana

Direktorka muzeja Slavica Stefanović rekla je da će tenk biti vraćen na isto mesto, nakon rekonstrukcije postamenta, na kome je tenk stajao.

- Radi se rekonstrukcija postamenta na kome je tenk stajao, a ti svi radovi su u okviru rekonstrukcije celog platoa ispred muzeja. Pri pomeranju tenka strogo smo vodili računa da ne dođe do oštećenja. Kada se završe radovi tenk će naravno biti vraćen na staro mesto - rekla je direktorka muzeja.

Foto: Z. G.

U pitanju je tenk "hočkis", francuske proizvodnje, zaplenjen od strane Nemaca prilikom okupacije Francuske u toku Drugog svetskog rata i korišćen prilikom daljih osvajanja nemačke vojske u Evropi i SSSR.

(VIDEO/FOTO) OVO JE NAJSTARIJA HIDROCENTRALA U EVROPI! Niko nije verovao u proročanstvo Tarabića DA ĆE IZ ĐETINJE IZAĆI SVETLOST!

Tenk koji se nalazi u dvorištu muzeja ispred ulaza u prvu zgradu pripadao je 3. bataljonu nemačkog 749. puka. Zaplenjen je prilikom sukoba partizanskih i četničkih jedinica sa nemačkom vojskom na putu Vraćevšnica - Gornji Milanovac oktobra 1941. Popravljen je i 1. novembra upotrebljen u opsadi Kraljeva. Nakon toga je prebačen u Užice, gde je 7. novembra korišćen u paradi povodom obeležavanja Oktobarske revolucije. Po napuštanju slobodne teritorije 29. novembra 1941. izbačen je iz stroja na nekoliko kilometara iza Partizanskih voda na putu prema Novoj Varoši, gde je ostao usled defekta.

Foto: Z. G.

S tog mesta je 1946. prebačen u Užice. Godine 1961. prilikom otvaranja stalne muzejske postavke „Muzej ustanka 1941. - Naroda i narodnosti Jugoslavije", povodom dvadeset godina ustanka u Jugoslaviji, tenk je postavljen na mesto na kome se i danas nalazi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoks

pre 4 godine

Oni će da vrate tenk gde mu je i mesto a šta reći za kraljevačke idiote koji su takav tenk koji je bio simbol Kraljeva sklonili a na mestu gde je stajao nabacali stotine tona betona zarad ličnih interesa?!

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!
Politika

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!

Ministarka pravde Maja Popović istakla je danas da će nastaviti sa jačanjem vladavine prava i povećanjem efikasnosti pravosuđa kako bi građani mogli da zaštite svoja prava u sudskim postupcima u razumnom roku.

30.04.2024

15:42

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!
Politika

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN izneti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

30.04.2024

15:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set