• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

17.05.2020

11:48

ŽENA SE GUŠI, A JA JOJ PRIČAM NEŠTO I DRŽIM POGLED DA NE VIDI MRTVE! Ispovest medicinskog tehničara iz Negotina!

Vesti

ŽENA SE GUŠI, A JA JOJ PRIČAM NEŠTO I DRŽIM POGLED DA NE VIDI MRTVE! Ispovest medicinskog tehničara iz Negotina!

Podeli vest

- Nijednog trenutka se nisam dvoumio kad su me zvali, sa uvođenjem vanrednog stanja, da radim. Uhlebljenje čekam još otkad sam, posle deset godina rada u apoteci, ostao bez posla. Na kraju krajeva, medicina je moj poziv i moj život - započinje priču Igor Mitulović (37), medicinski tehničar iz Negotina, koji je više od mesec i po na prvoj liniji odbrane od virusa korona.

Primljen je na tri meseca kao pomoć u Zdravstvenom centru Negotin i od prvog dana našao se u grotlu virusa korona. Raspoređen je u kovid-ambulantu, radi na trijaži, ide u transport sa pacijentima pozitivnim na virus, a prošao je i obuku za testiranje.

- Od početka su naši pacijenti upućivani u Niš, bez obzira na to kakvu su kliničku sliku imali. Desilo nam se više puta da je većina predviđenih kapaciteta bila puna i da za pacijente nije bilo mesta. Odveo sam troje ljudi sa lakšim simptomima na trijažu na Infektivnu kliniku, ali nigde nije bilo mesta za njih. Bilo je to baš u vreme kada se virus pojavio u Gerontološkom centru u Nišu. Gužva na trijaži, nervozne i kolege i naši pacijenti, među njima i čovek star 80 godina, ali mesta nije bilo. Kružili smo Nišom bar sat i po. Rekao sam vozaču da nas vozi u novi klinički centar, bili smo spremni i da idemo za Beograd ako treba. Koleginici na prijemu sam rekao da nam, ukoliko ne može da primi pacijente, potpiše da nema mesta.

Srećom, mesta je bilo.

- Ni sam ne znam koliko sam tačno puta bio u transportu, sigurno dvadesetak i više. Dešavalo mi se da izađem iz smene, dođem kući i pozovu me da odem na put. Tvoje je da se uhvatiš ukoštac sa svim problemima, i da u svakoj situaciji pokažeš da si čovek!

O momentu koji neće zaboraviti, Igor i sada govori teško, usporeno:

- Žena je bila u izuzetno teškom stanju, na kiseoniku, ali je bila veoma niska saturacija, gušila se. Nju smo u Niš u kovid-bolnicu odvezli dr Aleksandra Paunović, načelnica Hitne službe, i ja. Ta situacija koju smo zatekli u Nišu, tela nekoliko preminulih, a žena preplašena. Pričam joj nešto, smejem se sa njom, držim joj pogled da ne vidi mrtve.

Mitulović ne zaboravlja da pomene brojne kolege - direktorku Zdravstvenog centra dr Vidosavu Paunović Barbulović, dr Aleksandru Paunović, upravnicu bolnice dr Gordanu Radmanović, načelnicu Opšte službe dr Jasminu Živanović, interniste dr Minelu Ilić i dr Ljiljanu Stefanović, dr Ivana Ilića iz Hitne, kolege i koleginice iz transporta i kovid-ambulante. Radili su danonoćno i do krajnosti požrtvovano.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) DO SADA ME NIKO NIJE OBAVESTIO O BROJU ZARAŽENIH, MALOPRE SAM SAZNALA Ovlašćeno lice Doma za stare u Negotinu: Niko nije pokazivao simptome bolesti
Srbija

(VIDEO) DO SADA ME NIKO NIJE OBAVESTIO O BROJU ZARAŽENIH, MALOPRE SAM SAZNALA Ovlašćeno lice Doma za stare u Negotinu: Niko nije pokazivao simptome bolesti

Medicinsko osoblje i tehničari Doma za stare "Radost" u Negotinu koji su pozitivni na koronavirus smešteni su u Niškoj banji i u Sokobanji i svi imaju lakšu kliničku sliku, dok je pet korisnika doma u Kliničkom centru u Nišu i jedan od njih je na respiratoru, izjavila je ovlašćeno lice vlasnika Doma Biljana Didić.

27.04.2020

13:08

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o  PVO raketnom kompleksu Buk-M3!
Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Ima li kraja uspešnim мodernizacijama sovjetskih i ruskih PVO raketnih sistema? Kada je počeo razvoj ”Buka (bukve)”, koji je trajao od 1972. do 1977. godine, s tim da su borbena ispitivanja počela 1977. godine, malo njih je slutilo da će ovaj naslednik ”Kuba”, na čijoj osnovi je i urađen, dočekati da bude veoma velika, gotovo neotklonjiva opasnost za sve što leti.

04.05.2024

15:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set