• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

29.07.2020

14:03

KADA SE TEŠKOM MUKOM POPNETE DO CRKVE NA STENI, pored pećine u kojoj je bila isposnica Svetog Save, DOBIĆETE ODGOVOR NA NAJVAŽNIJE PITANJE U ŽIVOTU! (VIDEO)

Vesti

KADA SE TEŠKOM MUKOM POPNETE DO CRKVE NA STENI, pored pećine u kojoj je bila isposnica Svetog Save, DOBIĆETE ODGOVOR NA NAJVAŽNIJE PITANJE U ŽIVOTU! (VIDEO)

Podeli vest

Strma stena i pećina na Kablaru bile su mesto na kom je deo svojih isposničkih dana proveo Sveti Sava, a 1939. godine u čast ovog sveca tu je podignuta crkva. Do nje se može doći samo peške, uzanim šumskim putem

Ipak, težak prilaz ne sprečava verujući narod da obiđe ovu svetinju naročito za vreme liturgije koju tokom letnjih meseci ovde služi bratstvo iz manastira Preobraženje.

- Pešačka staza koja vodi do crkve poznatije pod nazivom Savinje dugačka je oko kilometar. Prvi deo nije naročito zahtevan, ali zadnjih 500 metara je put koji vodi preko stena, kao prirodne stepenice. Sveto mesto je izgrađeno zahvaljujući vladici Nikolaju Velimiroviću. Kako je zadnji deo puta potpuno nepristupačan za bilo koje vozilo ili životinju, radnici su ručno i na leđima preneli sav materijal za izgradnju, zato je ova crkva posebna - rekao je za RINU, Goran Nikolić iz TO Čačak.

Foto: RINA

Prema predanju, ovde se nalazi i sveta voda za koju se tokom isposničkih dana molio Sveti Sava, a koja se, ako je verovati meštanima, i sada ovde može videti, jer se sliva sa stene u jednu pukotinu. Prema legendi, ako se popnete do crkve, a vode nema, onda ste grešni.

- Ono što preporučujemo jeste da se do ove crkve penje u toku letnjih meseci, jer kiša i blato otežavaju uspon i može da bude veoma opasno - rekao je Goran.

Ovčarsko - kablarska klisura u kojoj se ova crkva nalazi, poznata je i kao mala Sveta gora, na kojoj se nalazi još 10 manastira i jedna crkva. A brojni su putnici namernici koji osim pravoslavnih svetinja ovu destinaciju obilaze u nadi da će pronaći četničko blago za koje se veruje da je skriveno upravo u stenama planine Kablar.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set