• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.04.2021

09:58

POČEO RAMAZANSKI POST, verski život biće organizovan u skladu sa posebnim merama zbog pandemije!

Vesti

POČEO RAMAZANSKI POST, verski život biće organizovan u skladu sa posebnim merama zbog pandemije!

Podeli vest

Za muslimanske vernike noćas je postao mesec ramazan u 1.442 islamskoj (hidžretskoj) godini, a danas je prvi dan posta koji će trajati 30 dana i u kome se vernici od zore do zalaska sunca uzdržavaju od jela, pića, telesnih zadovoljstava, kao i od grešnih misli i dela


Ramazan se smatra najvažnijim i nasvetlijim mesecom za muslimanske vernike, u kome je, veruje se, počelo objavljivanje za muslimane svete knjige Kurana, a ovo je druga godina za redom da se obeležava u vreme epidemije korona virusa.

Ramazanski post traje 30 dana i završava se ramazanskim bajramom.

Poglavari islamskih zajednica u zemljama regiona pozvali su vernike da se, zbog epidemije korona virusa, pridržavaju epidemioloških mera.

Ramazan je deveti mesec islamskog kalendara.

Foto: pexels.com



Muslimani, inače, poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar.

Godina muslimanskog kalendara kraća je za deset dana od sunčeve godine, pa se tako Ramazan pomera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je Ramazan u svako godišnje doba i u svim mesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, verski život tokom meseca Ramazana biće organizovan u u skladu sa posebnim merama zbog pandemije, a one su različite od zemlje do zemlje.

Ramazanski bajram je islamski praznik kojim se obeležava kraj meseca posta ramazana.

Vernici mogu da prime vakcinu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručuje da su se vernici već prilagodili uslovima pandemije, te da su obezbeđeni svi uslovi da se u džamijama i molitvenim prostorima ispoštuju epidemiološke mere.

"Imami i verski službenici nemaju nekih izraženijih problema po pitanju organizacije verskog života", rekao je Nasufović novinarima i istakao da vernici za vreme posta mogu primiti vakcinu protiv kovida-19, jer ne sadrži hranljive sastojke.

Kaže i da će ovaj ramazan biti lakši nego prethodni, ne samo zbog, kako dodaje, steknutih navika, već i zbog toga što su mere popustile, ali i što je veliki broj ljudi stekao imunitet na virus.

Nasufović poručuje i da Islamska zajednica ima dobru saradnju sa lokalnim zavodima za javno zdravlje, kao i da je sada usmerena na podizanje svesti vernika da u što većem broju prime vakcinu protiv korona virusa.

"U tome beležimo blagi uspeh. Naročito verujemo da ćemo u tome uspeti narednih dana", rekao je on.

Nasufović je istakao važnost vere, jer ona, kako kaže, čoveka učini svetlom zvezdom na zemlji, poput one koja krasi nebo.

"Musliman životno vreme meri Ramazanom. Tako su naši prethodnici planirali i u vremenu se orijentisali, pa je sve bilo ili će biti pre ili posle Ramazana. Nadamo se boljm danima i vremenima i Bogu se molimo za spas i lek svakog čoveka", poručio je Nasufović u ramazanskoj poslanici.

On je svim pripadnicima islamske vere u domovini i dijaspori poželeo srećne, zdrave i berićetne mubarek dane Ramazana.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set