• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

22.05.2021

13:44

ISPALJENO 285 PROTIVGRADNIH RAKETA nad Topolom i okolinom

Vesti

ISPALJENO 285 PROTIVGRADNIH RAKETA nad Topolom i okolinom

Podeli vest

Radarski centar “Bukulja” i automatska protivgradna odbrana delovali su prikladno i na vreme prilikom poslednjih gradonosnih padavina nad Topolom i okolinom, rekao za Tanjug Ðorđe Kardum iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

"Sa ''Bukulje'' i radarskog centra ''Bešnjaja'' iznad Šumadije, znači Kragujevac, Topola i Ljig, ispaljeno je 285 protivgradnih raketa, a nad opštinom Topola 105 sa 10 stanica. Dakle, automatski sistem protivgradne zaštite bio je spreman za rad, a i strelci su bili u stanicama sat vremena ranije i bili su spremni da dejstvuju", kaže Kardum.

On je dodao da su, međutim, vremenski uslovi bili veoma nepovoljni za protivgradnu zaštitu.

"Cilj protivgradne zaštite je da se stvore sitna zrna grada (jezgra kristalizacije) i ona jesu bila sitna, ali je vreme bilo hladno, izoterme su bile niske, tako da zrna grada nisu stigla da se dovoljno istope padajući na zemlju", rekao je Kardum.

On je naveo da je oblak bio nad gotovo stotinu hiljada hektara, a grad je pao na stotinak hektara u Topoli i šteta se procenjuje.

"Topola je idealno mesto za voćarstvo, ali i idealno mesto za nastanak grada", dodao je Kardum.

Prema rečima nadležnih iz RHMZ, država ima dovoljno raketa i u ovoj godini utrošeno 250.000 dinara za njihovu nabavku za 13 radarskih centara.

Trenutno ima 16.300 raketa i to bi prema procenama trebalo da bude dovoljno do kraja sezone. I lokalne samouprave su subjekti sistema protivgradne zaštite i imaju mogućnost i pravo da učestvuju u sufinanisranju strelaca na svojoj teritoriji i da kupuju dodatne količine raketa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set