• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.Tasić

20.07.2021

14:11

MUKE PO ŽARKU! Nikolić (43) je ratni veteran koji živi bez struje i vode, bolestan u kući koja prokišnjava!

S.T.

Vesti

MUKE PO ŽARKU! Nikolić (43) je ratni veteran koji živi bez struje i vode, bolestan u kući koja prokišnjava!

Podeli vest

Žarko Nikolić (43) iz okoline Žitorađe, jedan je od oko 500.000 ratnih veterana u Srbiji, koji su učestvovali u ratovima devedesetih godinama prošlog veka

Većina njih u posleratnom periodu susrela se sa postraumatskim stresnim sindromom, a među njima je i Žarko. Ovu bolest prate i druga oboljenja, te Žarko živi na ivici egzistencije, bez posla, bez struje, u staroj kući koja prokišnjava, bez osnovnih uslova za život dostojnih čoveka u 21. veku.

Foto: S.T.

 

On je bio na odsluženju redovnog vojnog roka, u reonu Bujanovca, na jugu Srbije, kada je počelo bombardovanje. Njegova jedinica, kao i sve u tom delu, bila je na meti NATO bombardera, uz to u stalnom iščekivanju kopnene agresije iz pravca Makedonije, u sredini sa većinskim albanskim stanovništvom, gde će nekoliko meseci nakon toga izbiti novi sukobi sa teroristima tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Od tada je oboleo, živi sam, oslabljenog vida u teškim uslovima. Ponekad, kad bolest dozvoljava radi kao moler. Pomaže mu i očeva rodbina. Otac mu je odavno preminuo, a majka ga je napustila još kao dete.

Bez socijalne pomoći, ima imanje koje ne može da obrađuje

Invalidsku penziju ili socijalna primanja nema, jer ima imanje koje nije u stanju da obrađuje. Društvo mu jedino pravi mačka, koja je njegov najbolji prijatelj.

- Simptomi su nastupili nekoliko godina posle ratišta. Ja se trudim. Po prirodi sam nasmejan. Volim da radim, živim na selu, ali kad naiđu napadi, nisam u stanju da funkcionišem. Lekove pijem. Radim nešto sitno, kad kako. Imam tetku u Sloveniji koja mi pošalje po 50 evra, jer nije naravno ni ona u mogućnosti, stara je.

Foto: S.T.

 

I dalje sam bez struje i bez vode, za to treba poprilično novca. Samo za priključak potrebno je 80.000 dinara. S proleća su moji ratni drugovi pokrenuli akciju prikupljanja pomoći, tako da sada imam za hranu, za lekove, što je najbitnije - priča Žarko.

Vodom se snabdeva sa seoskog bunara. Obilne padavine, kao što su bile prethodnih dana znaju da zamute bunare, pa tada nastaje još jedan problem.

Nema kupatilo, veruje naći će se neko da mu pomogne?!

U selu nema ni prodavnice, apoteke, ni lekara, te za bilo koju uslugu te vrste mora u grad pešaka, jer nema ni prevoza. Objašnjava i kako je za vreme rata bio snajperista, ali da je potom vid počeo da mu slabi.

Foto: S.T.

 

U kući mu nedostaje i kupatilo. Kaže ipak da se trudi da je održava pristojnom. Potrebno je da se i u nju uloži, želje su mu skromne, on veruje, naći se se neko da i njemu pomogne!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sara

pre 2 godine

Sramota, nije jedini, ovi ljudi treba da imaju doživotnu penziju, jer su život žrtvivali za državu!!!. "Sve će to narod pozlatiti, dovolno govori o ovome!!!.

baka vera

pre 2 godine

Koliko njih je poginulo, koliko kuca zavijeno u crno. Molim vlast da se svima obezbedi nacionalna penzija. Stalno citam ovakve priloge, imajte milosti

KO NIJE VIDEO BITKU NA PAŠTRIKU, NE ZNA ŠTA JE PAKAO! Mitraljezac Slavoljub Mitić, svedok je herojstva srpskih vojnika U ODBRANI GRANICA OTADŽBINE!
Srbija

KO NIJE VIDEO BITKU NA PAŠTRIKU, NE ZNA ŠTA JE PAKAO! Mitraljezac Slavoljub Mitić, svedok je herojstva srpskih vojnika U ODBRANI GRANICA OTADŽBINE!

Dvadeset dve godina nakon čuvenih borbi na Paštriku, Slavoljub Mitić (42) iz Vranja, jedan od učesnika bitke i jedini preživeli iz kamiona smrti u kom su bili ranjenici, govori o danima kada je 549. motorizovana brigada Vojske Jugoslavije odbranila ne samo državnu granicu, već i pokazala da su osećaj zajedništva i svest o tome da se brani otadžbina, jači od daleko brojnijeg i tehnički opremljenijeg neprijatelja

26.06.2021

13:58

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set