• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

23.07.2021

13:07

GLADAN MEDVED NAPRAVIO HAOS! Provalio u pčelinjak Radeta Marjanovića na Tari, pet košnica potpuno uništio/FOTO/

Z.G.

Vesti

GLADAN MEDVED NAPRAVIO HAOS! Provalio u pčelinjak Radeta Marjanovića na Tari, pet košnica potpuno uništio/FOTO/

Podeli vest

Poznati pčelar Rade Marijanović iz Bajina Bašte godinama vodi bitku sa medvedima, koji mu i pored potpune zaštite upadaju u pčelinjake i uništavaju košnice. Nedavno je medved provalio u pčelinjak na Sokolini na Tari gde je potpuno uništio pet košnica.

- Kada sam ušao u pčelinjak imao sam šta da vidim. Pet košnica potpuno uništeno, razbacani ramovi, pojedeno saće, sve razvaljeno... – kaže Rade Marijanović, koji je od svojih 600 košnica 40 isterao na Sokolinu radi prikupljanja livadskog meda.

Rade je iskusan pčelar i profesionalno pčelarstvom se bavi od početka osamdesetih godina prošlog veka. Više puta mu je medved nanosio štete u pčelinjacima, ali sada mu je ostala potpuna zagonetka kako je medved uspeo da prođe pored „čobanice“, žice kroz koju je puštena struja niskog napona, i reflektora, koji obasjava okolinu i izgleda kao da je dan, uspeo da prođe.

Foto: Z.G.

 

- Obično medved kada dotakne „čobanicu“ pobegne. Ali, ovog puta nije i uspeo je da je probije baš pored mesta odakle se napaja čobanica. Postoji mogućnost da je bilo grmljavine i nestalo struje – priča pčelar.

Rade kaže da je medved pojeo svo saće i cela legla.

- On u stvari najviše traži crviće u pčelinjaku, a manje med. Zato su u stanju da potpuno unište košnicu. Isto tako i mravinjake napadaju tražeći larve – kaže Rade

Najzanimljivije je što medved koristi priliku da dođe u pčelinjak kada nema ljudi.

- I pre nekoliko godina kada su mi košnice bile u Rastištu čuvao sam pčelinjak nekoliko dana. Kada sam se vratio kući u Bajinu Baštu, medved je provalio i uništio mi 30 košnica. Čekao je da odem i onda došao. To je veoma pametna životinja – kaže Rade i dodaje da kada medved oseti čoveka neće da uđe u pčelinjak.

Foto: Z.G.

 

Postavljao je Rade i radio u pčelinjak da svira celu noć, ali ni to nije vredelo. Kao da je svestan da je to samo aparat, a ne čovek, bez ikakve bojazni ulazi i služi se onim iz košnica. Već decenijama ovaj iskusni pčelar prati i posmatra prirodu i tvrdi da životinje među sobom komuniciraju.

- Kada sam u pčelinjaku ili u blizini uvek čujem puha na vrhu drveta kako kreči. A onda ptice dojavljuju jedna drugoj noću. To medved prati i razume da neko ima u pčelinjaku. U pčelinjak dolazi obično kada je kiša i povučem se u kuću ili noću oko 22 sata ili oko 3 sata ujutru – kaže naš sagovornik.

Foto: Z.G.

 

Slučaj razvaljivanja pet košnica je odmah prijavio rendžerskoj službi u Nacionalnom parku Tara, koja je izašla na teren i napravila službeni zapisnik. Procenjena je šteta od oko 120.000 dinara. Zapisnik procene štete je prosleđen nadležnom ministarstvu za naknadu štete od države.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set