• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

28.08.2021

11:19

SVOJ RAJ NA ZEMLJI DOBILI OD DRŽAVE! Mladom paru Ani Mudrinić i Nikoli Samardžiji KUĆA NA POKLON /VIDEO/FOTO/

V.N.

Vesti

SVOJ RAJ NA ZEMLJI DOBILI OD DRŽAVE! Mladom paru Ani Mudrinić i Nikoli Samardžiji KUĆA NA POKLON /VIDEO/FOTO/

Podeli vest

Ana Mudrinić i Nikola Samardžija od Ministarstva za brigu o selu dobili kuću od 98 kvadrata sa okućnicom i zemljištem za budući voćnjak

Suze radosnice na licu Ane Mudrinić (26) i njenog supruga Nikole Samardžije (24) iz Nakova kod Kikinde najbolje pokazuju sreću koja im je došla u pravom trenutku. Proširenje porodice dočekaće u kući koju su dobili na konkursu Ministarstva za brigu o selu Vlade Srbije.

S kućom od 98 kvadrata dobili su i zemljište i pomoćni objekat. Reč je o parceli od oko 1.500 kvadratnih metara sa velikim dvorištem i obradivim zemljištem u iznosu od 1,2 miliona dinara. To je ujedno i najveći iznos za nekretninu koji je dodeljen najmlađem paru u prvom krugu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Još u neverici, sa neopisivom srećom, pričaju o rešenju stambenog pitanja, dok sređuju budući krov nad glavom za skoro useljenje.

Foto: V.N.

 

- Čuo sam za ovaj konkurs i poslali smo dokumentaciju. Nekoliko godina živimo sa mojim roditeljima u Nakovu. Ana je rodom iz Banatskog Velikog Sela. Odlučili smo da pokušamo, ako već država nudi pomoć. Imamo sina Lazara od godinu i po dana i očekujemo još jedno dete, tako da je pomoć došla u pravom trenutku - kaže ponosni otac Nikola Samardžija.

Sreća se osmehnula

Ana je u četvrtom mesecu trudnoće, ali već sklanja i sređuje stvari u skoro novoj kući, koja je u odličnom stanju. To je ujedno sve što je potrebno da se uradi kako bismo uživali u svom domu, jer su stolarija, podovi, zidovi i instalacije skoro novi.

U dve sobe, veliku kuhinju, dnevni boravak, kupatilo, toalet i posebnu prostoriju u potkrovlju useliće se za oko mesec dana. Ministarstvo za brigu o selu posle potpisivanja ugovora uplatilo je novac u roku od osam dana Gradu Kikindi, a pare su legle na račun ove porodice pre nekoliko dana.

 

Krkobabić: U sledećem krugu tražićemo 10 puta više novca

Četrnaest napuštenih kuća u srpskim selima dobilo je svoje vlasnike, i to 12 porodica i dvoje mladih poljoprivrednika. Oni će novi život započeti u selima nadomak Pirota, Nove Crnje, Bača, Bačke Palanke, Lučana, Vladičinog Hana, Kikinde, Pećinaca i Trstenika.

Ovaj projekat samo je jedan od pokušaja države da ponovo oživi srpska sela jer od ukupno 4.700 sela u Srbiji, oko 1.200 je u potpunosti napušteno, dok u više od 150.000 kuća niko ne živi.

Zbog ovih jezivih podataka raduje činjenica da su mladi ljudi više nego ikada zainteresovani da se vrate na selo, pa je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić najavio da će u sledećem krugu tražiti 10 puta više novca kako bi porodicama koje se odluče na ovakav potez pomogao ne samo nabavkom krova nad glavom već i podsticajima za obezbeđivanje sredstava za život.

- Ovu kuću šmekali smo godinu dana unazad. Obilazili smo oko nje s vremena na vreme i molili Boga da se ne proda. Ipak je čekala nas i sve je nekako došlo na svoje mesto. Dobili smo naš raj na zemlji. Napravićemo svoju baštu i voćnjak. Imamo rok od 30 dana da promenimo mesto prebivališta i da sredimo papirologiju sa vlasnicima kuće koji žive u Francuskoj, a sada su u Srbiji, što nam je još jedna pogodnost. Tada ćemo da se uselimo - priča zadovoljno Ana Mudrinić, dok ne skida osmeh sa lica.

Foto: V.N.

 

Ana i Nikola nameravaju da uskoro ozakone svoju zajednicu. Buduća gospođa Samardžija je nezaposleni master ekonomista, dok je Nikola saobraćajni tehničar zaposlen u jednoj privatnoj firmi na tehničkom pregledu vozila. Pored njih, novi krov nad glavom dobilo je još 11 porodica sa teritorije cele Srbije i dva mlada poljoprivrednika, koji će samostalno započeti novi život.

Ispunjena želja

Dobitnici kuće na selu kažu da su se nadali da će dobiti svoj dom, ali ipak ni danas ne mogu da veruju da je stigao kao na poklon od države.

Foto: V.N.

 

- Najpre su suprugu, koji je bio na poslu, javili iz ministarstva da smo izabrani za dodelu kuće koju smo želeli, a onda me je nazvao da mi saopšti radosne vesti. Verujte da nisam mogla da verujem šta čujem, plakala sam od sreće. Iskreno, nisam očekivala ni da ćemo je dobiti u prvom krugu. I dan-danas sam u šoku. Jednostavno, sreća je ogromna što ćemo imati kuću koja je naša. Želja nam se ispunila. Preplavljuju nas i dalje pozitivne emocije. Imaćemo svoj mir, koji nam je bitniji od svega, iako smo se sa Nikolinim roditeljima dobro slagali - priča Ana.

Činjenice:

Najveći iznos je za nekretninu u vrednosti od 1.200.000 dinara i dodeljen je u opštini Kikinda, selo Nakovo za objekat površine 98 kvadrata i parcelu od 1.746 kvadrata

* U rangu najvećeg iznosa je i kuća u opštini Bač, u selu Vajska, gde porodica sa dvoje dece postaje vlasnik parcele površine 420 kvadrata, kućom od 60 kvadrata i pomoćnim objektom

* Najniži iznos je za nekretninu u vrednosti od 834.848 dinara i dodeljen je supružnicima u opštini Pirot, selo Vlasi za parcelu površine 409 kvadrata, kućom od 82 i pomoćnim objektom od 52 kvadrata

* Prosek godina podnosilaca prijave je 35

* Profesije prvih 14 učesnika konkursa su raznolike - profesori (filozofije, informatike), poljoprivrednici, IT stručnjaci, hemičari, ekonomisti, auto-električari, projektanti, vaspitači, prerađivači mleka..




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set