• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.R.

02.11.2021

16:21

POSLE DVE „PTICE TRKAČICE“ STIŽE I KENGUR! Kragujevčani od smetlišta napravili Eko park sa 200 životinja, BIĆE IH JOŠ/FOTO/

K.R.

Vesti

POSLE DVE „PTICE TRKAČICE“ STIŽE I KENGUR! Kragujevčani od smetlišta napravili Eko park sa 200 životinja, BIĆE IH JOŠ/FOTO/

Podeli vest

Kragujevac ima jedinstveni Eko park u kome životinje slobodno šetaju i igraju se sa decom – sakuplja se novac za hranu

Volonteri koji brinu o Eko parku Vilina voda, jedinstvenoj zelenoj oazi Kragujevca koja je radom samih građana pre nekoliko godina nastala na mestu pravog smetlišta, trude se ovih dana da sakupe hranu za ishranu mnogobrojnih životinja preko zime, ali i za kupovinu nove atrakcije – patuljastog kengura.

Foto: K.R.

 

Kako kaže Slađan Rakić, inicijator ideje „Eko parka“, tu se nalazi preko 200 domaćih životinja, ali i egzotičnih koje su prava atrakcija naročito za decu.

- Imamo ovce, divlju muflonku koja se pripitomila, poni konja, vijetnamske patuljaste prasiće, zečeve, guske, patke, ćurke, kokoške, paunove, zlatne fazane... Potrebno nam je za njihovu ishranu seno, žitarice najviše pšenica i kukuruz, i ovas za konja. Nabavili smo i dva emua iz Australije, a oni jedu koncentrat za ćurke, jer ne mogu da svare drugu hranu. Povrće koje životinje jedu donose i sami građani, ali nam je i „Tempo“ dao da tri puta sedmično odemo do njih i da nam daju sve ono od povrća i voća što više nije za prodaju, ali može da koristi za životinje koje ga jedu.

Foto: K.R.

 

Uz to, i suv hleb nam je dragocen, i njega nabavljamo i iz obdaništa „Čuperak“ koji je u komšiluku gde imamo korpu u koju deca ubacuju hleb, kaže Slađan Rakić.

Ovaj park, koji je i jedinstveni zoo vrt u kome se životinje slobodno šetaju i deca mogu da ih maze i igraju se sa njima, ima velike potrebe za hranom, pa je potrebno samo za prezimljavanje oko 150 bala sena mesečno, što je 150 evra. Kada se sve sabere, ta cifra za funkcionisanje parka je višestruko veća, a novac se prikuplja isključivo dobrovoljnim prilozima.

Foto: K.R.

 

Godišnje park poseti oko 30.000 ljudi, a zbog kovida i epidemiloške situacije u ovoj zelenoj oazi su počeli da se slave i dečiji rođendani. Nema plaćanja kao u igraonicama, već je „cena“ u vidu dva džaka kukuruza...

Ovaj park, udaljen samo dva kilometra od centra grada, ima i sprave za rekreaciju, sportsko igralište, japanski vrt, a od novca koji se sakuplja u kasici u koju svako svojevoljno može da ubaci novac, planirana je i kupovina patuljastog australijskog kengura. Za nabavku ove životinje, koju su mališani poželeli da vide osim već kupljenih emua , popularnih „ptica trkačica“ i ponija, potrebno je još 380 evra, opd ukupno 800 koliko košta.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set