• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

05.01.2022

16:50

Evropa se otima za vunene proizvode vrednih Vlajni iz Rudne Glave

Vesna Jović

Vesti

Evropa se otima za vunene proizvode vrednih Vlajni iz Rudne Glave

Podeli vest

Zima i hladno vreme uvek nameću veću potražnju za toplom štrikanom odećom, posebno ako je izrađena od domaće upredene vune

Pored Zlatiborskog kraja, koji je po rukotvorinama tamošnjih žena prepoznatljiv, ništa manje se nezna i za žene Udruženja "Vredne Vlajne" iz Rudne Glave u Opštini Majdnapek, koje su od 2015. godine od kada su osnovale Udruženje, postale pravi brend Istočne Srbije.

- Krenule smo sa idejom da se  okupljamo svake nedelje. Naše žene, od sedam do sedamdesetsedam godina, rado dolaze da se družimo, razmenjujemo iskustvo kada je gastronomija u pitanju, odnosno spravljanje hrane  etno kuhinje  vlaškog kraja ali i u izradi ručnih radova. Očuvanje tradicije ovoga kraja na koju želimo da skrenemo pažnju i prenesemo na mlađa pokolenja,  nam je u prioritetu . Možemo da se pohavlimo da u eri modernih tehnologija i digitalizacije mi uspevamo da privučemo pažnju i omladinu okrenemo  pravim  vrednostima - kaže Desa Pavlović, jedna od osnivača Udruženja.

Danas nijedna manifestacija u ovom kraju ali i van granica ne prolazi bez štandova ovih žena. Za njiohove ručne radove zna se širom Srbije ali i van njenih granica i veoma su traženi. Topli džemperi štirkani isključivo od predene vune sa motivima Istočne Srbije, kape, šalovi, tople vunene čarape i sve ostalo što se poželi, ove žene vredno izrađuju  i mogu se videti na damama ne samo u našoj prestonici i ostalim gradskim sredinama već i po stranim metropolama.

- Radimo sve od  vune, koje same predemo. Ti proizvodi su daleko topliji i dugotrajniji. Preovladavaju motivi iz ovoga kraja ali i ostalo  po volji i kreaciji  onih koji  požele da imaju poneki naš izrađen unikatni  komad odeće. Mi i tkamo na razbojima ćilime i tkanice, koje su takođe deo naše kulturne baštine i za kojima postoji potražnja.  Čini se da i heklani komadi ponovo dolaze u žižu interesovanja. Organizujemo i radionice po školama u kojima decu učimo ručnom radu a zanimljivo je što i među muškom  populacijom ima onih koje  posebno intrigira tehnika  tkanja i predenja vune na kudeljama i preslicama - napominje predsednica Udruženja "Vredne Vlajne" Nada Birišić, koja je i pravi majstor kada je etno kuhinja u pitanju  kojoj niko ko u ovaj kraj dođe ne ostaje imun, posebno kada su u pitanju  popularene vlaške plašinte od testa i sira.

Među njima ne prednjače samo mlađe žene. Starije sa sela su im od presudne koristi u otkrivanju tajni svega što je specifično za ove krajeve  ali i ih ima iz Majdanpeka . Vole da se druže uz kaficu  i zanimljive priče. Nikada ne izostaje ponešto  pripremljeno od specijaliteta i tako iz njhovih ruku uvek izlazi nešto novo ištrikano, tkano, pojavi se neka nova mustra za heklanje.

- Volim ovakva okupljanja u kojima sam svaki put bogatija za neko novo iskustvo kada je ručni rad u pitanju. U penziji  sam i sada  imam više vremena za ovakva druženja ali i da se posvetim hobiju koji sam u dugogodišnjem radu sa decom malo zapostavila - za Informer ističe Slavica Veličan, učiteljica u penziji koju smo zatekli u druženju  žena iz urduženja Vredne vlajne , kako predano  radi na prsluku od vune u svojoj kreaciji.

Njihova druženja su uvek zanimljiva. One znaju da se  dobro organizuju i priušte sebi pravi užitak. Uz rad dobro da se ugoste  jer svaka za ovakvu priliku poripremi nešto zanimljivo, novo i ukusno. A sve to ne porolazi i bez šale ovih duhovitih žerna koje su nam ponešto otkrile  kada su u pitanju tajne koje  vlajne nesebino čuvaju, kada je  osvajanje muškaraca u pitanju. Da ljubav na usta ulazi, uverile su nas svojim kulinarskim umećem i  time pokazale zašto su u osvajanju suprotnog pola jako dobre i uspešne. Kroz smeh ističu mnogo je eliksira i afrodizijaka  koje one nesebično čuvaju za sebe, ali su nam ipak ponešto  otkrile.

Uz nadaleko poznatu moć meda i oraha , poneka bajalicu preneta s kolena na koleno, kroz smeh kažu, jako dobro deluje. Pa tako muškarac  koji prvi put popije vodu iz ovoga kraja, tu do kraja života ostaje,  napominju ove  vredne , simpatične žene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set