• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

06.01.2022

10:36

Majdanpek na nogama u osvit zore! Sečom badnjaka, počela proslava najradosnijeg praznika

Vesna Jović

Vesti

Majdanpek na nogama u osvit zore! Sečom badnjaka, počela proslava najradosnijeg praznika

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Božić

U svim pravoslavnim hramovima i domovima danas se unosi badnjak, kome je crkva dala poseban smisao.

Tako su jutros u osvit, uz zvuke sirena, majdanpečki parohijani predvođeni sveštenikom Vladom Vukovićem u povorci automobila   krenuli po badnjak, sveto Hristovo drvo, koje su kao po ustaljenoj tradiciji zasekli nedaleko od Majdanpeka u šumama na lokalitetu Valja Prerast.

Foto: Vesna Jović

Osveštani badnjak u crkvi Sv Apostola Petra i Pavla deljen je građanima Majdanpeka, a njegovo nalaganje uz večernje bogosluženje biće održano u 19 časova. Tada će se kako to običaji nalažu, ispred porte crkvenog hrama u Majdnapeku uz Božićnu molitvu i poštovanje svih epidemioloških mera zaštite, obaviti paljenje badnjaka i proslaviti Badnje veče , kako bi se dočekao najradosniji praznik za sve hrišćane, rođenje Isusa Hrista, Božić.

Foto: Vesna Jović

Proslava Badnje večeri uz paljenje badnjka  za sve Majdanpečane predstavlja  posebnu svetkovinu i radost. Uz tradicionalno večernje okupljaju oko vatre, dovode se decu u crkvu, uzimaju se slama i badnjak i mališanima dele slatkiši.

Foto: Vesna Jović

Tačno u ponoć u crkvi Sv Apostola Petra i Pavla u Majdnapeku  služiće se sveta liturgija, nakon koje  će vernici lomiti česnicu sa zlatnikom.

Badnji dan, u susret najradosnijem praniku Božiću, svečano će obeležiti i meštani okolnih majdanpečkih sela. U porti seoske crkve u Rudnoj Glavi paljenje badnjaka obaviće se u 18 sati nakon čega se i ove godine očekuje tradicionalno pečenje nanizanog mesa na ražnjevima  na zajedničkoj vatri u porti crkve, da bi tačno u ponoć Božićna trpeza bila potpuno spremna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set