• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

09.04.2022

11:23

SRPSKI GENIJE USPEO U AMERICI! Naš naučnik radi na NAJMOĆNIJEM kvantnom računaru

Vesti

SRPSKI GENIJE USPEO U AMERICI! Naš naučnik radi na NAJMOĆNIJEM kvantnom računaru

Podeli vest

Jedna od najvažnijih tehnoloških trka u svetu odvija se na polju razvoja kvantnih računara. Srpski atomski fizičar, prof. dr Vladan Vuletić, sa timom na Univerzitetu MIT u Bostonu razvija kvantni računar sa najvećim brojem bitova

Rad kvantnih računara zasniva se na zakonima kvantne fizike i fenomenu u fizici poznatom kao superpozicija. Trenutno se izdvajaju četiri sistema rada.

- Prvi su joni, to su atomi sa nabojem. Oni mogu lako da se uhvate i laserima da se manipuliraju. Drugi sistem su superprovodnici, treća metoda su neutralni atomi, koje smo mi ovde razvili na Harvardu i MIT-u. I onda jedan drugi prilaz je da se računa samo sa svetlošću, sa fotonima - objašnjava prof. dr Vladan Vuletić, atomski fizičar, MIT.

Foto: Printskrin/ RTS

 

U našoj zemlji se prate svetski trendovi u oblasti kvantne informatike ali, samo na teorijskom nivou.

- Teorijski mi već držimo korak sa svetskim trendovima i na Fizičkom fakultetu i na našim institutima i na Elektrotehničkom fakultetu dugi niz godina na teorijskom novu pratimo kvantnu informatiku.Što se tiče proizvodnje hardvera mislim da smo tu daleko - navodi prof. dr Vladimir Arsoski, Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

U ovom trenutku naučnici tragaju za načinom kojim bi odredili pomoću kojeg od četiri poznata sistema može da se kontroliše najviše kvantnih bitova i kako zaštititi kvantnu informaciju od nestajanja.

- Mislim da ćemo na sledećih godinu dana ili dve videti prvi eksperiment koji pokazuje da možemo da zaštitimo kvantnu informaciju zauvek, iako stalno postoji dekoherencija koja stalno pokušava da uništi tu informaciju - kaže Vladan Vuletić.

Široka primena kvantnih računara bi, zahvaljujući paralelnoj obradi informacija, izračunavala za par sati ono za šta je običnom računaru potrebno i milijardu godina.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vucic je ratni huskac 90 ih

pre 2 godine

Eh taj prokleti zapad.. Sta nije u zemlji bratskoj Rusiji,Bjelorusiji..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set