• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rina

13.04.2022

08:04

On je ogroman i samo zbog njega su mnoge žene pohrlile u Čačak - SVE ŽELE PELCER!

RINA

Vesti

On je ogroman i samo zbog njega su mnoge žene pohrlile u Čačak - SVE ŽELE PELCER!

Podeli vest

Kad ispred čačanskog Doma kulture u ranim jutarnjim satima jednom godišnje vidite ogromnu gužvu odmah treba da znate da se tada vrši orezivanje najvećeg fikusa na Balkanu i da su građanke, ali i po neki građanin krenuli da uzmu pelcer

 

Pravo čudo prirode opstaje u zatvorenom prostoru preko pola veka, svake godine raste po jedan metar i danas se proteže na tri sprata. Stoga, mnogi žele da upravo ovu biljku imaju u svom domu

"Kad bi u mojoj kući porastao bar dva metra ja bih bila prezadovoljna. Ovo je zaista raritet i stoga sam poželela da taj fikus imam i u svom domu. Gužva je bila ogromna, ali uspela sam da se izborim za svoj pelcer", kaže Mirjana Ristović iz Čačka.

Foto: RINA

Dugovečan i neuništiv, najveći fikus na Balkanu u zatvorenom prostoru jedan je od simbola Čačka. Iako za njegov pelcer vlada ogromna navala, za sada nema informacija da se još negde primio tako dobro kao u čačanskom Domu kulture. Ono što je kuriozitet i verovatno tajna njegove veličine i sjaja, i to bez zalivanja, jeste činjenica da je posađen na terenu koji obiluje podzemnim vodama, ali i ogromna količina svetlosti. O njemu brinu stručnjaci sa Agranomskog fakulteta u Čačku i Gradskog zalenila, a redovno se vrši orezivanje i proređivanje ove biljke.

Foto: RINA

"Kad se orezivanje obavi, ono što je posečeno stavi se na prikolicu ispred Doma kulture i to vrlo brzo sve nestane, jer Čačanke uzimaju pelcere kako bi fikus posadile i u svojoj kući ili stanu. Tako da verujem, da na desetine fikusa raste u gradu na Moravi, ali nemam informaciju da li se još negde ovako "primio". Mislim da je upravo ova lokacija u ustanovi kulture ključna", izjavila je za RINU, Verica Kovačević iz Doma kulture u Čačku.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set