• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

08.05.2022

08:02

PROJEKTIL ISPALILA ŽENA I SRAVNILA POŠTU U UŽICU! Grad ostao bez 18.000 telefonskih brojeva U ZGRADI POŠTE JE BIO...

Istroijska arhiva Užica

Vesti

PROJEKTIL ISPALILA ŽENA I SRAVNILA POŠTU U UŽICU! Grad ostao bez 18.000 telefonskih brojeva U ZGRADI POŠTE JE BIO...

Podeli vest

Na današnji dan, 8. maja 1999. godine u 22.35, a zatim u 22.50 sati drugi put posle 22. aprila, pogođena je užička Pošta sa dva projektila koji su je potpuno srušili. Na sreću žrtava nije bilo, a oštećeni su svi okolni objekti.

U Pošti koja se nalazila u samom centru Užica, iznad Gradskog trga, u prvom udaru uništena je lokalna centrala i grad je ostao bez 18.000 telefonskih brojeva. Projektil je milimetarskom preciznošću ubačen kroz četvrtasti otvor iznad parkića Pošte.

U tom momentu jedino je radio portir Radojko Ostojić, koji je samo pukom srećom izbegao smrt.
- Bio sam u portirnici kada se začula sirena. Premišljao sam se da li da izađem ili da ostanem. Ipak, odlučio sam da izađem na ulicu. Nas nekoliko, trenutak kasnije, posmatrali smo kako se razara zgrada Pošte. Bila je to zaglušujuću buka… - pričao je posle tog događaja Radojko.

Foto: Istroijska arhiva Užica

Srušena zgrada Pošte, Užice


Ali, ni to NATO agresorima nije bilo dovoljno, pa su 8. maja ponovili udar. Sa dva projektila su potpuno sravnili Poštu. Jedan je pogodio krov iznad šalter sale, a drugi vrh krova što je dovelo do pada spratova jednog na drugi i urušavanja zgrade. Projektili su probili armirane betonske ploče i sve uništili. Preko puta Pošte se nalazi soliter, nekadašnji SDK-a, koji su imali štete na fasadama i prozorima. U portirnici je ovaj put bio Aleksandar Lazarević, sada penzioner. Zgradu je napustio nekoliko trenutaka pre njenog potpunog uništenja.

Nezvanično se pričalo da je tog 8. maja dva projektila ispalila žena pilot iz američkog aviona.
Nakon toga, grad je ostao bez telefona. Jedino su telefonsku vezu imali oni građani koji su bili priključeni preko centrale u naselju Terazije. Odmah se krenulo u vraćanje sistema u funkciju i neverovatno brzo je posao bio urađen.

Međutim, prelepa zgrade Pošte, koja je predstavljala deo arhitektonskog rešenja Trga, nije mogla da se povrati. Na tom mestu posle uklanjanja ruševina dugo je stajala rupa, koja se pretvarala u baru.

Foto: Z. G.

Napravljen parking na mestu pošte u Užicu

Zatim je privremeno napravljen parking, nasut i povaljan makadam. Građani su ga koristili dugi niz godina. Zbog velikog broja automobila koja tuda prolaze i zuba vremena pojavile su se rupe i blato na parkingu. Užičani su počeli da daju velike primedbe. Pre oko mesec dana gradska vlast je odlučila da se taj parking asfaltira i obeleži, tako da su sada Užičani prezadovoljni ovim manjim poduhvatom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fikus

pre 1 godinu

I onda mi anglosaksonski zlikovci pričaju o "zapadnim vrednostima" i da se opredelim za njih? NIKAD

Vla

pre 1 godinu

Bombardovali nas 41,45,i 99,ista aviacija, isti nacisti, ili potomci, sta ima cudno sto ne biraju koga ce ubiti, sve im je isto, unistavanje i ubijanje im je hobi

bole

pre 1 godinu

Danas ti zločinci pričaju o zločinima u Ukrajini, a zločine u Srbiji za njh su milosrdni.

Stojko

pre 1 godinu

Da li je to "civilizovani zapad" ka kome nas "nepogrešivo" vodi Vođa, kome bi i Domanović pozavideo na pameti i sposobnostima !!! "I to sam JA uradio" !!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set