• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.05.2022

07:00

LEKOVITA VODA I BLATO KURŠUMLIJSKE BANJE DIŽU IZ MRTVIH! Ono što se ovde može naći retko koje lečilište ima!

LJ.S

Vesti

LEKOVITA VODA I BLATO KURŠUMLIJSKE BANJE DIŽU IZ MRTVIH! Ono što se ovde može naći retko koje lečilište ima!

Podeli vest

Kuršumlijska Banja nadaleko poznata po svojim lekovitim vodama i mineralnom blatu idealna je za lečenje reumatskih oboljenja

Kuršumlijska Banja u opštini Kuršumlija poznato je lečilište u koje dolaze ljudi iz celog sveta. Nalazi se u kotlinskom proširenju doline reke Banjske, na 442 m.n.v. a njena nadmorska visina veoma je pogodna za zdravlje.

Svež vazduh oplemenjuju bor i lipa koji se protežu duž banjskog šetališta.

Lekovite vode

Kuršumlijska Banja raspolaže sa pet grupa toplih izvora (25-68°C) i minerlanih voda, koje po balneološkim osobinama svrstavaju u nekoliko najcenjenijih u Evropi. Ovako visoka temeratura vode veoma se retko može naći po banjama. 

Glavna bušotina daje više od 20 l/s vode. To je ugljenokisela, sulfidna, mineralna, hidrokarbonatna natrijumskog tipa, silicijumska, litijumska i fluorna hiperterma.

Bušotinom je 1987. godine dobijena voda Mamurluk, koja je ugljeno-kisela, slabo mineralizovana, hidrokarbonatno natrijumska hipoterma (25°C), sa pH 6,5. Spada u naše najbolje kisele vode.

Lekovita voda Alkal spada u visoko-alkalne (pH 10), nisko-mineralizovane, karbonatno-natrijumske akratopege (14°C), pogodna je za lečenje kožnih oboljenja, metabolizma, bolesti organa za varenje... S obzirom da je u sastavu vode najviše zastupljen natrijum ( 2 grama po litru) ona se retko kada koristi za piće, ali je zato kupanje glavni oblik terapije.

Mineralno blato

Lekovito blato se veštački pravi. Zemlja iz banje meša se sa termomineralnom vodom i tako nastaje blato koje je pogodno za zdravlje.

Banja je idealna za lečenje neuroloških oboljenja, reumatizma, ginekoloških problema, stanja posle preloma kostiju i hirurških intervencija, bolesti metaboliza, ali i za jačanje imuniteta.

Šta obići

Crkvište Svete Petke

Crkvište Svete Petke nalazi se u hrastovoj šumi na oko 800m od centra Banje.

Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Đavolja varoš

Đavolja varoš

Zaštićeni spomenik prirode, Đavolja varoš, udaljen je od Kuršumlije oko 30-ak kilometara jugoistočno. On u sebi nosi dva različita prirodna fenomena, dva izvora izuzetno kisele vode i velike mineralizacije i tkz.“zemljane figure“ odnosno neobični oblici reljefa.

Hajdučka česma

Hajdučka česma je izletište sa pitkom i hladnom planinskom vodom. Udaljeno je oko 1,6 km ili pola sata hoda od centra Banje.

Foto: informer.rs

U blizini se nalazi Prolom banja

Kićena voda

U narodu poznata kao "Kićena voda" nalazi se pored puta koji vodi prema Prepolcu, na 1.650m od centra Banje ili oko pola sata pešačenja. Voda je hidrokarbonatna, magnezijsko-kalcijumska, nisko mineralizovana, slabo gvožđevita. Veruje se da pomaže u lečenju očnih bolesti i anemije.

U okolini Kuršumlije nalaze se još dve banje Prolom i Lukovska.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set