• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

21.05.2022

13:49

TESLA SE VRATIO U SRBIJU! U Saudijskoj Arabiji vreme provodio sa Jefimijom, evo o kome se radi! (FOTO)

Vesti

TESLA SE VRATIO U SRBIJU! U Saudijskoj Arabiji vreme provodio sa Jefimijom, evo o kome se radi! (FOTO)

Podeli vest

Beloglavi sup Tesla nakon dugog lutanja i leta od 2800 kilometara vratio se u svoj rodni kraj, u kanjon Uvca. On se prati pomoću satelitske tehnologije od kako je poleteo iz gnezda, a satelit je zabeležio 22306 tačke na njegovom kretanju po Bliksom istoku

- Bio je do Kuvajta i Iraka ali veći deo proveo je u pustinji Saudijske Arabije zajedno sa Jefimijom. Satelitski signal je pokazao da je Tesla stigao na Uvac i sleteo pored hranilišta. Ali, restoran za supove ne radi od juče pa nismo mogli da ga zabeležimo fotografijom. I sup Jefimija se vraća na Uvac. Sada putuje kroz Tursku, ona nešto malo kasni za Teslom. Neka joj je sretan put i očekujemo i nju nestrpljivo ovih dana na Uvcu -kaže za RINU dr Saša Marinković iz Instituta z biološka istraživanja "Siniša Stanković".

Foto: RINA

Beloglavi sup se vratio kući

Kanjon Uvca je jedna od najvećih gnezdećih kolonija beloglavih supova  u Evropi. Dok su mladi, do neke svoje pete godine ponašaju se kao pravi tinjedžeri, obilaze svet i svuda lete. Nakon toga, kad postignu polnu zrelost oko 62 odsto njih vraća se u svoju koloniju. Nekoliko dana pre Tesle vratile su se i Bojana i Jerina, dva beloglava supa koji su letele po Evropi.

Foto: RINA

Beloglavi sup

- Imajući u vidu sve veći broj beloglavih supova kanjon Uvca mogao bi postati tesan za sve njih, stoga radimo na realizaciji programa da se supovi ponovo nasele na Staru planinu u Istočnoj Srbiji. Tamo su boravili pre više od 100 godina, dok nisu potrovani. Fokus programa jeste da se oni nasele tamo gde su nekada živeli - ističe dr Marinković.

Devedesetih godina beloglavi supovi u kanjonu Uvca bili su pred izumiranjem, jer je broj gnezdećih parova opao na svega sedam. Tada su preduzete stroge mere zaštite, formirano je hranilište na koje se godišnje iznosi oko 400 tona hrane i na taj način ptice su spasene od izumiranja i raseljavanja.

Danas nema bojazni za njihovu budućnost jer se u kanjonu Uvca nalazi oko 500 odraslih jedinki, a prošle godine zabeležen je i svojevrsni „bejbi bum“ jer je kolonija dobila 117 mladunaca. Deo njih se markira kako bi se pratilo kretanje i dobijale informacije o načinu života.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SJAJNE VESTI IZ ZDRAVSTVA! Opšta bolnica u Požarevcu obnovila opremu, Dom zdravlja u Majdanpeku dobio dva saniteta
Srbija

SJAJNE VESTI IZ ZDRAVSTVA! Opšta bolnica u Požarevcu obnovila opremu, Dom zdravlja u Majdanpeku dobio dva saniteta

Pozitivne vesti poslednjih dana stižu iz oblasti zdravstva. Opšta bolnica u Požarevcu zahvaljujući projektu prekogranične saradnje sa susednom Rumunijom, tačnije bolnicom grada Temišvar, nakon 25 godina uspela je da staru, zameni novom savremenijom opremom i aparaturom na pojedinim odeljenjima koja će za pacijente Braničevskog okruga ali i ostalih gradova koji na lečenje dolaze u ovu Zdravstvenu ustanovu, biti od izuzetnog značaja

21.05.2022

13:09

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set