• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.06.2022

08:25

CELA SRBIJA U CRVENOM, OVA POJAVA MOŽE BITI OPASNA PO ZDRAVLJE! Na snazi i METEO ALARM zbog visokih temperatura i gramljavine

Vesti

CELA SRBIJA U CRVENOM, OVA POJAVA MOŽE BITI OPASNA PO ZDRAVLJE! Na snazi i METEO ALARM zbog visokih temperatura i gramljavine

Podeli vest

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano, posle podne se očekuju kiša i pljuskovi sa grmljavinom u brdsko-planinskim predelima, a u pojedinim delovima naše zemlje na snazi je i žuti meteo alarm

Duvaće slab i promenljiv vetar. Tokom noći će oblaci i severozapadu zemlje doneti padavine. Jutarnja temperatura od 14, najviša do 32 stepena.

Foto: printskrin/hidmet.gov.rs

U pojedinim delovima Srbije na snazi žuti meteo alarm

U pojedinim delovima Srbije na snazi je žuti meteo alarm zbog grmljavinskih nepogoda i visokih temperatura. Žuti meteo alaram koji označava potencijalno opasno vreme. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Visok UV indeks zračenja

Danas je cela Srbija u crvenom što označava vrlo visok indeks UV zračenja.

Foto: printskrin/hidmet.gov.rs

Visoko UV zračenje ovih dana

UV indeksa ima 11, vrednost do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren, od 6 do 7 je visok, od 8 do 10 vrlo visok, a ljubičasta zona je od 11 i više i podrazumeva ekstremno visoko zračenje.

Foto: Shutterstock

Kako se zaštititi od UV zračenja

Intenzivno izlaganje kože suncu može dovesti do ozbiljnih opekotina, što može biti jedan od faktora rizika za nastanak melanoma odnosno karcinoma kože, stoga je neophodno zaštititi se čim vrednost zračenja pređe 5.

Upotreba preparata sa SPF faktorom neizostavni su deo zaštite. Ova sredstva treba koristiti u svakodnevnim aktivnostima, a ne samo na plaži.

Osim zaštitnih sredstava preporučuje se i nošenje lagane komotne odeće od tkanina neprozorne na UV zrake, kao i zaštita za glavu u vidu kape ili šešira, ali i naočara za sunce.

Intenzitet zračenja najjači je u period od 11 do 16 časova te je poželjno izbegavati izlaganje suncu u tom delu dana.

Vremenski izgledi za naredne dane 

U Srbiji u narednih sedam dana do 10. juna promenljivo oblačno, nestabilno i toplo, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i lokalnih kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, u subotu u svim krajevima, a od nedelje u brdsko-planinskim predelima.

Do kraja sedmice maksimalna temperatura u većini mesta od 30 do 33 stepena, a od ponedeljka manji pad temperature.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set