• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.06.2022

15:15

Gradonačelnik Bakić: Verujem da će potencijali Subotice zainteresovati indonežanske kompanije da ulažu i u naš grad

Strahinja Babović

Vesti

Gradonačelnik Bakić: Verujem da će potencijali Subotice zainteresovati indonežanske kompanije da ulažu i u naš grad

Podeli vest

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se, u Gradskoj kući, sa ambasadorom Republike Indonezije u Srbiji Mohamadom Čandra Vidja Judom sa kojim je razgovarao o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblastima privrede i kulture

Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je danas imao veliko zadovoljstvo i izuzetnu čast da se sastane sa ambasadorom Indonezije, četvrte po veličini države sveta, najveće islamske zemlje i zemlje istinskog prijatelja Republike Srbije koja podržava i poštuje teritorijalni integritet naše zemlje.

Foto: Strahinja Babović

„Ovo nisu prvi kontakti Grada Subotice sa diplomatskim predstavništvom Indonezije. Na ovom nivou sastanci su održani 2012. i 2017. godine, što pokazuje jedno veliko interesovanje indonežanske ambasade za saradnju sa našim gradom. To su bili važni razgovori, ali ovi danas dolaze u vreme kada je Subotica u periodu veoma intenzivnog razvoja, zahvaljujući i političkom, i ekonomskom ambijentu koji je obezbedila politika mira i stabilnosti predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, i kada su potencijali našeg grada znatno veći nego pre pet ili deset godina“, podvukao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da se današnji sastanak sa ambasadorom Indonezije održao nepunih mesec dana nakon što je ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković posetio Indoneziju, gde se susreo sa indonežanskom šeficom diplomatije, gospođom Mersudi, a potom i sa predsednikom države Džokom Vidodom, čime su, kako je rekao, odnosi dve države značajno intenzivirani.

Foto: Strahinja Babović

„U okviru te posete Indoneziji razgovaralo se, između ostalog, i o izvozu poljoprivrednih dobara iz Srbije, naročito pšenice i jabuke, što je veoma zanimljivo i za subotičke poljoprivrednike, tako da smo Njegovoj ekselenciji prezentovali bogatstvo subotičkog agrara. Predstavili smo i Privrednu zonu 'Mali Bajmok' i, u okviru nje, naš ponos Slobodnu zonu Subotica, jer su indonežanske kompanije do sada ostvarile dve investicije u Srbiji – fabriku nudli u Inđiji, vrednu 11 miliona evra i fabrika za proizvodnju i preradu pečuraka u Kovinu, vrednu oko 9,5 miliona evra. Verujem da će kapaciteti privredne zone u Subotici, kao i razvijenost subotičke poljoprivrede zainteresovati indonežanske kompanije da ulažu i u Grad Suboticu“, naglasio je Bakić.

Istakao je da Subotica želi da pruži svoj doprinos jačanju privredne saradnje za koju je najbolja osnova odlična politička saradnja i jedno duboko utemeljeno istorijsko prijateljstvo dve zemlje, koje datira još od početaka Pokreta nesvrstanih.

Foto: Strahinja Babović

„Ambasadoriu Indonezije smo predstavili i bogatsvo subotičkog kulturnog nasleđa, kao i turističke potencijele našeg grada i Palića. Dogovorili smo se da se u narednom periodu naša saradnja intenzivira, da razmenimo još informacija i sagledamo situaciju kako bismo uskoro videli pozitivne rezultate današnjeg razgovora“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ambasador Mohamad Čandra Vidja Juda je izrazio zahvalnost gradonačelniku Bakiću i njegovim saradnicima na srdačnom prijemu, i dodao da je Subotica jedan od najleših gradova u Srbiji.

„Subotica je grad sa velikim ekonomskim, trgovinskim, turističkim, kulturnim i umetničkim potencijalima. Razgovarali smo o mogućnostima poboljšanja i jačanja saradnje u ovim oblastima, pre svega u smislu poljoprivrednih proizvoda, jabuke i pšenice, ali i o poljoprivrednim proizvodima iz Indonezije, tim pre što smo mi jedni od najvećih proizvođača palminog ulja u svetu, kao i tropskog voća. Možemo da radimo zajedno i da ojačamo saradnju između naše dve zemlje u ovim sektorima. Istražićemo i mogućnost da učestvujemo i na nekim festivalima u Subotici“, kazao je ambasador Indonezije.

Prema njegovim rečima, ovo je samo nastavak saradnje između Grada Subotice i ambasade Indonezije u Srbiji.

„Potencijali Subotice bi trebalo da budu u fokusu poslovne zajednice u Indoneziji. Pozivam i privrednike iz Subotice i ovog regiona da posete veliki međunarodni sajam Trade Expo Indonesia, koji se u oktobru organizuje u Džakarti, glavnom gradu Indonezije, a ambasada Indonezije u Beogradu će im u tome pomoći da to ostvare“, istakao je ambasador Mohamad Čandra Vidja Juda.

Sastanku gradonačelnika Subotice i ambasadora Indonezije u Beogradu prisustvovali su šef kancelarije i savetnica ambasade Indonezije za politička pitanja, Mejlija Vulandari, šef administracije u ambasadi Indonezije Iput Puđi Astuti, gradski menadžer Zagorka Panić, član Gradskog veća Srđan Samardžić i Sava Stambolić, šef kabineta gradonačelnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set