• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf.rs

23.06.2022

22:45

NAPALE SU SVE ŠTO JE RODILO! Nema gde se nisu izlegle! Najezda smrdibuba! Najviše ih ima u OVOM delu Srbije!

Vesti

NAPALE SU SVE ŠTO JE RODILO! Nema gde se nisu izlegle! Najezda smrdibuba! Najviše ih ima u OVOM delu Srbije!

Podeli vest

Najezda smrdibuba u Mačvi. Protiv ovih insekata ne postoji efikasno hemijsko sredstvo

U borbi protiv smrdibuba ne postoji efikasno hemijsko sredstvo, pa u poljoprivrednim apotekama preporučuju primenu insekticida.

U narodu poznate kao smrdibube zbog tečnosti neprijatnog mirisa koju ispuštaju, ovi insekti koji su u naše krajeve doleteli iz Azije i na prvi pogled u jednom stadijumu izgledaju i bezopasno, jer podsećaju na bubamaru, u stvari su velike štetočine koje ugrožavaju proizvodnju brojnih ratarskih, voćarskih i povrtarskih kultura.

 

Foto: informer.rs

Smrdibube su se ove godine pojavile ranije

Zaštita je otežana

- Napale su sve što je rodilo. U bašti su njima okićeni paradajz, krastavci, paprika, mlade tikvice, krompir, zavukle su se u krošnje boranije. Primetio sam ih i na trešnjama, višnjama, breskvama... Ma nema gde se sve nisu izlegle, sve će da unište - žale se ljudi u Mačvi.

Diplomirana inženjerka zaštite bilja, Slavica Maksimović iz PSS u Šapcu, objašnjava da su se stenice ove godine ranije pojavile zbog toplije zime. Pošto preživljavaju kao odrasli insekti, zbog toplijeg vremena su ranije, još u maju, položile svoja jaja i već od polovine juna su počele da prave probleme ratarima, voćarima i povrtarima.

-Globalno su velike štetočine jer napadaju zrele plodove. Kada probode pokožicu ploda u njega ubrizga enzime i tako razloženo meso ploda isisava. Na plodu ostaju pege, deformiše se, nije više za jelo i gubi svoju tržišnu vrednost - objašnjava inženjerka Maksimović.

U borbi protiv ove napasti ne postoji efikasno hemijsko sredstvo, pa u poljoprivrednim apotekama preporučuju primenu insekticida, jer navodno svaki insekticid koji se primeni pre zrenja plodova može da pomogne.

- Zaštita je otežana jer stenice napadaju plodove kada su već zreli, a ne postoje preparati sa karencom da bi danas mogli da tretiramo biljke, a sutradan da ih koristimo za jelo. Nauka radi na tome da iznađe predatorske organizme koji će uticati da se smanji broj jajnih legla. Za povrtnu stenicu je pronađen predator, dok za braon mramorastu stenicu još nije otkriven prirodni neprijatelj - kaže inženjerka Maksimović.

Preporuka

Stručnjaci koji se bave zaštitom bilja preporučuju proizvođačima koji iz hobija ili za svoje potrebe u baštama sade različito povrće i voće da se od stenica brane zaštitnim mrežama. Ukoliko se koriste insekticidi u vreme pre zrenja, treba da se vodi računa o karenci.

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set