• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

06.07.2022

08:02

OGROMNA KOLIČINA KIŠE SRUČILA SE NA SRBIJU! Oglasio se direktor RHMZ, otkrio kada se vraća nevreme

tanjug/printscreen

Vesti

OGROMNA KOLIČINA KIŠE SRUČILA SE NA SRBIJU! Oglasio se direktor RHMZ, otkrio kada se vraća nevreme

Podeli vest

Direktor Republičkog Hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić objasnio je da je ciklon na severu Evrope uslovio tzv. frontalni sistem na području Srbije koji je izazvao padavine, vremenske nepogode sa gradom i pad temperature

- Najviše padavina bilo je u istočnom Sremu, južnom Banatu i u Beogradu. Palo je od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom. U Kruševcu i okolini bilo je takođe oko 20 litara po metru kvadratnom, a u ostalim delovima Srbije bilo je ispod 20 litara padavina po metru kvadratnom - rekao je Nikolić.

Foto: MUP Srbije

Pripadnici MUP pomagali sugrađanima

On je objasnio da su se juče nad Srbijom stekli uslovi za stvaranje tzv. višećelijskih oblaka sa "visinom vrha od preko 20 kilometara i sa energijom akumuliranom u svakom takvom oblaku većom od prosečne atomske bombe".

- U takvim uslovima, korišćenjem sistema odbrane od grada nastoji se da se smanji šteta jer se grad nigde u svetu ne može potpuno sprečiti. Dejstvovano je zato protivgradnim raketama iz svih naših radarskih centara nad kojima je bilo gradonosnih oblaka. To su Niš, Valjevo, Fruška Gora, Sjenica, Bukulja, Užice i Kruševac-  rekao je Nikolić i potvrdio da su svi navedeni radarski centri i dalje u režimu praćenja situacije ili dejstvovanja.
 

Foto: TopPres

Snažno nevreme praćeno gradom pogodilo Topolu

On je rekao da će se ova vremenska situacija rasčistiti tokom noći pa će danas sever i zapad Srbije biti bez padavina, dok će u ostalim delovima zemlje biti uslova za lokalne kratkotrajne pljuskove.

- Kako sada stoje stvari u petak nas ponovo očekuje slična situacija sa uslovima za obilnije padavine sa olujno-gradonosnim oblacima - rekao je Nikolić i objasnio da su ovakvi vremenski uslovi, u ovom periodu ranog leta, uobičajeni.

Nikolić kaže da se vremenske nepogode statistički gledano javljaju oko 20, 21, 22. juna što ukazuje da su kraj juna i početak jula periodi kada imamo sve uslove za termički razvoj olujno-gradonosnih oblaka, odnosno kumulonimbusa.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Nismo znali da Hidrometeorološki Zavod drži neke pojave u tajnosti, pa kad dodje stani-pani odnda direktor RHMZ "OTKRIVA" tajne. Svejedno, ali jedno od velikih tajni je da što se više raketiraju oblaci, to će biti sve gore i gore. Čudo da tu tajnu Direktor RHMZ ne zna. Gde se nisu ispucavale rakete, nije bilo ni leda ni oštećenja . Malo pamet u glavu !!!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set