• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Narcisa Božić

20.08.2022

19:29

KUPINIK JE BIO POSLEDNJA PRESTONICA SRPSKIH DESPOTA! Iz vekovnog mraka zaborava izroniće u punom sjaju, U TOKU JE AKCIJA (FOTO)

N.B.

Vesti

KUPINIK JE BIO POSLEDNJA PRESTONICA SRPSKIH DESPOTA! Iz vekovnog mraka zaborava izroniće u punom sjaju, U TOKU JE AKCIJA (FOTO)

Podeli vest

Kupinik, poslednja prestonica srpskih despota, konačno će postati turistička atrakcija Srbije!

Inicijativom stručnjaka započeo je ambiciozan projekat spasavanja Kupinika, od koga su ostali samo bedemi zarasli u korov!

Iako je srednjevekovna tvrđava Kupinik, istorijski biser Srema, kategorisan kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja i pod zaštitom je države, o njemu vekovima niko ne vodi računa.

Nalazi se u jugoistočnom delu Obedske bare nedaleko od sela Kupinova, na malom ostrvu okružen močvarom, zbog čega je u prošlosti imao izuzetan odbrambeno- strategijski položaj.

Umesto turističke atrakcije decenijskom nebrigom nadležnih zarastao je u korov i rastinje, koje krče naši i strani studenti arheologije učesnici Međunarodnih volonterskih kampova, ne mogavši da se načude zašto ovo istorijsko blago propada!

Foto: N.B.

Ovako je izgledao u prošlosti

- Istorijski značaj ovog mesta je neprocenjiv, jer je nakon pada Smedereva 1459. godine upravo Kupnik narednih sedam decenija bio ne samo rezidencija, već i prestonica srpskih despota i centar srpstva, oko koga se okupljalo plemstvo, sveštenstvo i narod čuvajući identitet i tradiciju.

Umesto izreke pet do 12 mi stručnjaci upozoravamo da je četiri do 12 ukazujući da ozbiljnost situacije i alarmantnost da se konačno pokrenu temeljna arheološka istraživanja ovog svetog mesta, naglašava arheolog Petar Odobašić iz Agencije za razvoj Opštine Pećinci i predsednik Udruženja ’’Zeleni pogled’’.

Stari grad Kupinik prvi put pominje se u dve povelje ugarskog kralja Žigmunda iz 14.veka i to kao ugarsko kraljevsko utvrđenje. Od početka 15.veka postaje rezidencija srpskih despota u kome su stolovali despoti Stefan Lazarević, Đurađ Branković, Vuk Grgurević, u narodu poznatiji kao Zmaj Ognjeni Vuk, Đorđe i Jovan Branković sa njihovom majkom Angelinom.

Kao poslednji gospodari Kupinova, koga je u velikom vojnom pohodu na Beograd 1521. godine osvojio Sulejman Veličanstveni, pominju se udovica Jovana Brankovića Jelena i
njen sin despot Stefan Berislavić.

- Ne zna se tačno vreme izgradnje Kupinika, koji nije bio prevelik. Tvrđava je nepravilne
četvorougaone osnove dimenzija 57x52 metra i predstavlja takozvani ’’vodeni grad’’. Građen je od lomljenog kamena obloženog opekom, sa masivnim bedemima oko kojih je prokopan rov dubok tri metra.

Tvrđava je prolazila kroz dve faze gradnje, od jednostavnog ugarskog utvrđenja do utvrđenja srpske vlastele sa topovskim kulama i dobro obezbeđenom kapijom sa pokretnim mostom, objašnjava Biljana Lučić, arheološkinja Zavoda za zaštutu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

Foto: N.B.

Temelji srpske istorije zarasli u korov

Pored starog grada Kupnika sa istorijskog i kulturnog stanovišta veoma su važni i obližnja crkva Svetog Luke i manastir Obed ili crkva Majke Angeline, koji čine kulturnu celinu. Zanimljivo je da su sve četiri kule Kupinika različitog oblika- kružnog, osmougaonog, šestougaonog i kvadratnog. Za tu pojavu postoje dva objašnjenja: da su tako pravljene zbog odbrane od različite vrste tadašnjeg naoružanja, a drugo je romantičnije, da je svaka kula u Kupiniku bila verna kopija neke od kula iz srpskih prestonica Beograda i Smedereva.

U nastojanju da osvetli ovaj nedovoljno poznat deo srpske istorije i u cilju očuvanja kulturne baštine stručni tim Zavičajnog muzeja u Rumi u saradnji sa Agencijom za razvoj Opštine Pećinci i Vojnim muzejom u Beogradu organizovali su putujuću Istorijsku izložbu ’’Kupinik-poslednja prestonica srpskih despota’’ koja je izazvala veliko interesovanje u Srbiji.

U okviru izložbe prikazana je i 3D animacija srednjevekovnog Kupinika. Muzej Vojvodine je sa SANU pokrenuo projekat spasavanja Kupinika za šta od Ministarsvtu kulture treba da se obezbede sredstva za arheološka i istoriografska istraživanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!
Politika

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!

Ministarka pravde Maja Popović istakla je danas da će nastaviti sa jačanjem vladavine prava i povećanjem efikasnosti pravosuđa kako bi građani mogli da zaštite svoja prava u sudskim postupcima u razumnom roku.

30.04.2024

15:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set