• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

23.08.2022

20:20

JEFIMIJA NIJE ZABORAVILA SVOG TESLU! Nakon mesec dana ponovo zajedno, vratila se u kanjon Uvca posle lutanja po Bliskom istoku! (FOTO)

RINA

Vesti

JEFIMIJA NIJE ZABORAVILA SVOG TESLU! Nakon mesec dana ponovo zajedno, vratila se u kanjon Uvca posle lutanja po Bliskom istoku! (FOTO)

Podeli vest

Nakon više od godinu dana lutanja po Bliskom istoku, Jefimija se konačno vratila u Srbiju. Pomoću satelitske ogrlice praćena je od svojih mladalačkih dana, od Uvca gde se izlegla pa sve do udaljenih predela.

- Na put je krenula sa supom Teslom koji je takođe praćen GPS-om, na tom putu gotovo svo vreme proveli su zajedno u pustinji Saudiske Arabije. On je stigao mesec dana pre nje, a Jefimija je nakon što je doletela u Srbiju prvo obišla kolonije beloglavih supova u Trešnjevici i Mileševcu, da bi se njeno krajnje pristanište bilo u kanjonu Uvca, gde je uočena u restoranu za beloglave supove - kazali su za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Jedan broj mladih ptica prve dve do tri godine lutaju, ali najveći broj se vraća u zavičajnu koloniju ali jedan broj strada na tim lutanjima jer ih u nekim zemljama love ili truju a i naleću na električne stubove ili vetrenjače.

- Jefimija i Tesla su uspešno prebrodili ovaj najkritičniji period života za supove i nadamo se da će se nagnezditi na Uvcu. Ali još je rano jer supovi tek posle 5 godine postaju polno zreli - dodali su u ovoj fondaciji.

Foto: RINA

Još jedna ženka Beloglavog supa se vratila kući

Naši beloglavi supovi označeni na Uvcu zabeleženi su u 22 zemlje Evrope i Bliskog Istoka.

Pre otvaranja hranilišta za supove 1994. na Uvcu svi mladunci beloglavih supova su zimi odlazili iz Srbije i lutali po Mediteranu. Po otvaranju hranilišta oko 60% je ostajalo u Srbiji i preko zime i nije preduzimalo lutanje.

Poslednjih godina zbog velike gustine populacije opet veći broj mladunaca odlazi pa među njima i Jefimija i Tesla. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set