• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

07.09.2022

21:33

NIKADA NE BIH UZELA IMOVINU OD BRATA! Tradicionalno običajno pravo u Srbiji jače od zakona, da li je zaista ŽENSKO DETE "TUĐA KUĆA"?

RINA

Vesti

NIKADA NE BIH UZELA IMOVINU OD BRATA! Tradicionalno običajno pravo u Srbiji jače od zakona, da li je zaista ŽENSKO DETE "TUĐA KUĆA"?

Podeli vest

Iako su pred zakonom jednaki i žene i muškarci, tradicionalno običajno pravo još uvek nije u potpunosti iskorenjeno tako da vrlo često naročito u ruralnim sredinama sestre se još uvek odriču nasledstva u korist svoje braće. I to, ako ih pitate, čine vrlo rado i zato što smatraju da tako treba i "red" je

Običaji na ovim prostorima ne predaju bitku pred pravilima propisanim zakonom. Prema statističkim podacima i danas se svaka druga žena u Srbiji odriče imovine u korist braće. 

- Ja sam se odrekla kuće sa deset ari placa u korist brata i nije mi žao. Nikada ne bih uzela bratu, nikada to ne bih učinila - rekla je za RINU Gordana Stanković.

Slična situacija je i kod Marine Janevske koja kaže da je bitno da nju braća vole i ona njih i da je su uvek dobrodošli jedni kod drugih. 

- Ja volim moju braću, ako imaju oni, isto je kao da imam i ja. Kada je bila ostavinska rasprava sa zadovoljstvom sam se odrekla imovine i ustupila je braći - rekla je ona. 

Ovaj običaj duboko je ukorenjen u srpskoj tradicionalnoj kulturi kako bi se očuvala imovina, prezime i krsna slava i naročito je bio izražen u seoskim sredinama.

- Već od srednjeg veka pa nadanje ua u doba porodične zadruge postoji patrijarhalni model nasleđivanja. Zapravo nasleđivali su zemlju i imovinu isključivo muškarci u porodici dok žene i nisu imale pravo nasleđivanja. Tako imamo udovičko uživanje zemlje, recimo kada žena ostane udovica ona ima pravo da uživa imovinu muža ali ne i da je nasledi - rekla je etnolog Ivana Ćirjaković.

Foto: Informer

Odluke da se odreknu imovine u korist brata žene često donose ne razmišljajući o svojim pravima, pa i dalje veruju da se udajom izgubile sve imovinske veze sa porodicom iz koje potiču. 

- Naš zakon o nasleđivanju upravo to govori da su pred zakonom svi jednaki i brat i sestra i svako od njih daje nasledničku izjavu pred sudom da li se prihvata ili ne nasledstva. U ostavinskom postupku učesnik koji se ne prihvati nasleđa, zakon kaže ako ima maloletne dece moraju se i ona pozvati da se izjasne - ističe advokat Božidar Slavković.

Mnogo se danas govori o emancipaciji ljudskim pravima ali kada dođe na red priča o imovini žena i pravo nasleđivanja roditeljskog imanja onda nastaje muk. Čuvena rečenica "Žensko dete, tuđa kuća" i "Ako hoćeš da se zameriš sa bratom, uzmi mu deo", stupaju na snagu.

Ono što je važnije od zakona i običajnog prava jeste da se brat i sestra dogovore. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set