• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.L.

21.09.2022

11:02

NEVEROVATNO! Marko pronašao OGROMNU pečurku NEOBIČNOG oblika, ovo se stvarno retko viđa (FOTO)

Toppress

Vesti

NEVEROVATNO! Marko pronašao OGROMNU pečurku NEOBIČNOG oblika, ovo se stvarno retko viđa (FOTO)

Podeli vest

Marko Jevđenijević iz sela Stragari nadomak Kragujevca za vreme boravka na Kopaoniku pronašao je nekoliko džinovskih primeraka puhare, ali i vrganj neobičnog oblika

Smena sunca i kišnih oblaka u samoj završnici leta doprinela je da se u šumama može naći ogroman broj pečuraka.

Foto: Toppress

Velika pečurka neobičnog oblika

Ono što je ove sezone primetno to je da se u skrovitim delovima proplanaka i šumaraka mogu naći primerci koji su daleko veći od proseka. Tako je Marko Jevđenijević iz sela Stragari nadomak Kragujevca za vreme boravka na Kopaoniku pronašao nekoliko džinovskih primeraka puhare.

- Bio sam poslom na Kopaoniku i tamo sam dva puta imao priliku da pronađem ogromne puhare. Najpre sam našao jednu koja je imala 2.050 grama tako da je poslužila kao večera meni i mojim kolegama. Odmah sutradan pronašao sam još jednu koja je uz sebe imala i manju a obe su bile teške skoro tri kilograma, tačnije jedna 1.500 grama i druga 1.200 grama - kaže  Marko Jevđenijević.

Foto: Toppress

Ovaj poznavalac gljiva ističe da su puhare jestive samo do određenog perioda a da se potom njihov središnji deo pretvara u prah koji je lekovit i korišćen je za zarastanje rana. Takođe, pored ove gljive Marko je imao priliku da pronađe i vrganj neobičnog oblika koji podseća na srce.

Foto: Toppress

- Od malih nogu sam dane provodio u šumi i živim blizu planine. U mom selu je uvek bilo gljiva tako da mi berba i konzumiranje nisu strani čak šta više uživam u tome. Vrganj je jedna od najcenjenijih gljiva na našim prostorima, jako ukusna i zdrava a ovih dana ih je šuma prepuna. Ja sam imao sreću da pronađem jednu koja je prepukla i formirala srce na površini, ali tu je bilo još na stotine primeraka koji su iskorišćeni na različite načine za zimu - objašnjava Marko.

Foto: Toppress

Inače, vrganj se može konzumirati na različite načine a svakako najčešći način je prženje.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set