• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

20.10.2022

14:12

GRUJIČIĆI SPREMAJU KOLAČ OD ŠLJIVA NA LISTU KUPUSA! Ova poslastica ima rok trajanja čak TRI GODINE, domaćini otkrili STARU RECEPTURU (FOTO)

printscreen

Vesti

GRUJIČIĆI SPREMAJU KOLAČ OD ŠLJIVA NA LISTU KUPUSA! Ova poslastica ima rok trajanja čak TRI GODINE, domaćini otkrili STARU RECEPTURU (FOTO)

Podeli vest

Nedeljko i Vidojka Grujičić iz sela Draglica kod Zlatibora i danas dan prave kolač od šljiva na listu kupusa, baš onako kako su to nekad činili naši stari. Za Informer.rs otkrili su kako se pravi poslastica od pekmeza koja ima rok trajanja čak tri godine

Supružnici Grujičići na svom imanju u Draglici gaje dosta voća i povrća, a od svojih plodova pripremaju tradicionalne proizvode koje prave i čuvaju na starinski način.

Glavna poslastica u njihovom domaćinstvu je kolač od šljiva koji se sprema na listu kupusa.

Prema rečima domaćice Vidojke za starinsku poslasticu najvažnije je dobro ukuvati pekmez koji se pravi od zrelih mađžarki.

- Pri kraju kuvanja, u pekmez se dodaje nekoliko kašika pšeničnog brašna koji pomaže da se kolač brže osuši, ali doprinosi i ukusu i gustini. Pekmez se potom stavlja kašikom na liske kupusa i ostavlja se oko mesec dana na sušenje - otkriva Vidojka.

Foto: B.Ilić

Grujičići liske sa pekmezom suše na dasci u kolibi, a kada se smesa osuši prevrnu je jednom i čuvaju u papirnoj kesi.

- Ovako pripremljen kolač ima rok trajanja tri godine - kaže domaćica Vidojka. 

Nedeljko dodaje da se pekmez nekada kuvao u rakijskom kazanu koji mu je davao poseban ukus.

Foto: B.Ilić

Pekmez se nekada kuvao u rakijskom kazanu od 60 kilograma, a čuvao se u bukovom čabru i u manjim drvenim i zemljanim posudama. U ovom kraju se još prepričavaju sećanja Solunaca, kada su kretali na mobilizaciju početkom 20. veka, a u torbi su pored voska uvek nosili po koji šljivov kolač da se okrepe u teškim ratnim situacijama - kazuje Nedeljko.

Kako kažu ovaj kolač najviše vole deca, a njihovi unuci iz Čajetine i Beograda jedva čekaju raspust da dođu u Draglicu kod babe i dede.

Po starom običaju kolač se poslužuje u retkim prazničnim prilikama kao što su Detinci, Materice, Oci, Badnji dan i Božić. 

Foto: B.Ilić

Voće suše na promaji

U ovom planinskom selu pod Murtenicom nema savremenih šusara, ali ovi gorštaci zimu ne čekaju bez sušenog voća.

Sitno iseckano voće suše na promaji, pod strehom, a šljive se suše nanizane na prut kako bi u zimskim mesecima imali zdrave poslastice.

Proces sušenja voća na promaji je vrlo jedinstven i zbog toga njihove proizvode vole svi da probaju, kako odrasli, tako i deca.

Posao kojim se bavi ovaj bračni par gotovo je izumro u Srbiji, a Grujičići čuvaju tradiciju i iskustvo koje su im preneli predaci.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set