• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.05.2024

13:50

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu parastos za poginule Srbe u zločinačkoj akciji "Bljesak"

Tanjug

Društvo

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu parastos za poginule Srbe u zločinačkoj akciji "Bljesak"

Podeli vest

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos poginulim Srbima u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije „Bljesak“ izvedene 1995. godine.

Udruženje porodica stradalih i nestalih „Suza“ i Udruženje izbeglih, raseljenih i doseljenih lica “Zavičaj” Beograd organizovali su služenje parastosa, a osim članova porodica stradalih Srba, prisustvovali su i predstavnici drugih udruženja i članovi delegacija, kao i predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije.

Predstavnici Komesarijata su položili venac na spomenik žrtvama ratova devedesetih godina prošlog veka u Tašmajdanskom parku, saopštio je Komesarijat.

U ranim jutarnjim časovima 1. maja 1995. započeo je napad hrvatskih snaga na Srbe u Zapadnoj Slavoniji, poznat kao operacija "Bljesak" tokom koje su ubijene 283 osobe srpske nacionalnosti, a proterano je najmanje 15.000 Srba.

Vojno policijska akcija nazvana "Bljesak", kojom su hrvatske snage zaposele deo Zapadne Slavonije koji se nalazio u sastavu Republike Srpske Krajine, bila je zapravo završetak etničkog čišćenja Srba iz Slavonije koji je većim delom ostvaren tokom 1991. godine.

Nema političke volje u Hrvatskoj da se reši pitanje nestalih

Miodrag Linta, predsednik Saveta Srba iz regiona rekao je da zločinačka akcija Bljesak predstavlja završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja Zapadne Slavonije.

- U javnosti Srbije često se zaboravlja činjenica da je u Zapadnoj Slavoniji izvršeno prvo etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata. U leto, jesen i zimu 1991. godine sa većeg područja Zapadne Slavonije proterano je više od 70.000 Srba, a oko 200 srpskih sela je opljačkano, zapaljeno i minirano - kaže Linta.

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj ne postoje stvarna politička volja da se reši najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje, to je pitanje nestalih lica.

- Imamo i dalje blizu 500 posmrtnih ostataka Srba koji se nalaze u zavodima sudske medicine, koji nisu dalje identifikovani, imamo više desetina poznatih grobnih mesta u Hrvatskoj gde se nalaze posmrtni ostaci Srba, ali ne postoje volja da se oni ekshumiraju i identifikuju - kaže Linta.

Napomenuo je da je veoma važno da Srbija i dalje insistira na suštinskom i stvarnom dijalogu da se reši ovo važno, civilizacijsko i humanitarno pitanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija