• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.05.2024

09:10

Situacija izmiče kontroli! Rusi saopštili Makronu šta ga čeka! Francuzi neće znati šta ih je snašlo, odgovor će biti žestok!

reuters/tanjug

Vesti

Situacija izmiče kontroli! Rusi saopštili Makronu šta ga čeka! Francuzi neće znati šta ih je snašlo, odgovor će biti žestok!

Podeli vest

U slučaju slanja francuskih vojnika u Ukrajinu, Rusija neće preduzeti uzvratne mere samo na političkom planu, izjavio je u intervjuu Sputnjiku direktor prvog evropskog departmana Ministarstva spoljnih poslova Artjom Studenikov.

Diplomata je istakao da, iako „sve jača vojna retorika“ francuskog predsednika Emanuela Makrona ne nalazi široku podršku kod saveznika u Evropskoj uniji i NATO-u i izaziva odbojnost većine Francuza, Moskva mora da ovakve izjave uzima za ozbiljno.

- Kad je u pitanju naša moguća diplomatska reakcija, očigledno je da u slučaju realizacije ovakvog scenarija neće biti preduzete samo uzvratne mere političkog karaktera. Više puta smo na to upozoravali francusku stranu - rekao je on.

Studenikov je naglasio da će učešće u borbenim dejstvima u Ukrajini Francusku zvanično učiniti stranom u sukobu, što višestruko povećava rizik od konflikta dve nuklearne države na bojnom polju. Istovremeno, francuski vojnici „postaće legitimne mete“ za rusku vojsku.

- Da li su Francuzi spremni da umiru za interese neonacističkog ukrajinskog režima i njihovih pokrovitelja Anglosaksonaca? Kako će to francuske vlasti objasniti porodicama poginulih? Čini mi se da zvanični Pariz ima o čemu da razmisli - ocenio je diplomata.

Sagovornik Sputnjika izrazio je nadu da će u vladajućim krugovima Francuske prevladati „ako ne zdrav razum, a ono instinkt samoodržanja“.

- U bilo kom slučaju, spremni smo za svaki razvoj događaja - zaključio je Studenikov.

Odnosi Moskve i Pariza u najdubljoj krizi

Prema njegovim rečima, odnosi Rusije i Francuske su u najdubljoj krizi, koju je teško uporediti čak i sa periodom Hladnog rata.

On je dodao da to nije izbor Moskve, već „rezultat ciljane politike obuzdavanja i pritiska na Rusiju koju je Zapad sprovodio tokom mnogo godina, a koja se na kraju pretvorila u veliki hibridni rat“ protiv Rusije.

Pored toga diplomata je naglasio da Moskva periodično čuje od Francuza i Italijana izjave o njihovoj otvorenosti za kontakte sa Rusijom, ali da iza te retorike ne stoje nikakvi konkretni koraci.

Studenikov je zaključio da u uslovima kada se Francuska i Italija trude da pomognu da se Moskvi nanese „strateški poraz, nema ni reči o obnavljanju zajedničkog rada sa njima u formatu „2+2“, uz učešće ministara spoljnih poslova i Ministarstva odbrane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!
Live TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!

Evropsko prvenstvo u fudbalu liči na Olimpijske igre u Minhenu održane 1936. U savremenom društvu doživeli smo to da u jednoj navodno demokratskoj državi u sred Evrope 50.000 ljudi skandira "ubi Srbina" i "Srbe na vrbe" i da niko na to ne reaguje. O ovoj temi, ali i o temi tajnih društava, odnosno onih koji upravljaju procesima u celom svetu govorio je u emisiji "Info veče" govorio je profesor Bojan Dimitrijević, ekonomista.

20.06.2024

22:17

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)
Live TV

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon posete Severnoj Koreji, obišao i Vijetnam. Po dolasku je otišao u predsedničku palatu gde se sastao sa vijetnamskim predsednikom Toom Lamom. Ovo je peta Putinova poseta Vijetnamu, a prva posle 2017. godine. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su Mihail Zvinčuk, vojni bloger i autor projekta "Ribar" i Vladimir Prebiračević iz srpsko-ruskog centra "Majak". Putem vajber uključenja uživo u program javio se i ratni reporter Igor Damjanović.

20.06.2024

19:07

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50