• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Božić

28.10.2022

12:25

MESEČNO ZARADI DVE PLATE! Majstor Buta naučio OVAJ ZANAT i sad se "ubija od posla", cela Srbija kod njega popravlja...

printscreen

Vesti

MESEČNO ZARADI DVE PLATE! Majstor Buta naučio OVAJ ZANAT i sad se "ubija od posla", cela Srbija kod njega popravlja...

Podeli vest

Milutin Ametović, među meštanima sremskog sela Jarka poznat kao Buta, nadaleko je čuven kao majstor za ''smederevce''! Njegovo dvorište puno je peći za popravku iz svih krajeva Vojvodine i Srbije, a od tog zanata, kako tvrdi, odlično se živi

- Sad baš zvali Beograđani, videli preko oglasa za mene, oni su mi najbolje mušterije! Kako ono naš narod veli: ''Dok jednom ne smrkne, drugom ne osvane!'', posla na pretek, šta da kažem, dobro se zaradi. ''Smederevce'' donose sa svih strana, iz Beograda, Novog Sada, Mačve, Pocerine, narod navalio da popravljaja stare ''smederevce'' - kaže Buta, koji mušterijama iz okoline i sam dolazi po peći i dostavlja opravljene.

Foto: N.B.

Potpuno novi ''smederevac'', tvrdi Buta, traje najviše tri godine, napravljeni su od nekoliko puta recikliranih, istanjenih limova, a ovi njegovi, popravljeni i ojačani, ubeđuje nas, deset godina.

- Nisu ''smederevci'' k'o što su nekad bili! Sve je to sad  manje-više  falš roba, skarabudžena, dok ja ne uzmem stvar u svoje ruke, pa ugradim prave limove, koje potom obrusim, sredim, pojačam rerne, koje domaćicama najpre stradaju.  Iz  iskustva tvrdim da potpuno nov ''smederevac'' ne može da izdrži čoveka od 55 kila, a ovaj moj, pojačan može i do 120  kila - demonstrira nam Buta, penjući se sa svojih devedesetak  kilograma  na peć.

Foto: N.B.

Pre 20 godina, okrenuo se zanatu od koga, kaže, odlično živi. Otac mu je bio poznati sremski kovač, dok je Butu nevolja naterala da kroz život izuči više zanata.

Foto: N.B.

- Imam zlatne ruke, ali nije lako, uvek prljav i zamazan, po ceo dan na poslu. Ali, opet se iznova zahvaljujem Bogu da imam ovu moju kućicu i troje dobre dece, sinovi su mi majstori u Austriji i tamo dobro žive.  Ovde, na kraju sela, imam bašticu koju radim, u dvorištu koke, prasice, patke, pa dok ja to namirim, sredim, onda prionem na svoj posao. Zaradim dobro - dve  plate, samo da  nađem kakvu dobru ženu, domaćicu da mi društvo u starosti pravi.  Mušterije stalno zovu, telefon se usijao od poziva, valjda  je u državi manjak majstora za ''smederevce'' - osmehuje se Buta i šeretski dodaje da daje popust od dvadeset odsto za penzionere, bolesne i udovice.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NEKO IMA DVA AUTOMOBILA, NEKO DVE KUĆE, A VLASTIMIR I KOSA DVA GROBNA MESTA! Požeško selo na pamti ovakav slučaj- Evo o čemu se radi
Srbija

NEKO IMA DVA AUTOMOBILA, NEKO DVE KUĆE, A VLASTIMIR I KOSA DVA GROBNA MESTA! Požeško selo na pamti ovakav slučaj- Evo o čemu se radi

Neko im pet automobila, neko tri stana ili vikendice a, Vlastimir i Kosa Arsić iz sela Gornja Dobrinja imaju ni manje ni više nego – dva grobna mesta. Na seoskom groblju pažnju mešatana, ali i slučajnih posetilaca privlače dva spomenika na kojima su ispisana ista imena pokojnika, pa niko ne zna sa sigurnošću gde to počivaju njihove komšije

28.10.2022

11:33

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set