• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.B

09.11.2022

14:43

BISERI SREMSKE MITROVICE SIJAĆE PUNIM SJAJEM! U toku obnavljajnje fasade na gradskim trgovima

N.B.

Vesti

BISERI SREMSKE MITROVICE SIJAĆE PUNIM SJAJEM! U toku obnavljajnje fasade na gradskim trgovima

Podeli vest

Fasade na kućama u centru grada iz 19. veka na Trgu Ćire Milekića, Trgu Svetog Stefana i Žitnom trgu, zaštićenim kulturno-istorijskim celinama, predstavljaju prave turističke bisere Sremske Mitrovice, a počelo se i sa obnovom Vile Manigodića, reprezentativnog objekta sa početka 20.veka

Većina njih je potpuno rekonstruisana, za razliku od fasada na Žitnom trgu koje propadaju i predstavljaju opasnost za prolaznike zato što njihovi vlasnici nemaju para ili neće da ih obnove.

- Trg Ćire Milekića, Trg Svetog Stefana i Žitni trg predstavljaju zaštićene prostorno kulturno-istorijske celine od velikog značaja. Kuće su građene krajem 18. i početkom 19.veka sa elementima baroka i građanske arhitekture.  Zavod poseduje projekte svih građevima na trgovima i propisuje zahteve za njhovu rekonstrukciju, koji se odnose na boju i izgled fasade, širinu prozora, kao i izgled krovne konstrukcije. Kada nam se vlasnici kuća na trgovima obrate, obnova fasada mora da se  izvodi po našim strogim uslovima - navodi Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda  za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

Foto: N.B.

Proteklih godina izvršena je kompletna rekonstrukcija fasada i krovne konstrukcije  biblioteke, pozorišta, galerije i Crkvene pravoslavne opštine, koje zauzimaju ukupno 1.500 kvadratnih metara u sklopu Srpskog doma, zaštićenog spomenika kulture iz 1895.godine. 

Reč je o najreprezentativnijoj građevini koja svojom kupolom dominira Trgom Ćire Milekića i predstavlja simbol  Sremske Mitrovice.

Međutim, dosta fasada, osobito na Žitnom trgu među kojima i kuća prvog mitrovačkog gradonačelnika Ćire Milekića i dalje propada pod zubom vremena predstavljajući opasnost po prolaznike.

Foto: N.B.

Nije retkost da na prolaznike padaju gromade maltera, balkona, greda ili čitavi delovi građevine, dok je otpadanje crepova pri najmanjem vetru za šetače centrom grada postala već uobičajena pojava.

Gradska  građevinska inspekcija redovno obilazi ugrožene objekte na gradskim trgovima i izdaje rešenja o njihovoj sanaciji.

Kako se uglavnom radi o etažnoj svojini više vlasnika teško se postiže dogovor o plaćanju popravki,  dok  je, pak, kod  nekih kuća na Žitnom trgu slučaj da u dvorišnim stanovima žive socijalno ugrožene porodice koje nemaju novca za obnovu fasada.

Foto: N.B.

Obnavljaju vilu Manigodića

U Starom šoru ovih dana, po  nacrtima Zavoda za zaštitu spomenika kulture,  počela je obnova Vile Manigodića, reprezentativnog objekta sa početka 20.veka.

Sagradio  ju je dvadesetih godina prošlog veka imućni Mitrovčanin Đorđe Manigodić, visoki službenik u vladi Jugoslavije.

Foto: N.B.

Raskošnu vilu zaveštao je nakon smrti Pravoslavnoj crkvi, a država ju je, zajedno sa Srpskim domom, nacionalizovala 1959.godine i dala na korištenje stanarima.

Restitucijom  građanska kuća Manigodića vraćena je SPC, koja i snosi troškove kompletne restauracije enterijera i eksterijera.

Namena rekonstruisane građevine za sada je nepoznata.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set