• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

15.11.2022

17:46

POZDRAVITE SE SA SUNCEM, STIŽU KIŠA, MRAZ I SNEG! Meteorolog objavio novu prognozu koja vam se neće dopasti!

printscreen

Vesti

POZDRAVITE SE SA SUNCEM, STIŽU KIŠA, MRAZ I SNEG! Meteorolog objavio novu prognozu koja vam se neće dopasti!

Podeli vest

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je na svom Fejsbuk profilu vremensku prognozu za naredne dane.

- Nakon jučerašnjih 20°C, od sutra pogoršanje vremena. U narednom periodu česta aktivnost ciklona, uz česte padavine i vetrovito vreme, a od vikenda i za desetak stepeni hladnije, uz sneg na planinama. Polovina novembra, a vreme i dalje ne nalikuje ovom delu godine. Maksimalna temperatura dostigla je juče (ponedeljak) u centralnim predelima Srbije 20°C i najtoplije je bilo u Kragujevcu, dok je u Beogradu bilo 18°C. S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od osam do 12°C, vidimo da su one za sedam-osam stepeni više od proseka za sredinu novembra - piše Đurić i dodaje:

- Za razliku od jučerašnjeg, pravog prolećnog dana, današnji dan biće svežiji i uz dotok nešto vlažanije vazdušne mase, pa se ponegde na severu Vojvodine očekuje slaba kiša. U većini ostalih predela Srbije očekuje se promenljivo oblačno i suvo sa sunčanim intervalima, a ponegde se očekuje i duže zadržavanje magle ili niske oblačnosti, naročito na severozapadu i istoku Srbije (Negotinska Krajina). U košavskom području danas će duvati umeren do jak jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura biće danas od 12 do 18°C, u Beogradu do 15°C.

Foto: Informer DN

Obezbedite topliju garderobu za naredne dane


On navodi da se "u sredu preko našeg područja očekuje premeštanje ciklona iz Đenovskog zaliva dalje na istok preko Panonske nizije".

- Pre podne u severnim, a sredinom dana, posle podne i uveče i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar, u Bačkoj severozapadni. Veći deo Srbije biće u toplom sektoru ciklona, uz maksimalne temperature od 14 do 18°C, dok će Bačka i zapad Srema biti u hladnijem sektoru ciklona, uz maksimalne temperature do 12°C - navodi meteorolog:

- I u četvrtak će u Srbiji pod uticajem ciklona biti oblačno sa kišom, uz skretanje vetra na severozapadni, pa će sa severa i iz oblasti Alpa doći i do prodora hladnije vazdušne mase. Maksimalna temperatura biće od 10°C na severu do 16°C na jugu Srbije. Krajem dana očekuje se prestanak padavina.

Prema njegovim rečima "u petak ujutro tmurno i hladno, u većini predela i sa maglom".

 

 

- Tokom dana biće oblačno i uglavnom suvo. Sve više će jačati ciklon iznad Đenovskog zaliva koji će se tokom dana premeštati preko Italije ka centralnom Jadranu. Vetar će u Srbiji biti u skretanju na jugoistočni i krajem dana u košavskom području biće u pojačanju. Maksimalna temperatura zbog priliva nešto toplije vazdušne mase sa juga i sa Mediterana biće od 11 do 17°C, a tmurno i hladnije biće u Negotinskoj Krajini, temperatura do 10°C. Krajem dana na zapadu i jugozapadu Srbije, a tokom večeri i noći i u ostalim predelima očekuje se jače naoblačenje sa kišom - navodi Đurić:

- Tokom vikenda Srbija će nalaziti pod uticajem veoma snažnog ciklona, koji će se sa Jadranskog mora premeštati preko našeg područja dalje na istok. Vazdušni pritisak biće znatno ispod normale i biće veoma vetrovito. U svim predelima Srbije tokom vikenda biće oblačno sa kišom i uz obilnije padavine, dok se na planinama očekuje sneg, uz formiranje snežnog pokrivača. Na istoku Srbije biće uslova za ledenu kišu ili sneg. Na jugu i jugoistoku Srbije duvaće južni vetar, a u ostataku Srbije umeren do jak istočni i severoistočni, u nedelju i jugoistočni. U košavskom području očekuju se olujni udari, naročito u nedelju, pa se u Beogradu, Pomoravlju i u Podunavlju očekuju olujni udari preko 80 km/h, a na jugu Banata i preko 100 km/h. Maksimalna temperatura u subotu od 8 do 12°C. Ciklon će u nedelju u svom zadnjem delu da uslovi prodor još hladnije vazdušne mase sa severa i sa istoka, pa će maksimalna temperatura u nedelju biti od 4°C na severu do 12°C na jugu Srbije, u Beogradu do 6°C, na planinama i na istoku Srbije oko 0°C. U svakom slučaju, vikend će doneti veoma burne meteorološke prilike i u zavisnosti od dalje promene kretanja centra ciklona zavisiće i koliko će se vremenska situacija menjati.

Foto: printscreen

Meteorolog Đorđe Đurić

Đurić prognozira da će "u ponedeljak ciklon nastaviti put dalje na istok i nalaziće se svojom centrom iznad Crnog mora".

- U Srbiji će i dalje biti oblačno i veoma hladno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Vetar će biti u slabljenju i u skretanju na severozapadni. Maksimalna temperatura biće od 5 do 10°C, u Beogradu do 6°C. U utorak se očekuje stabilizacija vremena, pa se očekuje suvo vreme, uz tmurna i maglovita jutra. Jutarnja temperatura biće od 0 do 5°C, ponegde i uz jutarnji mraz, a maksimalna dnevna biće od 6 do 10°C, u Beogradu oko 8°C - navodi meteorolog dodajući:

- Dakle, od sutra (sreda) sledi pet do sedam dana veoma česte ciklonske aktivnosti sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora, koji će se premeštati dalje na istok preko našeg područja. Dakle, od sutra se uz uticaj ciklona očekuje pogoršanje vremena, uz česte i obilnije padavine, što bi skoro u svim predelima dovelo do prekida aktuelne jesenje suše koja traje ceo oktobar i prvu polovinu novembra. Sreda i četvrtak doneće 10 do 20 mm padavina po kvadratnom metru, a od petka uveče do ponedeljka bi u većini predela palo od 20 do 40 mm, lokalno i preko 50 mm i to najvećim delom tokom vikenda, kada bi na planinama palo i preko 20 cm snega. Kada je reč o temperaturama, narednih dana očekuje se postepeni pad, a od vikenda i jače zahlađenje, pri čemu bi temperature pale i na vrednosti ispod proseka za ovo doba godine. Sve u svemu, nakon veoma sušnog i toplog oktobra i prve polovine novembra, naredni dani konačno će poprimiti karakteristike novembra i kasne jeseni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set