• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

18.11.2022

18:04

TEHNIČKA ŠKOLA U TRSTENIKU OTVORILA PANDORINU KUTIJU! Nasilje nad nastavnicima može dovesti do trajnog psihičkog poremećaja

R.B.

Vesti

TEHNIČKA ŠKOLA U TRSTENIKU OTVORILA PANDORINU KUTIJU! Nasilje nad nastavnicima može dovesti do trajnog psihičkog poremećaja

Podeli vest

Načelnik školske uprave Rasinskog okruga Zoran Asković izjavio da psihičko nasilje koje se dogodilo u školi u Trsteniku može da dovede do trenutnog ili trajnog ugrožavanja psihičkog emocionalnog zdravlja i dostojanstva zaposlenog

Nedavni događaj u trsteničkoj Tehničkoj školi uznemirio je javnost u Srbiji, ali i pokrenuo mnoga pitanja i, otvorio Pandorinu kutiju ko je sve od aktera nasilničkog ponašanja odgovoran, koliko su odgvorni odrasli, gde su zakazali roditelji, a gde vaspitno- obrazovni sistem?!

Protiv tri učenika Trećeg sedam razreda pokrenut je vaspitno - disciplinski postupak i za par dana znaće se ko je i koliko od njih trojice odgovoran za takvo ponašanje , a koliko su odgovorni ostali učenici koji su se smejali kad je nastavnici engleskog jezika izmaknuta stolica , a ona pala i zadobila povrede.

Načelnik Školske uprave Rasinskog okruga Zoran Asković je za TV Jefimija izjavio da je škola odmah o tom slučaju obavestila školsku upravu, direktor škole Milan Gližić je pokrenuo vaspitno disciplinski postupak povodom tog slučaja, koji se desio na šestom času popodne, 9. Novembra, a obaveštene su sve one institucije koje je trebalo da budu obaveštene, a to je, pre svih, Centar za socijalni rad u Trsteniku.

Obavljen je razgovor sa Policijskom stanicom u Trsteniku, podneta prijava Osnovnom tužilaštvu u Trsteniku i, naravno, ono što je bitno za školu koja u takvoj situaciji šta treba da uradi, sazvan je tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Foto: R.B.

Zoran Asković

Naravno, škola je posle toga preduzimala sve to, obavila razgovor sa učenicima i roditeljima, a utusledilo je i utvrđivanje činjenica povodom ovog događaja.

- Ono što treba da čini škola u narednom periodu je pojačani vaspitni rad sa učenicima, pisanje individualnog plana zaštite za učenike, pružanje psiho socijalne podrške nastavniku, koji je emotivno pogođen tim događajem. Jer, jer, verovatno, pre toga, nemamo saznanje da se to događalo u ovoj školi i, priužanje podrške nastavniku u daljem izvođenju nastave - izjavio je za TV Jefimija načelnik Školske uprave Zoran Asković.

Kako će biti kažnjeni akteri nemilog događaja u Trsteniku, znaće se uskoro.

- U Tehničkoj školi u Trsteniku desilo se psihičko nasilje koje može da dovede do trenutnog ili trajnog ugrožavanja psihičkog emocionalnog zdravlja, dostojanstva zaposlenog - istiiče Zoran Asković

Podsećamo, incident nasilja nad profesorkom engleskog jezika dogodio se pre nekoliko dana. Naime, kako se vidi na video snimku, učenici su za vreme časa dok su razgovarali sa profesorkom, izmakli stolicu na kojoj je sedela, pa je nastavnica završila na podu učionice. Profesorka im je najpre rekla da je nekulturno stajati nekome iza leđa, nakon čega joj jedan đak izvukao stolicu, ona je pala, a đaci su se u odeljenju smejali. Sve je mobilnim snimao drugi učenik, a treći je objavio na mrežama.

Posle svega, ispada da je deci dato previše slobode u ophođenju sa nastavnicima i ponašanju u školi, pa se isprečilo pitanje na koji način treba postaviti granice u odnosu učenik-nastavnik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
veljke

pre 1 godinu

Na zalost prosvetni radnici su krpe sa kojima brise pod ko hoce. Ni jedna profesija nije toliko podcenjena kao prosvetari. Ovo bi trebalo celo drustvo da zabrine i da se hitno preduzmu mere na poboljsanju statusa prosvetara. Oni su u situaciji da ne mogu u inostranstvo kao druga zanimanja i tu su gde su, a najbolji dokaz da su u nezavidnom polozaju je broj mladih koji su ove godine upisali studije srpskog jezika, matematike, fizike, hemije i uopste zanimanja za prosvene struke. Sve se da lako proveriti. A nevaspitanje dece koje se nosi iz kuce je posebna prica o njima a i oroditeljima.

Penzionerj

pre 1 godinu

Našli ste se u čudu. Zašto se čudite:roditelj, nastavnik, profesor nesme ni da poviši glas a kamoli da udari dete. Mislite da je sve slatko iz EU pa brže bolje primeniti. Dugogodišnji zakon sada daje rezultate i tek će. Roditeljima oduzimaju decu što su strogi i žele da svoju decu izvedu na pravi put ali ne evropski nakaradna i da deca neće znati kog su pola. Vratiti se starim vrednostima gde se poštovali nastavnici i starije osobe a ovi psiholozi bezmalo podržavaju i savetuju, pričati deci a neznanju šta ako neće da slušaju. Ova nastavnica je bila hrabra te je uspela da se savlada sa ne malo godina radnog iskustva. Ogromno poniženje!!! I ništa neće biti, naćiće opravdanje a možda i u kešu.

hm

pre 1 godinu

Pa, neka roditielji te dece, a kasnije i deca, dobiju racun da joj ispalte minimum narednih 20tak godina rada, ukljucujuci i sve doprinose... Mozda ce se tad i ostali opametiti.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set