• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

03.12.2022

19:42

OLUJNI UDARI VETRA OD 100 NA SAT i PESAK IZ SAHARE! Meteorolog za danas i sutra nema dobre vesti za nas, međutim jedna pojava u narednom periodu će obradovati Srbiju!

Vesti

OLUJNI UDARI VETRA OD 100 NA SAT i PESAK IZ SAHARE! Meteorolog za danas i sutra nema dobre vesti za nas, međutim jedna pojava u narednom periodu će obradovati Srbiju!

Podeli vest

U Srbiji će do kraja dana biti suvo i sunčano vreme, i meteorolog Đorđe Đurić kaže da će jugoistočni vetar biti u pojačanju i u košavskom području prema kraju dana i večeri će biti veoma jak.

- U nedelju pod uticajem nižeg vazdušnog pritiska sa zapada Mediterana i veoma visokog sa istoka Evrope i Rusije očekuje se veoma vetrovito vreme. Biće veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska i duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u Pomoravlju, Podunavlju, u Beogradu i u Braničevskom okrugu sa olujnim udarima preko 70 km/h, a na jugu Banata sa udarima i od 100 km/h – kaže Đurić za Blic.

Oblačno i suvo vreme se očekuje i u većem delu Srbije, a kiša se očekuje na jugozapadu. Jutranja temperatura biće od 2 do 8°C, u Beogradu do 4°C, a maksimalna dnevna od 7 do 13°C, u Beogradu do 8°C. Jaki i olujni udari košave uslovljavaće da će subjektivni osećaj u tim predelima biti da je mnogo hladnije.

- U ponedeljak u većem delu Srbije biće suvo sa sunčanim intervalima, a košava će oslabiti. Maksimalna tempetratura od 10 do 14°C, u Beogradu do 12°C. U Negotinskoj Krajini biće tmurno i hladnije, tempetatura do 7°C. U utorak se sa severozapada očekuje prolazno naoblačenje sa kišom. U sredu će biti uglavnom suvo, tek ponegde sa slabom kišom. Temperatura bez bitnije promene – kaže meteorolog.

Foto: printscreen

Meteorolog Đorđe Đurić

U četvrtak će se nad jugozapadnom Evropom formirati snažan ciklon i on će se tokom petka i subote premeštati preko zapadnog Mediterana, oblasti Alpa i centralne Evrope ka istoku. Ovaj ciklon će nad Srbijom uslovljavati priliv vlažne, ali i veoma tople vazdušne mase sa jugozapada i sa Mediterana.

Dakle, Srbija će nalaziti u prednjem delu ciklona i nad našim područjem preovladavaće snažno jugozapadno visinsko strujanje.

- Ovo strujanje donosiće do Srbije i čestice pustinjskog peska iz Sahare. Od četvrtka do subote biće umereno do preztežno oblačno i veoma toplo za ovo doba godine. U četvrtak se kiša očekuje na severu, zapadu i jugozapadu Srbije, a u petak i u subotu ponegde. U petak i u subotu duvaće veoma jak južni i jugozapadni vetar, dok će u košavskom području jugoistočni vetar imati olujne udare, na jugu Banata orkanske udare od preko 120 km/h – kaže Đurić.

Maksimalna temperatura biće od 11 do 17°C, samo u Negotinskoj Krajini biće hladnije, uz tmurno vreme.

U narednom periodu iako hladna, jutra će biti topla za ovo doba godine i bez mrazeva, a u periodu od četvrtka do subote usled fenskog efektra košave i južnog vetra, minimalne jutarnje temperature biće ponegde i iznad 10°C.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vetar će nam stvarati probleme

Prema trenutnim prognozama, na kraju sledećeg sedmice, oko 11-12. decembra, centar ciklona iz centralne izmestio bi se iznad istočne Evrope, i promenila bi se i sinoptička situacija i jugoistočni vetar okrenuo bi na severne, uz prodor osetno hladnije vazdušne mase. Sadašnji proračuni ukazuju da bi uz hladni front to donelo pad temperature za 10 stepeni i one bi pale na vrednosti oko 5°C, što su prosečne vrednosti za sredinu decembra.

- U nižim predelima očekuje se kiša, na planinama sneg. Da li će zahlađenje biti u takvom obliku da se nakon 12. decembra očekuje sneg i u nižim predelima, još uvek je rano precizirati – zaključuje Đurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set