• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

06.12.2022

10:08

ZAVRŠIO FAKULTET U BEOGRADU PA SE VRATIO U RODNO SELO DA RADI! Predrag iz Bioske sad je sam svoj gazda, a zbog ovog biznisa napustio je velegrad!

B.I.

Vesti

ZAVRŠIO FAKULTET U BEOGRADU PA SE VRATIO U RODNO SELO DA RADI! Predrag iz Bioske sad je sam svoj gazda, a zbog ovog biznisa napustio je velegrad!

Podeli vest

Predrag Simić (29) diplomirao je i završio master na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, a onda se vratio u rodno selo na obroncima Tare gde je započeo odličan biznis kojim je oduvek želeo da se bavi. Starinsko srpsko piće ovaj mladić proizvodi na jedan savremen način

U selu Bioska nedaleko od Užica, od nedavno se proizvodi čuveno srpsko piće koje je već poslednjih godina bilo na rubu zaborava. Zimski eliksir sastavljen od jesenjih plodova oduvek je planince činio zdravijim i jačao im imunitet. Na korak pre odlaska u prošlost ovog pića, Predrag se dosetio i počeo proizvodnju vodnjike, koja mu je posao od koje zarađuje platu.

Foto: B.I.

Vodnjika

Krenuo dedinim stopama

Nikada se u ovom kraju vodnjika nije proizvodila na veliko, dok se Predrag nije zaintresovao i napravio biznis jedinstven u Srbiji.

U njegovom domaćinstvu vodnjika se proizvodi decenijama i generacijama u nazad, a njegov pradeda je do Prvog svetskog rata pravio i prodavao vodnjiku na pijaci, a onda je otišao na Solunski front i po povratku opet nastavio. Činjenica da vodnjika u ovom domaćinstvu datira jos iz tog perioda Predraga je posebno podstakla da krene dedinim stopama.

- Tradiciju vodnjike na mom gazdinstvu sam i ja nastavio, a zvanično sam brendirao i počeo da prodajem od prošle godine. Prve litre na početku flaširao sam u plastičnu ambalažu, a kasnije po nagovoru kupaca prešao sam na staklenu. Pokušavam da se prilagođavam tržištu i u razgovoru sa kupcima trudim se da napredujem u svakom smislu - priča Simić, svestran mladić, pun života i dobrih ideja.

Foto: B.I.

Porodica Simić ističe da radi rudarski posao što se tiče promocije i prodaje. Moraju prvo da edukuju i objasne tržistu sta je vodnjika, od čega se pravi, za šta je sve dobra... Vodnjika se najviše pije u zlatiborskom kraju, a u ostalim delovima Srbije o njoj se malo zna. Polako i strpljivo, proizvođač iz Bioske osvaja i ostale krajeve, a sve više kupaca javlja se iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, Kragujevca, Niša...Predrag veruje u sebe i u svoj rad, ali i u činjenicu da je najveći proizvođač vodnjike u svetu.

- Pokušavamo da napredujemo iz dana u dan, sa svakom novom isporukom naučimo nešto novo. Ovo je posao o kome sam sanjao, nije mi teško da ustanem u pet sati ujutru i da radim dostavu po Beogradu do pola 11 uveče, ali onda kada me ti isti kupci nekoliko dana kasnije pozovu i imaju reči hvale za moj proizvod to me motiviše da radim još više. Sigurno ne bih mogao da radim za nekoga toliko vremena, a ovako sam svoj gazda na imanju u selu. Još uvek sam mali, ali sa energijom i motivom da budem veliki gazda, jer jednostavno ja živim za ovo - ističe Predrag.

Sastav vodnjike

Pored ajvara, đema, paprike, vodnjika je srpskim planinkama bila neizostavna u spremanju zimnice. Obično su vodnjikom punili kace i burad, koji su smešteni u podrumu kuće izolovani od zime i mraza.

U sastav vodnjike ulaze divlje kruške i jabuke (divljake) zukve, drenjici, šipurci, trnjine, gloginje, ali i neizostavna kleka koja joj daje poseban ukus. Ovi jesenji plodovi sakupljaju se u kacu, a onda se naliju vodom i nakon mesec dana spremni su za piće. Vodnjika ne sadrži konzervans i ekstrate, svi sastojci su zdravi i prirodni, a daju joj neverovatnu boju.

Prošle godine mlađani Simić proizveo je 820 litara, dok je ove godine zbog veće potražnje proizvodnju povećao na 3250 litara. Problem mu prestavlja nestabilno tržište stakla, zbog nabavke staklene ambalaže koju u većoj meri koristi za svoj vrstan napitak.

Foto: B.I.

- Želim da užički kraj, pored komplet lepinje, bude poznat i po vodnjici, tradicionalnom napitku karakterističnom za zapadnu Srbiju. Takođe da promocijom vodnjike obogatim turističku ponudu Zlatiborskog okruga i da ljudi u gradovima mogu da probaju ovaj čudesni proizvod - dodaje ovaj mladi proizvođač.

Foto: B.I.

Po njegovim rečima najviše ga raduje kada ga kupci pozovu da kažu da je vodnjika nešto jedinstveno što do sada nisu probali i da deluje okrepljujuće na organizam. A kao rezultat toga, tek onda dođe zarada, jer bez zadovoljnih kupaca nema ni zarade. Zahvaljujući ovom mladom čoveku u luksuznim restoranima širom Srbije možemo uživati u ovom magičnom zlatiborskom napitku. Ako se po jutru dan poznaje nema dileme da će vodnjika iz ovog kraja jos više da zaživi, pa će možda Zlatibor dobiti i svoj novi brend. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set