• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

06.12.2022

12:02

NAJBOLJA RAKIJA PEČE SE U ŠLJIVOVICI! Žitelji ovog sela ponosni na VAŽNO SRPSKO NASLEĐE!

Printscreen

Vesti

NAJBOLJA RAKIJA PEČE SE U ŠLJIVOVICI! Žitelji ovog sela ponosni na VAŽNO SRPSKO NASLEĐE!

Podeli vest

Srpska šljivovica odnedavno je i svetsko piće, a u selu na Zlatiboru koje po njoj nosi ime peče se najbolja rakija od šljive, ali od skora i jedinstvena rakija od kleke, oraha i gloga

Na obalama reke Sušice, putem koji povezuje Srbiju i Republiku Srpsku, smeštena je Šljivovica, zlatiborsko selo u kome se peče najbolja rakija po kojoj selo i nosi ime.

Dok je Mačkat poznat po vrhunskoj pršuti, Kremna po Tarabića proročanstvu, Mokra Gora po vozu Ćiri i Šarganskoj osmici, Šljivovica je ipak po rakiji koja je simbol sela, Srbije i srpskog naroda.

Srpska šljivovica upisana je na Uneskovu reprezentativnu listu kulturnog nematerijalnog nasleđa čovečanstva, među kojima je iz Srbije prva slava, zatim kolo, pa pevanje uz gusle, zlakuško lončarstvo i od pre par dana čuvena srpska šljivovica s pravom nosi etiketu svetskog dobra.

Foto: B.I.

Rakija šljivovica peče se u selu Šljivovica

Rakija je pravo starinsko piće u Srbiji, uz koju su se Srbi oduvek radovali, tugovali, slavili, ispraćali, a neizostavna je bila u svim zivotnim prilikama. Sa njom se ide u svatove, u prosidbu, obeležavaju sveci i ona se pije za dušu. U seoskim domaćinstvima sa njom se prvo dočekuju gosti, a mnogi uz čašicu rakije započinju dan.

Šljivovica je važno srpsko nasleđe i simbol našeg identiteta i zemlje Srbije. Žitelji Šljivovice kod Čajetine ponosni su na svoj proizvod, a danas se ovde peče vrsna rakija koja se pije širom sveta. Od nedavno se pored šljivovice, u ovom rakijskom selu peče orahovača sa bobicama crne zove, klekovača i glogovača sa ljutom paprikom jedinstvena u Srbiji. 

Foto: B.I.

 

Domaćin Milomir Milojević iz Šljivovice pečenjem rakije bavi se godinama, a najponosni je na ove tri vrste rakije za koje je dobio vrlo vredne nagrade. Siguran je da se najbolja rakija pravi u ovom kraju, jer šljivama koje rastu u Šljivovici odgovara i zemljište i klima što dokazuje njen kvalitet. I ove jeseni u njegovom dvorištu dimila je se vatra ispod kazana, dok je u Parizu Unesko uvrstio šljivovicu na Listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.

- Dobar deo stanovnika sela Šljivovica peče odličnu rakiju, najviše od šljive ranke, mađarke i čačanske rodne. U mom domaćinstvu proizvodim šest vrsta rakija, od kojih je pet osvojilo zlatnu medalju i jedna srebrnu - priča ovaj domaćin i dodaje:

- Komina se obavezno peče sa košpicom, jer prilikom pečenja nasih autohtonih sorti nijedna košpica neće pući, a prilikom pucanja košpice izlaze materije koje su štetne za naš organizam.

Foto: B.I.

Ni u ovom selu šljive ne rađaju svake godine, ali domaćini su ipak zadovoljni, jer bez obzira koliko litara ispeku sigurni su da je kvalitet garancija. Čitavu drugu polovinu leta i jesen Šljivovčani posvećuju rakiji, pa nije ni čudo što osvaja srca i najvećim antialkoholičarima.

U pauzi između branja šljive i pečenja rakije u centru Šljivovice već dvanaest godina okupljaju se ljubitelji rakije i njeni proizvođači. U jutarnjim satima potpaljuju kazan, a onda degustiraju najbolje rakije sa sajma. Šljivovička rakijada već je postala tradicija i jedinstven događaj u zapadnoj Srbiji koji okuplja veliki broj ljudi.

Užički kraj je ponosan na selo Šljivovicu, a njeni žitelji na rakiju koja je simbol sela i Srbije.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SAMO KOD SRBA JEDNO PIĆE KORISTI SE KAO LEK I KAO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE! Travar Mirko tvrdi da za svaku boljku postoji i travka
Srbija

SAMO KOD SRBA JEDNO PIĆE KORISTI SE KAO LEK I KAO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE! Travar Mirko tvrdi da za svaku boljku postoji i travka

Pre nego što su se za sve i svšta pojavili lekovi, narod kroz Srbiju lečio se prirodnom medicinom, a šuma i livada tada su bile najveće i najopremljenije apoteke. I danas su čuvene obloge od rakije koje se privajaju na svako mesto gde boli i tinkture od sremuša, za koje stariji kažu da "dižu iz mrtvih". Mirko Milinković je jedan od retkih profesionlanih travara u Zapadnoj Srbiji i on za svaku boljku, ima po jednu travku

18.11.2022

08:12

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set